کد خبر: ۵۶۶۴۱
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۳۸۵ - ۱۳:۵۷

بوش در نشست کنگره و سنا چه گفت؟

آفتاب‌‌نیوز :

آفتاب - سارا معصومی: جورج دبلیو بوش که این روزها لحظات سختی را پشت سر می‌گذارد روز گذشته از فرصت به وجود آمده در نطق سالیانه خود استفاده کرده و به توضیح تمامی مسائلی پرداخت که به گمان وی حمایت افکار عمومی آمریکا را از وی برگردانده است. بوش در این سخنرانی از بحث انرژی گرفته تا خدمات درمانی سخن گفته و البته فراموش نکرد که باید در مورد عراق و استراتژی جدیدش نیز توضیحاتی بدهد. 

نطق امسال بوش در پارلمان این کشور به خوبی بیانگر سختی هایی بود که آقای رئیس جمهور از زمان حمله به عراق و پس از آن شکست در انتخابات با آنها دست و پنجه نرم کرده ‌است. این بار نیز متن سخنرانی بوش را مشکلات سیاسی داخلی در برگرفت. آقای رئیس جمهور برخلاف دو سال پیش از این، هیچ اشاره‌ای به امنیت اجتماعی نکرده و سخنی از بازسازی نیواورلئان نیز به گوش نمایندگان نرسید. بوش این بار نیز ترجیع داد در خصوص محدود کردن تحقیقات در خصوص همانند سازی و ازدواج همجنسان صحبتی به میان نیاورد. 

اما زمانی که نوبت به بحث عراق رسید آقای رئیس جمهور بار دیگر در برابر دهها نماینده دموکرات و البته جمهوری‌خواه مخالف خود ایستاد و از آنها درخواست کرد که به این استراتژی نیز فرصتی برای عملی شدن بدهند. 

بوش بار دیگر با طفره رفتن از اعتراف به قرار گرفتن عراق در آستانه جنگ داخلی و فرقه‌ای گفت: این همان جنگی نیست که ما هنگام ورود به عراق با آن درگیر بودبم اما جنگی است که در حال حاضر ما را به خود مشغول کرده‌است. در شرایطی که بوش بارها در طول این سخنرانی بر شکست ناپذیری امریکا در این جنگ تاکید کرد از فرصت استفاده کرده و به دولت عراق نیز فهماند که حمایت ایالات متحده از عراق پروسه‌ای ابدی و نامحدود نخواهد بود. 

بوش در ابتدا سخنرانی خود به مصرف بنزین در ایالات متحده اشاره کرده و مدعی شد که قصد دارد با برنامه ریزی‌های جامع مصرف بنزین را ظرف 10 سال آینده تا بیست درصد کاهش دهد. در شرایطی که بوش ترجیح داد اندک اشاره ای به تشعشعات مواد سمی از نیروگاه‌ها و کارخانه‌ها نکند، نتوانست در برابر اعتراض های وارد بر گازهای گلخانه‌ای سکوت کرده و پس از اظهار نظر در این مورد اعلام کرد که جهانیان باید برای مقابله با تغییرات جوی راهکاری اساسی بیندیشند. 

سایر موضوعات مهم مطرح شده درنطق سالیانه بوش را بحث در خصوص بیمه سلامتی امریکایی‌ها و خدمات درمانی شامل می‌شد. موضوعی که حتی پیش از ورود بوش به ساختمان پارلمان نیز از موضوعات مورد بحث میان نمایندگان جمهوری‌خواه و دموکرات بود. 

در طول این جلسه پشت سر بوش سخنگوی دموکرات پارلمان نانسی پلوسی در کنار معاون ریس جمهور دیک چنی نشسته و به اظهارات مردی گوش می‌داد که در طول انتخابات پارلمان بیشترین انتقادات را از زبان وی شنیده بود. مقابل بوش نیز جمع کثیری از نمایندگان دموکرات نشسته بودند که پس از سالها دوری از ساختار قدرت به راحتی بر روی کرسی‌های خود تکیه زده و شاید هنگام سخنان رئیس جمهور رویای کنار زدن وی از قدرت و نشستن بر صندلی ریاست جمهوری را در سر می پروراندند.
 
بوش در این سخنرانی به اهدافی اشاره کرد که آروز دارد قبل از به پایان رسیدن دوران ریاست جمهوری خود تحقق آنها را به چشم ببیند. اهدافی مانند تجدیدنظر در قوانین مهاجرت، گام برداشتن در مسیر رسیدن به بودجه‌ای متناست و متعادل، رسیدگی به دغدغه همیشگی بیمه و خدمات درمانی و تعیین کردن استانداردهای بالاتر برای مدارس. 

البته نبابد فراموش کرد که کابوس عراق تمامی این رویاها را تا چندین سال تحت الشعاع خود قرار خواهد داد. بوش در بخشی از سخنان خود گفت: بسیاری از حاضران در این جمع به این نتیجه رسیده‌اند که امریکا به هیچ وجه نباید در میدان عراق تن به شکست بدهد. چرا که تبعات این شکست دردآور و جبران‌ناپذیر خواهد بود. 

در شرایطی که از چهار سال پیش تا کنون بوش همواره از فرصت بوجود آمده در نطق سالیانه برای ابراز خوش‌بینی نسبت به آینده عراق استفاده کرده ‌است این بار چنین امری محقق نشد. کاندیدا شخص بوش برای به دست گرفتن فرماندهی ارتش ایالات متحده در عراق ساعاتی پیش از نطق سالیانه وی در مقابل سناتورهای مجلس سنا ایستاده و با لحنی کاملا صریح گفت:اوضاع در عراق بسیار ترسناک است. 

نطق سالیانه بوش درست دوازده ساعت پیش از تشکیل جلسه پارلمان برای بررسی استراتژی جدید وی در عراق ایراد شد. نمایندگان دموکرات و جهوری خواه مجلس باید در خصوص استراتژی جدید بوش مبنی بر افزایش نیرو در عراق به توافقنی همه‌جانبه دست یابند. 

در شرایطی که بسیاری از کارشناسان ،عراق را در آستانه جنگ داخلی و فرقه‌ای یافته‌اند نه تنها دموکرات‌ها که جمهوری‌خواهان امریکایی نیز به صف مخالفان سیاست‌های بوش در منطقه پیوسته‌اند. 

سناتور جیم وب از ایالت ویرجینیا که پسرش به عنوان سرباز به عراق فرستاده شده‌است در این‌باره می گوید: بوش به شکل بسیار مسخره‌ای ما را به جنگ عراق وارد کرد. بدین‌ترتیب ایاالات متحده در حال حاضر گروگان نابسامانی و اغتشاش قابل پیش‌بینی است که عراق انتظار آن را می‌کشد. 

این سناتور امریکایی در ادامه سخنانش هشدار داد که در صورتی که بوش خود به فکر تغییر سیاستهایش در عراق نیفتند این سایر مقام‌های سیاسی امریکا خواهند بود که راه درست را به وی نشان خواهند داد. بوش از تمامی 50 دقیقه وقت تعیین شده برای نطق سالیانه استفاده کرده و مانند سالهای گذشته وحدت امریکایی‌ها را مورد ستایش قرار داده و ادعا کرد که امریکا همچنان متحد است. 

مردی که از بیش از یک سال پیش تا کنون تمام تلاش خود را برای بازگرداندن محبوبیت از دست رفته خود به کار گرفته است با لحنی سرشار از اعتماد به نفس و آرام به سخنرانی خود ادامه داد. تفاوت توازن قدرت میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در جلسه روز گذشته کاملا مشخص بود. در شرایطی که ظرف شش سال گشذته جمهوری‌ خواهان اکثریت قدرت در هر دو مجلس را در اختیار داشتند دموکرات‌ها همچنان از عدم تقسیم قدرت در این سالها ناراضی هستند. بسیاری از آن‌ها بر این باورند که در طول شش سال گذشته وجود دو حزب اصلی در ساختار سیاسی آمریکا هرگز به خوبی به نمایش گذاشته نشد. 

سخنان بوش در خصوص عراق این بار نیز با سالهای پیش بسیار متفاوت بود. درست چهار سال پیش بود که بوش در محل همین پارلمان حضور یافته و ادعا کرد که حضور صدام حسین در راس حاکمیت عراق برای جهانیان خطرناک است. اما این بار بوش در مورد سناریو غمگینی سخن گفت که عراق را به سمت افراط‌گرایی و آشوب پیش می‌برد. وی بار دیگر ادعا کرد که افزایش خشونت در عراق منجر به گسترش دامنه خشونت به سایر نقاط خاورمیانه خواهد شد. 

بوش در این سخنان نیز محتاطانه در خصوص برخورد احتمالی با ایران سخن گفت. در شرایطی که وی برای چندمین بار از عدم اجازه بین المللی به ایران برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای سخن گفت از بیان هر گونه تهدید خودداری کرد. رئیس جمهور آمریکا بار دیگر تاکید کرد که کشورش به دنبال حل بحران ایران و کره‌شمالی از طریق دیپلماسی است. وی این بار در نطق سالیانه خود مواضعی نرم‌تر در برابر دو کشوری که آنها را محور شرارت خوانده بود اتخاذ کرد. البته این بار خبری از اعطا این قبیل عنوان‌ها به ایران و کره شمالی نبود چرا که با گرفتار شدن امریکا در مرداب عراق گزینه‌های امریکا بسیار محدود شده است. 

با وجود آنکه تنها چند هفته از روی کار آمدن دموکرات‌ها گذشته است بر اساس آخرین نظرسنجی‌های انجام گرفته افکار عمومی امریکا در کنار دموکرات‌ها ایستاده است. اکنون سوال این است که آیا طرح جدید جورج بوش می تواند محبوبیت گذشته جمهوری‌خواهان را به آنها بازگردانده و توازن قدرت را برقرار کند یا خیر.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین