کد خبر: ۵۷۶۳۸
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۸۵ - ۱۵:۲۵
انتقادها از رایس افزایش می‌یابد

بازی رایس بر لبه تیغ

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: زمانی که کاندولیزا امروز در نشست میان رهبران فلسطین و اسرائیل شرکت کند این تنها سرنوشت خاورمیانه نیست که رقم خواهد خورد بلکه آبرو و اعتبار وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز بر روی میز مذاکره معامله خواهد شد. 

دونالد ترامپ مجری برنامه طنز «شما اخراج شدید» اخیرا در یکی از برنامه‌های خود کاندولیزا رایس را اینگونه به باد تمسخر و انتقاد گرفت: وی سوار هواپیما می‌شود، از هواپیما پیاده می‌شود، دستانش را به نشان دوستی تکان می‌دهد، به دیدار برخی رهبران سرسخت رفته و با آنها صحبت می‌کند. سپس دوباره سوار هواپیما می‌شود و هواپیما از زمین بلند می‌شود. هیچ اتفاقی خاصی رخ نمی‌دهد، هممه چیز مثل یک طنز است. 

نشست بیت‌المقدس در حال حاضر روزهای سختی را تجربه می‌کند، با وجود آن که عربستان سعودی هفته گذشته با میانجیگری مقدمات تشکیل دولت وحدت ملی را فراهم کرده و به ظاهر به مناقشه در فلسطین پایان داد. اما حماس همچنان بر بسیاری از نیروهای امنیتی کنترل داشته و اغلب پست‌های کلیدی در دست آنها قرار دارد. 

آمریکا نیز تاکنون بارها اعلام کرده است که بایکوت‌‌ مالی فلسطین تا زمان به رسمیت شناخته شدن اسرائیل از سوی حماس ادامه خواهد داشت. سین مک کورماک سخنگوی وزارت امور خارجه در این خصوص می‌گوید: سوراخ‌های بسیاری وجود دارد که باید پر شود. پر کردن این قبیل خلاء‌ها در حوزه توانایی ما و اسرائیل نیست. عربستان سعودی نیز قادر به جبران این خلا نیست. این فلسطینی‌ها هستند که باید این خلاء را پر کنند. 

رایس در حال حاضر در بازی دیپلماتیک بسیار پیچیده‌ای گرفتار شده است. وی باید کشورهای سنی‌نشین منطقه نظیر عربستان سعودی، هند و اردن را همراه خود کرده تا بتواند از گسترش نفوذ ایران بر منطقه بکاهد. 

رایس نیز سیاست تونی‌ بلر را دنبال می‌کند. سیاستی که براساس آن باید خاورمیانه را مدرن کرد تا از پیشروی تندروهای افراطی جلوگیری شود. به همین دلیل کاندولیزا رایس این روزها کمتر از دموکراسی در منطقه سخن می‌گوید. وی این روزها وعده راه حلی صلح‌آمیز و دیپلماتیک را می‌دهد. 

رایس نیز امیدوار است که بتواند با کمک عربستان سعودی مستقیما به سراغ جنجالی‌ترین موضوعات در روند مذاکره برود. موضوعاتی نظیر سرنوشت بیت‌المقدس، خروج اسرائیل از کرانه باختری و سرنوشت آوارگان فلسطینی که سال 1947 منازل خود را ترک کردند. 

یک منبع نزدیک به دولت اسرائیل در این باره گفت: اتحاد میان عربستان سعودی و آمریکا بهترین فرصت را برای حرکت به سمت جلو فراهم کرده است. البته طرح رایس برای خاورمیانه چندان مورد استقبال متحدان راست‌گرای بوش قرار نگرفته است. 

فرانگ گافنی رئیس مرکز مطالعات امنیت سیاسی در واشنگتن در این باره می‌گوید: اگر بلند پروازی‌های وی چندان به طول نینجامد من اعتراضی نخواهم نداشت. اما وی پشت پرده دست به اقدامات خطرناکی خواهد زد که برای ما هزینه‌ساز خواهد بود. 

رایس در طول دو سال گذشته همواره تلاش کرده تا همچنان ستاره محبوب کابینه باقی بماند. تلاشی که چندان موثر نیفتاده و این روزها زمزمه‌هایی مبنی بر بی‌کفایتی وی شنیده می‌شود. 

وزیر امور خارجه آمریکا روز گذشته راهی بغداد شد تا از طرح جدید امنیتی در این کشور استقبال کرده و ادعا کرد که این طرح آغاز خوبی داشته است. اما پنتاگون از مدت‌ها پیش انتقاد از وزارت امور خارجه را آغاز کرده است. پنتاگون معتقد است که وزارت امور خارجه منابع کافی برای بازسازی عراق در اختیار دولت این کشور قرار نمی‌دهد. فرانک گافنی معتقد است که رایس در حال حاضر در ترکیبی پیچیده از حوزه‌های مسئولیتش دست و پا می‌زند، این آشفتگی نیز نه تنها در قبال عراق که درخصوص ایران و کره‌شمالی نیز صادق است. 

با این وجود بسیاری از طرفداران رایس بر این باورند که وی بوش را از مهلکه درگیری‌ با آنچه که محورهای شرارت خوانده بود نجات داده است. 

کارشناس مسائل امنیتی در مرکز پیشبرد آمریکا در این باره می‌گوید: وی قدم به قدم سیاست‌های پیشنهاد شده توسط کمیته تحقیقاتی عراق را پیاده می‌کند. میانه‌روها طرفدار صلح از مدت‌ها پیش اعلام کرده بودند که باید برای دستیابی به صلح در خاورمیانه، سرنوشت بیت‌المقدس را مشخص کرد. 

با این وجود ایهود اولمرت پس از گفت‌‌وگو با بوش اعلام کرد که تمایلی به مذاکره در خصوص مسائل سیاسی نظیر بیت‌المقدس و عقب‌نشینی از کرانه باختری ندارد. در این میان عربستان سعودی نیز سال آینده میزبان نشست ملت‌های عرب خواهد بود. نشستی که تصمیمات اتخاذ شده در آن سرنوشت خاورمیانه ظرف چند سال آتی را رقم خواهد زد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین