کد خبر: ۵۸۲۹۲
تاریخ انتشار : ۱۴ اسفند ۱۳۸۵ - ۱۶:۱۲
از سوی سخنگوی وزارت خارجه ابراز شد:

چراغ سبز آمریکا برای مذاکره با ایران

آفتاب‌‌نیوز :

مک کورمک در مورد امکان گفت‌و گو با مقامات ایرانی در جریان این اجلاس که در دو مرحله و در دو سطح مختلف برگزار خواهد شد، می‌گوید: دولت عراق از همسایگان خود، پنج عضو دائم شورای امنیت و برخی از دیگر سازمان های بین المللی دعوت به عمل آورده تا در نشست منطقه‌ای در بغداد در سطح نمایندگان شركت كنند. همچنین قرار است نشست دیگری با شركت همین گروه در سطح وزیران به علاوه كشورهای گروه هشت برگزار شود. در آن نشست كانادا، ایتالیا، آلمان و ژاپن هم شركت خواهند داشت. عراقی ها دستور كار هر دو نشست را تعیین می‌كنند. در باره تعامل دیپلماتیك با ایران سعی نخواهم كرد پیش بینی كنم روند آن تعامل های دیپلماتیك چه خواهد بود. واضح است كه امنیت مساله‌ای مهم برای عراقی‌هاست و این مساله در صدر دستور كار قرار خواهد داشت. برای ما هم قطعا ابزارهای انفجاری پیشرفته و ابزارهای انفجاری نفوذ كننده در اولویت قرار دارند. بار دیگر می‌گویم، تمركز همه بر روی عراق است.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه «آیا این احتمال وجود دارد که ایالات متحده وارد بحث های دوجانبه با مقامات ایرانی در حاشیه هر یك از این دو نشست شود آن هم درشرایطی كه ایران شرط شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر تعلیق اورانیوم را رعایت نكرده باشد؟» گفت: ما از همان ابتدا به طور واضح و مكرر گفته‌ایم كه تنها یك پیشنهاد وجود دارد. شرایطی وجود دارد كه باید رعایت شود تا ایران بتواند نوع مذاكرات را با جامعه بین الملل و در این مورد با پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه یك (آلمان) داشته باشد. آن شرایط هنوز هم معتبرند. ما امیدواریم كه ایران پیشنهاد مذاكره را بپذیرد. شرایط بسیار ساده هستند. ما نمی خواهیم شاهد انزوای بیشتر ایران از بقیه جهان باشیم. هرچند این مسیری است که دولت ایران انتخاب کرده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با ادعای تاثیرگذار بودن تحریم‌های شورای امنیت گفت: در حال حاضر بحث‌هایی در تهران صورت می‌گیرد زیرا. ایران با توجه به تحریم های اعمالی قطعنامه 1737 كه در ماه دسامبر به تصویب رسید، كمی فشار از سوی نظام بین الملل را احساس کرده است. امكان صدور یك قطعنامه دیگر مبتنی بر ماده 41 فصل هفت با تحریم های بیشتر در مورد ایران هم وجود دارد. این موضوع بحث نیكلاس برنز با همتایان سیاسی او در لندن بود. آنها یك گفت وگوی دیگر در روز پنجشنبه هم دارند. بنابراین ایران فشار را در مورد مساله هسته‌ای احساس می‌كند و اگر می‌خواهند در آن نشست وارد بحث و مذاكرات شوند، باید به شرط تعلیق غنی سازی عمل كنند و به محض آن كه در آن نشست شركت كنند، می‌توانند هر موضوعی را كه بخواهند مطرح كنند. ما و همه كسانی كه در آن نشست هستند، می‌توانیم هر موضوع حائز اهمیتی برای خود را مطرح كنیم.

اما آیا رایس با همتای ایرانی خود دیدار خواهد کرد؟ مک کورمک در این مورد می‌گوید: این اجلاس در دو مرحله برگزار می‌شود. نشست در سطح نمایندگان در بغداد كه می‌دانیم در نیمه اول مارس در بغداد برگزار خواهد شد. در آوریل هم قرار است كه در یك نشست در سطح وزیران با میزبانی عراقی ها شركت كنیم. تا آن زمان خواهیم دید كه چه كشورهای دیگری آن دعوت را می‌پذیرند. ما قطعا در آن‌جا خواهیم بود و این فرصت دیگری برای همه كشورهای شركت كننده از جمله همسایگان عراق - - سوریه و ایران و دیگران - است كه نقش مثبتی در آینده عراق ایفا كنند.

مک کورمک اما هنگامی که با همان پرسش تکراری در مورد بحث و مذاکره مستقیم با ایرانیان بر سر پرونده هسته‌ای روبرو می‌شود، می‌گوید: این یك نشست چند جانبه است كه طی آن چند كشور مختلف به علاوه سازمان های بین المللی دور هم جمع می‌شوند تا درباره موضوع مورد علاقه مشترك یعنی عراق و مسائل متنوع دیگر مربوط به عراق گفت و گو كنند. من در این مقطع كه سه هفته یا بیشتر تا كنفرانس باقی مانده، به شما نخواهم گفت كه دقیقا چه مسائلی مطرح خواهند شد. غیر ممكن است كه به شما بگویم. در عرف دیپلماسی، اگر بخواهید به اهدافی كه می‌خواهید برسید، لازم است تا مقدار معینی انعطاف داشت. بار دیگر می‌گویم، تمركز دیپلماسی در بغداد بر عراق و مسائل مربوط به عراق خواهد بود. به روشنی، مسائل مورد نگرانی ما در جبهه امنیتی می‌باشد. همه ما می‌دانیم كه آن نگرانی ها چیست و من در این مقطع نمی خواهم هیچ گونه مذاكرات بخصوصی در سطح منطقه‌ای و در مورد موضوعات مورد علاقه را رد كنم.

وی در مورد منظور خود از انعطاف سیاسی واینکه بر خلاف سخنان وی تا کنون کاخ سفید در برابر ایران انعطافی از خود نشان نداده است، گفت: این‌جا بحث گفت‌و‌گوهای دوجانبه مطرح نیست. هیچ تغییری در سیاست ما به وجود نیامده است. تنها یك رویداد جدید رخ داده است كه عراقی ها خواستار تشكیل یك نشست چند جانبه با شركت همسایگان عراق شده اند.
اما برای تحقق یافتن یك رشته مذاكرات، ایران باید در مورد مساله هسته‌ای یك معیار ویژه‌ای را محقق کند و این معیار هنوز تغییر نكرده است. با این وجود ما فكر می‌كنیم حضور ایران و حمایت از مردم و دولت عراق حایز اهمیت است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد گزارش‌های منتشر شده مبنی بر همکاری آمریکا با گروه‌های تجزیه‌طلب ایرانی گفت: من هیچ یك از آن گزارش ها را ندیده ام. مطلبی هم در این مورد برای شما ندارم.

وی در پاسخ به پرسشی در مورد این‌که آیا کانال عراقی برای بحث با ایران از طریق زلمای خلیل زاد هنوز باز است؟ گفت: این کانال هنوز هم برای هر دو طرف موجود است. هرچند تا کنون از آن استفاده چندانی نشده است.

مک‌کورمک در مورد مقتدی صدر و ارتش مهدی وی می‌گوید او بخشی از فرآیند سیاسی عراق است. او دارای یك حزب سیاسی است كه بخشی از دولت است این كه دقیقا چه نوع نقشی می‌خواهد در آینده ایفا كند بستگی به او دارد. نظام سیاسی عراق خود در این مورد تصمیم می‌گیرد. وظیفه ما نیست كه در مورد آن تصمیم بگیریم یا دیكته كنیم. به دولت عراق بستگی دارد كه میزان تحمل خود را در تعامل در سطح رسمی دولتی و در سطح حزبی و فردی با ایران تعیین كند. ما فقط ایران را تشویق می‌كنیم كه نقشی مثبت، شفاف و دوستانه در آینده عراق ایفا كند. این از همان ابتدا شعار ما بوده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین