آفتابنیوز : آفتاب: علیرغم گذشت بیش از دو هفته از اشغال سرکنسولگری ایران در اربیل و دستگیری 5 دیپلمات ایرانی توسط آمریکا، و علیرغم قول مقامات عراقی برای آزادی آنها هنوز هیچ خبر موثقی از سرنوشت این دیپلماتها منتشر نشده است و مسئولین سیاست خارجی نیز کمتر سخنی از آنان به میان میآورند.
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم با ابراز ناخرسندی از این وضعیت به خبرنگار سیاسی آفتاب گفت: مسئولین وزارت امور خارجه در کمیسیون حاضر شدند و راجع به این مسئله توضیحاتی دادند اما توضیحات آنان در مجموع ما را قانع نکرد و اطلاعات چندانی نیز از چگونگی وقوع ماجرا به نمایندگان مردم ندادهاند، بنابراین به نظر میرسد که باید تغییر و تحولات بسیاری در دستگاه دیپلماسی کشور به وجود آید.
داریوش قنبری با بیان اینکه دولت عراق در این رابطه تنها به تعارفات معمولی کفایت کرده است افزود: به نظر میرسد که دولت عراق از این قضیه چندان هم ناراحت نشده و من بعید میدانم که آمریکا بدون هماهنگی با دولت عراق این حمله را انجام داده باشد.
وی عملکرد دستگاه دیپلماسی را در این رابطه بسیار ضعیف ارزیابی و خاطر نشان کرد: دستگاه دیپلماسی ایران آنگونه که انتظار میرفت عمل نکرد و ما شاهد سکوت خاصی از سوی آنان هستیم. مسئولین وزارت امور خارجه تحرک لازم را برای آزادی دیپلماتها و یا طرح دعوا در مجامع بینالمللی علیه آمریکا از خود نشان نمیدهد که این امر جای سوال دارد.
وی دستگاه دیپلماسی ایران را نیازمند بازسازی دانست و گفت: این بیتحرکی همه ابعاد سیاست خارجی ایران را دربر گرفته و به نظر من وزارت امور خارجه نیازمند بازسازی و تحولات اساسی است و باید با به کارگیری افراد با تجربه و توانمند، ساختار کنونی وزارت امور خارجه را تغییر داد تا در راستای احقاق منافع ملی و برآورده ساختن انتظار مردم عمل نماید.
قنبری با تاکید بر اینکه تحولاتی زیربنایی در دستگاه دیپلماسی صورت خواهد گرفت گفت: به نظر میرسد که ارادهای برای حل مشکلات وجود ندارد و چشم بستن بر بحرانها و از کنار مشکلات به راحتی گذشتن، تبدیل به فرهنگ شده است.
قنبری در بخش دیگری از سخنانش افزود: ایران در عراق دارای منافعی است که نباید از آن چشمپوشی کند و در مجموع نوعی منافع طبیعی بین این دو کشور وجود دارد که منجر به توسعه روابط آنان میشود اما تهران نتوانسته از منافع خویش در عراق محافظت کند و اینگونه بیتوجهی به منافع ملی در آینده هزینههای بسیاری را برای کشور دارد.
نماینده مردم ایلام با اشاره به اینکه مردم عراق به ایران تمایل بسیاری دارند، گفت: ترکیب جمعیتی عراق، پیوند خاصی با ایران دارد چرا که اکثرا شیعه هستند و 20 درصد آنان را نیز کردها تشکیل میدهند.
وی ضمن بیان اینکه اکنون آمریکا به دولت عراق اجازه ارتباط با ایران را نمیدهد گفت: ما از همین وضعیت فعلی میتوانستیم استفاده کنیم اما با عملکرد ضعیف دستگاه دیپلماسی نتوانستیم ارتباط خوبی با دولت عراق به وجود آوریم. قنبری در پایان سخنانش افزود: ایران وظیفه دشواری در عراق دارد و نیازمند دیپلماتهای ورزیده است تا هم از شرایط عراق اطلاع داشته باشد و هم به گونهای رفتار کند که حساسیت امریکا برانگیخته نشود.