آفتابنیوز : کاظم جلالی با اشاره به این تحلیل که «افکار عمومی آمریکا در یک فضای امنیتی جمهوری خواهان را ترجیح میدهند چرا که آنان را از لحاظ مدیریت امنیتی قویتر میدانند» در گفتگو با خبرنگار سیاسی آفتاب یادآور شد: اگر در یک فرایند عقلانی به این مسأله نگاه کنیم، آمریکا نباید وارد عملیات نظامی با ایران شود اما از آنجا که بوش در آمریکا هم به «بوش احمق» معروف است، انتظار عملکرد توأم به عقلانیت از وی نمیرود.
وی در بخش دیگری از سخنانش صدور قطعنامه دوم تحریم علیه ایران را همراه با اختلافنظرهای کشورهای 1+5 دانست و در خصوص دلایل این اختلافنظر گفت: به نظر من شرایط بینالمللی به گونهای است که هم در روند تصویب قطعنامه نیازمند مذاکرات بیشتری هستند و هم در محتوای آن دچار چالش جدی شدهاند.
کاظم جلالی در تشریح شرایط بینالمللی گفت: مسأله اول روسها هستند و اگر روسها به اظهارات پوتین در اجلاس مونیخ مبنی بر مقابله با یک جانبهگرایی آمریکا وفادار بمانند، تصویب یک قطعنامه تند علیه ایران را نباید تحمل کنند چرا که شاخصترین کشوری که با یکجانبهگرایی در منطقه مبارزه میکنند و بیشترین هزینه را تا کنون داده جمهوری اسلامی ایران است.
نماینده مردم شاهرود، مقابله ایران با یک جانبهگرایی را در راستای منافع ملی روسیه دانست و افزود: اگرچه جمهوری اسلامی در راستای سیاست خویش این هزینهها را میپردازد، اما در مجموع به نفع روسها نیز است.
وی در ادامه گفت: چینیها به دنبال صفآرایی در مقابل آمریکا نیستند و بیشتر از هر چیزی به توسعه اقتصادی خویش میاندیشند و چالشهای منطقه و جهان را در راستای منافع خویش ارزیابی نمیکنند اما اگرچه آنان در ابتدای ستون تقابل با یک جانبهگرایی قرار ندارند اما اگر روسها در ابتدای صف قرار بگیرند، چینیها نیز با محافظهکاری به دنبال روسها حرکت میکنند بنابراین باید دید که روسیه چگونه حرکت خواهد کرد.
مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اروپا را نیز خواهان مذاکره دانست و افزود: اروپا به دنبال حل مسأله پرونده هستهای ایران از طریق مسالمتآمیز است. آنان میدانند که حاکمیت رادیکالیسم در منطقه به نفع منافع آنان نیست و میدانند که با پیچیده کردن پرونده ایران و جو منطقه، آینده در هالهای از ابهام فرو خواهد رفت. وی تاکید کرد که «اروپا نیز نگران برخوردهای افراطی خارج از چارچوبهای عقلی بوش است».
جلالی برخی از گروههای داخلی آمریکا را نیز مخالف سیاستهای بوش تلقی کرد و گفت: در ایالات متحده نیز کسانی وجود دارند که ضد جنگ هستند و نگرانی خود را از رفتار بوش در منطقه ابراز داشتهاند.
وی افزود: در ایالات متحده آمریکا اختلافنظرها افزایش پیدا کرده و در آن جا هم افرادی که خواستار برخوردهای رادیکال و تند هستند وجود دارد و هم کسانی که پیشنهاد مذاکره مستقیم با ایران میدهند. در آمریکا سیاست بوش شدیدا به دلیل مشکلات عراق و فلسطین مورد انتقاد واقع شده و نگرانی جدی در ارتباط با برخورد غیرعاقلانه بوش وجود دارد.
مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این که در آمریکا یک نوع به همریختگی وجود دارد گفت: دولت آمریکا به دنبال آن است که پرونده هستهای ایران را با عراق بیامیزد و ایران باید با پختگی و با برنامهریزی حساب شده حرکت کند.
جلالی بزرگترین مانع آغاز مذاکرات را موضوع «تعلیق غنیسازی اورانیوم» دانست و گفت: در دولت خاتمی رویکردی که جمهوری اسلامی به صحنه بینالمللی داشت پلورالیسم قدرتها بود که از رقابت بین ایران و اروپا میشد استفاده کرد. ما حضور قدرتمند اروپاییها را در راستای منافع ملی خود و چند جنبهگرایی را بهتر از یک جانبهگرایی میدانیم.
وی در پایان تاکید کرد: زمانی بود که آمریکا مسایل را دیکته میکرد و خودش به تنهایی میخواست مسایل را حل کند اما در این زمان فرصتی برای اروپاییان به وجود آمد تا در پرونده هستهای ایران اظهار وجود کنند و راسا برای حل آن اقدام نمایند که متأسفانه آنان از این فرصت استفاده نکردند و اکنون نیز هزینه آن را پرداخت میکنند.