آفتابنیوز : محسن نعمتی در نشستی خبری، به مناسبت روز جهانی دیابت که در مرکز معاونت بهداشتی استان برگزار شد گفت: ایرانیان به دو دلیل مستعد دیابت هستند، به این دلیل که با توجه به آمار ۶۵ درصد از ما ایرانیها اضافه وزن داریم، اضافه وزن و چاقی مهمترین و یکی از ریزفاکتورها و عامل مستعد کننده دیابت است.
وی افزود: با توجه به همین آمار ما ایرانیان مستعد دیابت هستیم، دلیل دومی که ایرانیان مستعد دیابت هستند این است که در آسیا چاقی مرکزی است و چربی ها در دور شکم جمع میشود که این الگوی چاقی سیبی شکل با به وجود آمدن دیابت در افراد رابطه مستقیم دارد.
مدیرگروه آموزشی تغذیه دانشکده علوم پزشکی مشهد ادامه داد: عدم تحرک یکی دیگر از عوامل دیابت است، درحالی که در دیگر مناطق و دیگر کشورها تحرک بالا است تمام افراد امکانات در اختیار دارند اما مردم کشور ما به صورت بدی از این امکانات برای مثال خودرو استفاده میکنند که این بیتحرکی یکی از پایههای افزایش استعداد دیابت است.
نعمتی اظهار کرد: ما با خوردن یک غذای معمولی دیابت نمیگیریم و این بیماری پیرو یک رابطه علت و معلولی نیست. اما اگر فردی کربوهیدراتهای ساده و قند بیش از حد معمول بخورد بیشتر مستعد دیابت خواهد بود. ما هم میتوانیم دیابت را به تاخیر بندازیم و هم به تعجیل بیندازیم و با توجه به ارثی بودن دیابت نوع دوم لزوما به این معنا نیست که اگر پدر یا مادر دیابت داشته باشد شما هم به آن دچار شوید و با ورزش، فعالیت فیزیکی منظم و وزن طبیعی میشود از بروز این بیماری جلوگیری کرد.
وی تاکید کرد: از نظر علم پزشکی ما نه رژیم دیابتی داریم و نه کیک دیابت و تنها باید توصیه تغذیهای در مورد دیابت را انجام دهیم و اگر ما با توصیههای اشتباه یکی از لذتهای انسان را از او بگیریم به آنها ظلم کردهایم، لذت خوردن را هیچ متخصص تغذیهای نباید از فرد بگیرد و خورده معلومات هستند که این اتفاق را منجر میشوند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه «ما توصیه تغذیهای داریم که فرد لذت ببرد و مهمترین اصل این است که فرد توزیع وعده غذایی داشته باشد»، گفت: این توصیهها نواسانات را کنترل خواهد کرد، رژیم فرد دیابتی متفاوت از دیگر افراد نیست، اما باید توزیع غذایی انجام شود.
نعمتی تصریح کرد: دیابت یک بیماری هورمونی است که آن را در کتابها با تغذیه مرتبط میدانیم، در کتابها و مقالات قدیمی دیگر گفته میشود که 80 درصد از این بیماری با تغذیه مرتبط است اما در مقالات جدیدتر ۹۰ درصد تغذیه را با این بیماری مرتبط میدانند.
مدیرگروه آموزشی تغذیه دانشکده علوم پزشکی مشهد بیان کرد: علم تغدیه در سه مرحله به پیشگیری از دیابت میتواند کمک کند که به سه بخش اولیه، ثانویه و ثالثیه تقسیم میشود. بزرگترین خدمتی که علم تغذیه میتواند انجام دهد، این است که پیشگیری اولیه را انجام دهد، این به این معناست که افرادی که پیشدیابتیک هستند و میتوانند به دیابتیک تبدیل نشود.
وی افزود: با تلاش افراد در بهداشت، این افراد افرادی هستند که وزن بالایی دارند، چربی خون و کلسترل بالایی دارند و دور کمرشان هم زیاد شده است که به این افراد، افراد پیش دیابتیک ویا در عبارات علمی سندرم متابولیک میگوییم.
نعمتی ادامه داد: با توجه به تحقیقاتی که انجام شدهاست، در استانها آمار سندرم متابولیک متفاوت است، در بعضی از استانها 10 تا 20 درصد و برخی دیگر تا 40 درصد است که در یزد از همه بیشتر است.باید برنامهریزی کنیم تا پیشدیابتیکیها به دیابت تبدیل نشود.
مدیرگروه آموزشی تغذیه دانشکده علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در مرحله دوم گروه تغذیه باید به این افراد کمک کنند تا افرادی که دیابت دارند و به عوارض این بیماری مبتلا نشوند. بیماریهای مزمن ارمغان سبک جدید زندگی بشری هستند. با علم تغذیه باید به این فرد کمک کنیم که عوارض برایشان ایجاد نشود.
وی افزود: ما میتوانیم دیابت را با تغییر سبک جدید زندگی به تاخیر بیندازیم و اگر فردی چاق است، بتواند 7 درصد وزنش را کم بکند و یا 150 دقیقه در هفته ورزش بکند، تا حد زیادی از این بیماری پیبشگیری خواهد شد.
نعمتی اضافه کرد: در نتیجه علم تغذیه میتواند پیشگیری ثانویه را داشته باشد تا تبدیل به کبد چرب، نارسایی قلب و کلسترول بالا نشود.اگر مرحله دوم هم گذشت و دیابتیک شد و توصیهها را عملی نکرد وزن بالا دارد و کلسترول و عارضه هم برایش ایجاد شدهاست، پیشگیری ثالثیه داریم و نمیگذاریم تا این افراد به مرگ دچار شوند.
ایسنا