آفتابنیوز : آفتاب: یک روز پس از آن که محمود احمدینژاد در یکی از شدیداللحنترین حملات لفظی خود به شورای امنیت، بار دیگر تاکید کرد قطعنامههای این شورا «کاغذ پارهای» بیشتر نیستند؛ گروه 1+5 به انتشار پیشنویس قطعنامهای پرداخت که به گفته خبرگزاریهای بینالمللی پیرامون آن توافق کامل به دست آمده و هفته آینده برای تصویب به شورای امنیت سازمان ملل خواهد رفت. این پیشنویس در شرایطی منتشر شد که برخی محافل داخلی در گمانهزنیهای خود تاکید میکردند بلوک آمریکا برای چانهزنی با روسیه و چین راه بلندی در پیش دارد و مسکو و پکن به این آسانی از تشدید تحریم ایران حمایت نخواهند کرد.
قطعنامه جدید شامل ممنوعیت صدور تسلیحات از ایران، توقیف داراییها و حسابهای بانکی افراد و شرکتهایی که مرتبط با برنامه هستهای و یا موشکی ایران هستند و درخواست از کشورها و سازمانهای بینالمللی برای متوقف ساختن اعطای وامهای جدید به ایران است. همچنین از کشورهای عضو سازمان ملل خواسته شده که از صدور تجهیزات نظامی سنگین به ایران خودداری کنند. شورای امنیت همچنین طی یک ضربالاجل 60 روزه از تهران خواسته است تمام درخواستهای بینالمللی را اجرا کرده و زمینه بازگشت به مذاکرات را فراهم آورد.
نکته کلیدی قطعنامه جدید علیه ایران این است که نام 28 فرد و شرکت مستقل یا مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست پیوست قطعنامه درج شده است. این قطعنامه همچنین با گسترش دامنه تحریمهای قطعنامه 1737 از کشورهای عضو سازمان ملل خواسته است گزارش اقدامات اجرایی خود را ظرف 60 روز ارایه کنند.
در متن پیشنویس این قطعنامه که در 7 صفحه و با 3 صفحه پیوست تدوین شده، عطف به بیانیه رییس شورای امنیت مورخ 29 مارس 2006 و قطعنامه آن به شماره 1696 به تاریخ 31 جولای 2006، و قطعنامه 1737 آن مورخ 23 دسامبر 2006 از همه كشورها خواسته شده «در مورد ورود یا ترانزیت افرادی كه مستقیما در فعالیتهای هستهای حساس گسترش تسلیحات هستهای ایران یا طراحی سیستم های شلیك تسلیحات هستهای ایران دست دارند یا از آن حمایت می كنند جلوگیری كنند».
در بند دیگری از این قطعنامه به ایران ابلاغ شده است که «نباید به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با استفاده از اراضی، یا شهروندان یا با استفاده از كشتی ها یا هواپیماهای خود هرگونه تسلیحات یا مواد مربوطه را انتقال دهد و همه كشورها بایستی از انتقال چنین موادی از ایران توسط شهروندان، یا با استفاده از كشتی ها یا هواپیماها، و بدون توجه به اینكه منشا این مواد ایران است یا خیر خود جلوگیری كنند». بند ششم این پیشنویس نیز تاکید کرده است: «از همه كشورها می خواهد هوشیار باشند و از تامین، فروش یا انتقال مستقیم یا غیر مستقیم هرگونه تانك جنگی ، خودروهای جنگی زرهی ، سیستمهای خمپاره ای با كالیبر بزرگ، هواپیماهای جنگنده ، بالگردهای تهاجمی ، ناوهای جنگی ، موشكها یا موشك، سیستمها همانگونه كه در كنوانسیون تسلیحات ایران سازمان ملل متحد تعریف شده است، و همسو با هرگونه كمكهای فنی یا آموزشی ، كمكهای مالی ، سرمایه گذاری ، كارگزاری یا دیگر خدمات، و انتقال منابع مالی یا خدمات، مربوط به تامین، فروش، انتقال، تولید یا استفاده از این موارد بمنظور جلوگیری از انبار بی ثبات كننده تسلیحات، از اراضی یا توسط شهروندان یا توسط كشتی ها یا هواپیماهای خود خودداری كنند». پیشنویس قطعنامه همچنین از «همه كشورها و موسسات مالی بین المللی» خواسته است به جز در موارد انساندوستانه و عمرانی «با جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه قرارداد كمكهای بلاعوض، كمكهای مالی و امتیاز وام جدیدی به امضا نرسانند». در این زمینه شورای امنیت با تنظیم یک ضربالاجل 60 روزه دیگر از همه کشورها خواسته است گزارش عمل به این الزامات بینالمللی را ارایه کنند. قطعنامه سپس از تعهد چین، فرانسه ، آلمان، روسیه ، انگلیس و آمریكا و اتحادیه اروپا برای یافتن یك راه حل به دست آمده از طریق مذاكره در مورد این مساله استقبال کرده و «ایران را تشویق می كند تا پیشنهاد ماه ژوئن 2006خود كه در قطعنامه 1696 مورد حمایت قرار گرفته است را برای رسیدن به یك توافق جامع بلند مدت كه اجازه خواهد داد روابط و همكاریها با ایران بر اساس احترام متقابل و ایجاد اطمینان بین المللی نسبت به كاملا صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران صورت گیرد، به كار گیرد».
شورای امنیت سپس با ابراز «حمایت شدید» از نقش و دستورات آژانس بین المللی انرژی اتمی از دبیر كل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته است طی 60 روز از طریق گزارشی این مساله را به شورای حكام و همچنین شورای امنیت اعلام نماید كه آیا ایران همه فعالیتهای قید شده در قطعنامه 1737 و این قطعنامه را متوقف كرده است یا خیر؟
پیشنویس قطعنامه سپس تاکید میکند «در صورتی كه ایران همه فعالیتهای مرتبط با غنی سازی و بازفرآوری از جمله تحقیق و توسعه ، را كه به گونهای قابل تایید آژانس به حالت تعلیق درآورد، اجرای همه اقدامات علیه تهران به حالت تعلیق درخواهد آمد تا برگزاری مذاكره امكان پذیر گردد» و در این صورت بلافاصله همه اقدامات محدودکننده و الزامات تنبیهی شورای امنیت لغو خواهد شد.
در مقابل سیاست تشویقی فوق بر این نکته نیز تاکید شده است که در صورت امتناع تهران از اجرای دستورات قطعنامههای شورای امنیت، اقدامات بیشتر بعدی بر اساس بند 41 فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد اتخاذ خواهد شد تا «ایران را متقاعد سازد كه به این قطعنامه ها و الزامات آژانس بین المللی انرژی اتمی عمل كند، و تاكید می كند در صورت لزوم، تصمیمات دیگری اتخاذ خواهد شد» .
بخش مهم دیگر این قطعنامه که در 3 پیوست به متن اصلی الحاق شده است، اسامی اشخاص، شرکتها و سازمانهایی که در برنامه هستهای یا موشکی ایران نقش دارند و بایستی مشمول تحریم قرار گیرند را اعلام کرده است. بر اساس مفاد این پیوستها، 15 شخصیت ایرانی به همراه 10 سازمان یا شرکت مستقل و 3 شرکت وابسته به سپاه پاسداران مشمول تحریم ممانعت از سفر یا انسداد حسابهای مالی قرار خواهند گرفت. اسامی شرکتها و افراد ذکر شده در پیوست قطعنامه به شرح زیر است: الف – شرکتها و نهادهای ایرانی
1- گروه صنایع فلزكاری و مهماتسازی اجا
2- مركز تحقیقات و تولید سوخت هستهای اصفهان و مركز فناوری هستهای اصفهان
3- شركت كاوشیار
4- صنایع شیمیایی پارچین
5- مركز تحقیقات هستهای كرج
6- شركت نوین انرژی
7- گروه صنایع موشكهای دریایی وزارت دفاع
8- بانك سپه
9- گروه صنعتی «صنام»
10 -گروه صنعتی «یامهدی»
ب ـ شرکتهای وابسته به سپاه 1- صنایع هوانوردی قدس
2- شركت خدمات هواپیماسازی پارس
3- شركت هواپیماسازی شعاع
ج ـ اشخاص ایرانی 1- فریدون عباسی دوانی
2- محسن فخریزاده مهابادی
3- سید عباس صفدری (مدیر تاسیسات غنی سازی نطنز)
4-امیر رحیمی (مدیر مركز تولید و تحقیقات سوخت اصفهان)
5- محسن حجتی (رئیس گروه صنعتی فجر)
6- مهرداد اخلاقی كتابچی ( رئیس گروه صنعتی شهید باقری)
7- ناصر ملكی (رئیس گروه صنایع شهید همت)
8-احمد درخشنده (رئیس و مدیر عامل بانك سپه ایران)
9ـ سرتیپ مرتضی رضایی معاون فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
10ـ دریادار دوم علی اكبر احمدیان، رئیس ستاد مشترك سپاه
11ـ سرتیپ محمد رضا زاهدی، فرمانده نیروی زمینی سپاه
12ـ دریا دار مرتضی صفری، فرمانده نیروی دریایی سپاه
13ـ سرتیپ محمد حجازی، فرمانده نیروی مقاومت بسیج
14ـ سرتیپ قاسم سلیمانی ، فرمانده یگانهای قدس
15ـ سرتیپ ذوالقدر، یكی از اعضای سپاه و معاون امنیتی وزیر كشور
توافق نهایی برای تحریم ایران [کلیک کنید]رایگیری برای تحریم ایران، هفته آینده [کلیک کنید]