کد خبر: ۵۷۴۲۷
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۸۵ - ۰۱:۵۵
تحلیل یک نماینده از اقدامات عربستان

معامله‌ای بر سر نفت ایران!

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب‌ـ‌ محمد رادنیا: در حالی که کشورهای عضو اوپک از جمله ایران با مطرح ساختن سیاست کاهش مجدد تولید نفت برای حفظ سیر سعودی سه هفته‌ای قیمت نفت تلاش می‌کنند، اظهارات اخیر وزیر نفت عربستان در خصوص بهای کنونی نفت تأثیر شدیدی بر بازار جهانی این محصول گذاشت. براساس گزارش‌های رسیده از بازار بورس نیویورک بهای هر بشکه نفت خام پایه آمریکا در مبادلات این هفته با 3/1 دلار کاهش مواجه شده و سقوط از سطح 67 دلار و 8 سنت جمعه گذشته را که بالاترین سطح قیمت در یک ماه اخیر بود پس از حدود یک ماه آغاز کرد.
اگرچه کشورهای عضو اوپک هیچگاه به طور کامل به تعهدات خود در مورد کاهش تولید نفت پایبند نبودند و تنها چند کشور تولیدات خود را با رعایت محدودیت‌های مصوب به بازار عرضه می‌کردند اما حتی تأثیر روانی موضوع کاهش در این مدت توانسته بود که تا حدودی با سقوط سنگین قیمت نفت مقابله کند. 

برخی از کارشناسان ضمن اشاره به تاثیر انتشار اخبار مربوط به آغاز مجدد تولید نفت از یکی از میادین بزرگ نفت آمریکا که به علت نقص فنی متوقف شده بود تاکید می‌کنند: موضع‌گیری تازه عربستان و مخالفتش با کاهش مجدد تولید اوپک علت اصلی توقف روند صعودی سه هفته گذشته بهای نفت در بازارهای جهانی و تنزل بهای آن به پایین‌ترین سطح در یک ماه گذشته بوده است. 

این کارشناسان در عین حال هیچگونه توجیه اقتصادی برای این تصمیم عربستان نمی‌یابند و اظهارات وزیر نفت عربستان را در چارچوب حمایت عربستان از آمریکا در منازعات سیاسی با ایران ارزیابی می‌کنند. 

محسن یحیوی، عضو کمیسیون انرژی مجلس هفتم در این رابطه می‌گوید: مخالفت عربستان سعودی با کاهش تولید و ابراز رضایت از قیمت کنونی نفت منطق اقتصادی ندارد و احتمالا بر اساس معامله‌ای با آمریکا برای فشار بر ایران صورت گرفته است. 

وی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود:‌ برخلاف تصور آمریکا و عربستان فشارهایی که برای کاهش قیمت نفت از سوی این کشورها اعمال می‌شود تأثیری بر ایران نخواهد گذاشت. 

یحیوی گفت: عربستان در زمانی که قیمت نفت 23 دلار بود هم با این استدلال که کاهش تولید، کشورهای مصرف‌کننده را متوجه استفاده از انرژی‌های جایگزین می‌کند با این تصمیم اوپک به شدت مخالفت می‌کرد اما با گذشت زمان و بالا رفتن قیمت نفت تا مرز 70 دلار دیدیم که این استدلال عربستان با واقعیت‌های حاکم بر بازار انرژی مطابقت نداشت. 

به اعتقاد وی قیمت واقعی نفت بسیار بالاتر از آن است که اکنون در بازارهای جهانی به فروش می‌رسد. 

این عضو کمیسیون انرژی تأکید کرد: مخالفت عربستان با کاهش تولید به زیان همه کشورهای تولیدکننده عضو اوپک خواهد بود. در حالی که همه کشورها صاحب نفت باید تلاش کنند تا قیمت نفت را حداقل به مرزهای گذشته برسانند. 

یحیوی با اشاره به روابط ایران و عربستان و لزوم رایزنی‌های دولت با این کشور نیز گفت: ما در گذشته از اختلاف‌نظر با عربستان زیان‌های بسیاری متحمل شده‌ایم تا جایی که قیمت نفت به 8 دلار هم رسید اما با بهبود روابط شرایط رکود بهای نفت نیز تغییر کرد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر دولت باید روابط خود را با عربستان در سطح مطلوب حفظ کرده برای جلوگیری از سقوط قیمت نفت باسعودی‌ها رایزنی کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین