آفتابنیوز : آفتاب: آنچه که در چند روز گذشته به عنوان یک طرح جدید از «خاویر سولانا» در بحران هستهای ایران مطرح شده در حقیقت همان رویکردی است که توسط اتحادیه اروپا، ایالات متحده و حتی روسیه در دو سال گذشته دائماً مورد پیگیری قرار گرفته است: «
تعلیق غنیسازی در ایران به عنوان پیششرط مذاکرات یا در طول مذاکرات». با این حال رسانههای خارجی میکوشند اروپا را در این زمینه دارای ابتکار عمل نشان دهند و برخی رسانههای حامی دولت نیز تلاش میکنند این گونه وانمود کنند که رویکرد محمود احمدینژاد باعث عقبنشینی جهان غرب شده است.
این در حالی است که همین پیشنهادات نیمبند نیز غالباً به سرعت یا توسط خبرگزاریهای معتبر بینالمللی تکذیب میگردد یا با انتقاد شدید آمریکا، بریتانیا، فرانسه و این اواخر آلمان مواجه میشود. به بیان دیگر، رفتار گذشته اروپا و آمریکا نشان داده است که پیشنهادات سولانا مخصوصاً این اواخر که به دلیل رفتارهای سیاسی تهران از مذاکرات حذف شده و جایگاه خود را به نهادهایی ضدایرانی داده است، هیچگاه از ضمانت اجرایی برخوردار نبوده است.
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص «طرح جدید خاویر سولانا» که در حقیقت همان داستان تکراری «تعلیق غنی سازی اورانیوم در طول مذاکره با اروپا» را به زبانی دیگر مطرح کرده است، گفت: «ایران نمیتواند روی این پیشنهادها ریسک سیاسی کند».
حشمتالله فلاحتپیشه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب اظهار داشت: «موضوع اساسی این است که پیشنهادهای سولانا تا حدی غیرواقعی است و میزان پذیرش آن در میان کشورهای غربی پایین است. باید دید این پیشنهاد تا چه حد مورد پذیرش آمریکا و طرفهای اروپایی قرار دارد».
وی افزود: «خاویر سولانا اغلب پیشنهادهایی را ارایه میکند که مدتی بعد مشخص میشود اجازه لازم را از طرف آمریکایی و اروپایی نداشته است». فلاحتپیشه ادامه داد: «ایران تا به حال نتوانسته است روی این پیشنهادها ریسک دیپلماتیک کند. چرا که ممکن است این اظهارات پس از پذیرش، مورد مخالفت آمریکا و اروپا قرار گیرد».
به گفته این نماینده مجلس، «اگر مذاکره، مذاکره واقعی باشد یعنی میل به توافق در آن وجود داشته باشد به حل مشکلات منجر میشود. در این صورت مسئولان میتوانند این پیشنهاد را بررسی کنند».
فلاحت پیشه در پاسخ به این سؤال که «گفته میشود این، آخرین پیشنهاد نباشد اما پیشنهادهای دیگر هم در همین حد خواهد بود و طرف دیگر مذاکره بیشتر از این کوتاه نخواهد آمد» اظهار داشت: «به میزانی که ایران در دیپلماسی ابتکار به خرج دهد از قطعنامه جدید دور میشود. به نظر من یک ابتکار دیپلماتیک از سوی ایران میتواند باعث شکاف در کشورهای 1+5 شده و فضایی حیاتی را برای دیپلماسی ایجاد کند».