آفتابنیوز : آفتاب: لبنان، عراق و فلسطین این روزها صحنه درگیری مسلمانانی بود که با فراموش کردن اهداف بلندمدت ایالات متحده در منطقه بر دامنه حملات خود افزودند و نگرانی از بروز جدی جنگهای داخلی را دامن زدند. این در حالی است که بیم از برپایی جنگ داخلی در منطقه، متحدان ایالات متحده در خاورمیانه را هم به فکر چاره اندیشی انداخته است. بسیاری از کشورهای مسلمان عرب و غیر عرب در طول یک هفته گذشته بر ضرورت حفظ وحدت مسلمانان و پرهیز از جنگهای فرقهای تاکید کردند.
دولت عربستان سعودی به نمایندگی از اکثریت اهل تسنن و دولت جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی از شیعیان ظرف چند روز اخیر مذاکرات حساسی را برای خاموش کردن آتش درگیریهای فرقهای در منطقه دنبال کردند. ملک عبدالله پادشاه عربستان نیز اواخر هفته گذشته در سخنرانی بیسابقه خود خواهان حفظ آرامش در کشورهای مسلمان شد.
در مصر، قطر و عراق نیز نخبگان سیاسی و مذهبی با انتشار بیانیههای متفاوت و مقصر جلوه دادن ایالات متحده خواهان حفظ وحدت مسلمانان شدند. «عایشه المنای» استاد حقوق اسلامی دانشگاهی در قطر در اینباره میگوید: تمامی نخبگان جهان اسلام، جنگ میان شیعه و سنی را تهدیدی برای اتحاد عراقیها و وسیلهای برای منحرف کردن مسلمانان از تهدیدات واقعی میدانند.
تلاش نخبگان سیاسی کشورهای مسلمان برای آرامتر کردن اوضاع به خوبی بیانگر این موضوع است که گسترش دامنه بحران از عراق به لبنان و فلسطین میتواند منجر به درگیری میان اهل تسنن و شیعیان شود. روز گذشته همزمان با فرا رسیدن عاشورا در عراق، 58 عزادار در جریان بمبگذاریهای متفاوت جان خود را از دست دادند. پنج سنی نیز در بغداد هدف حمله افراد ناشناس قرار گرفته و کشته شدند.
در این میان القاعده و سایر گروههای افراطی سنی برای به راه انداختن جنگ میان اهل تسنن و شیعیان مرتب مکانهای محل استقرار شیعیان را هدف حمله خود قرار میدهند. استراتژیای که حتی به گفته جرج بوش نیز تاکنون موفق بوده است.
در این میان رهبران کشورهای اهل تسنن مانند عربستان سعودی و اردن اعلام کردند که عکسالعملهای انتقام جویانه شیعیان میتواند منجر به گستردهتر شدن اختلافات شود. رهبران عربستان سعودی که از استراتژی بوش برای پایان دادن به بحران در عراق حمایت میکنند در جلسات جداگانه با علی لاریجانی دبیر شورای امنیت ملی ایران و نماینده حزبالله لبنان دیدار کردند. یک روزنامه عرب زبان نزدیک به دولت عربستان در گزارشی ادعا کرد که بحران در لبنان و فرو نشاندن آتش درگیری در عراق، محور این مذاکرات را تشکیل داده است.
رهبر معنوی اخوان المسلمین نیز هفته گذشته با انتشار بیانیهای شکاف میان شیعه و سنی را محکوم کرده و سیاستهای اشتباه آمریکا در عراق را مقصر اصلی ایجاد این تفرقه اعلام کرد.
پادشاه عربستان، ملک عبدالله هفته گذشته در مصاحبهای بیسابقه با یک روزنامه کویتی اعلام کرد که به هیچوجه از موافقان حمله به ایران حمایت نمیکند اما هشدار دادکه ایران نیز باید از به خطر انداختن کل منطقه اجتناب کند.