کد خبر: ۵۸۸۷۹
تاریخ انتشار : ۲۷ اسفند ۱۳۸۵ - ۲۲:۰۷
پایان فرار بزرگ 85

شهرام جزایری دستگیر شد

آفتاب‌‌نیوز : در بیانیه منتشر شده توسط روابط عمومی وزارت اطلاعات، آمده است: با عنايات الهي و تلاش‌هاي سربازان گمنام امام زمان(عج) در وزارت اطلاعات و هماهنگي مسئولان قوه قضائيه مجرم فراري شهرام جزايري عرب دستگير شد. در این بیانیه جزییات بیشتری از دستگیری جزایری اعلام نشده است. پیش از این شایعاتی دال بر خروج شهرام جزایری از کشور منتشر شده و از کشورهایی چون امارات متحده عربی، آلمان و حتی کاستاریکا به عنوان محل اختفای وی یاد شده بود. این گزارش‌ها هیچ یک مورد تایید منابع رسمی کشور قرار نگرفته بودند. چندی پیش نیز اخباری در مورد دستگیری چند شخص با مشخصات جزایری در امارات منتشر شده بود که ظاهرا پس از بررسی‌های به عمل آمده مشخص شده بود هیچ یک از این افراد زندانی متواری نیستند. این بار اما با تایید رسمی خبر دستگیری و انتقال جزایری به تهران و سپس فرستادن وی به زندان اوین باید پرونده «فرار بزرگ» را خاتمه یافته تلقی کرد. 

تبعات فرار جزایری
فرار شهرام جزایری که در سالیان گذشته پرونده وی همواره به عنوان نمادی از برخورد با مفاسد اقتصادی معرفی‌ می‌شد، با واکنش‌های متعددی روبرو بود. گذشته از انتقادات متعدد وارده به دستگاه قضایی و اظهارات نمایندگان مجلس در این خصوص، ریاست قوره قضاییه نیز پس از فرار جزایری در واکنشی شدید 4 عضو بلندمرتبه سیستم قضایی کشور را برکنار کرد. 

آیت‌الله هاشمی شاهرودی در نامه‌ای خطاب به رئیس دادگستری استان تهران دستور داد علاوه بر «الیاس محمودی» سرپرست مجتمع امور اقتصادی، «وحید كربلایی آقاملكی» قاضی رسیدگی كننده به پرونده‌ جزایری، «حسین‌زاده» قاضی دیگر مربوط به پرونده‌ و رییس زندان اوین از سمت خود بركنار شوند. بنا به دستور رئیس قوه قضائیه، همچنین دادسرای انتظامی قضات موظف شده بود عملكرد قضات موصوف را از حیث انتظامی بررسی نموده و دادسرای كاركنان دولت رسیدگی‌های لازم را با فوریت و دقت و قاطعیت و رعایت عدل و انصاف در خصوص مسوولان فوق به عمل آورد. 

بنا به دستور آیت‌الله هاشمی شاهرودی، همچنین هیات ویژه بررسی فرار شهرام جزایری، موظف شده گزارش نهایی در رابطه با تقصیر یا قصور ارتكاب‌یافته كه منجر به فرار این مفسد اقتصادی شده است را تكمیل کرده و نتیجه‌ آن را در اختیار افكار عمومی و رسانه‌ها قرار دهد. سرپرستی این هیات بر عهده سید علیرضا آوایی رئیس دادگستری استان تهران قرار داشت.

فرار جزایری باعث شد تا شبهاتی در مورد امکان وجود برنامه‌ای برای فراری دادن وی مطرح شود. روزنامه کیهان در همان زمان در سرمقاله‌ای به قلم مدیر مسئول خود،حسین شریعتمداری، با تشکیک در روند بررسی و سیر صدور حکم، از جمله به درازا کشیده شدن آن تهدید به افشاگری کرده بود. کیهان در آن زمان حتی نشانی ساختمانی را ذکر کرده و خطاب به مسئولان پرونده گفته بود که آیا این نشانی برای آنان آشنا نیست؟ 

دادستان کل کشور نیز در سخنانی سهل انگاری را علت فرار یکی از مفسدان اقتصادی دانسته و خواستار پاسخگویی مسئولان این رویداد شده بود. دری‌نجف‌آبادی از این ماجرا به «هتک حرمت» دستگاه قضایی تعبیر کرده و گفته بود: دستگاه‌های قضایی در لبه تیغ هستند. 

14 سال زندان برای متهم فراری
شهرام جزایری درسال1380به اتهام اخلال در نظام اقتصادی، تحصیل مال از طریق نامشروع، پرداخت رشوه و اخذ غیرقانونی معافیت از خدمت نظام وظیفه محاکمه شد. وی بر اساس حكم دادگاه وقت به 27 سال زندان محكوم شد. با اعتراض شهرام جزایری به حكم صادره، پرونده در دیوان عالی كشور نقض و برای رسیدگی مجدد به دادگاه بدوی هم عرض ارسال شد.

رئیس قوه قضائیه قاضی وحید كربلایی آقا ملك را به طور ویژه مامور رسیدگی مجدد به این پرونده كرد و اولین جلسه محاكمه شهرام جزایری و31 متهم دیگر پرونده دیماه امسال در شعبه 1192 مجتمع قضایی امور اقتصادی برگزار شد. 

قاضی وحید كربلائی آقاملك، در حدود 4 جلسه كه به طور علنی برگزار شد به اتهامات شهرام جزایری در مواردی چون تحصیل مال از طریق نامشروع و اخذ تسهیلات از بانك‌ها تحت عنوان مضاربه، مشاركت مدنی، LC و فاینانس به استناد گزارش هیات كارشناسی كه حدود 2 هزار صفحه بود رسیدگی كرد. 

جزایری در اول اسفندماه، در شرایطی که پیش از آن اعلام شده بود حکم نهایی وی در نیمه همین ماه اعلام خواهد شد با اغفال ماموران همراه خود، که وی را برای جلسه‌ای جهت کارشناسی و شناسایی اموال از زندان خارج کرده بودند، گریخت. متعاقب فرار جزایری برخی منابع خبر از هماهنگی‌های گسترده‌ای می‌دادند که برای فرار و انتقال وی به خارج از کشور صورت گرفته است. گزارشات رسمی هم حاکی از آن بود که جزایری پس از فرار در شهرک اکباتان تغییر لباس داده و با دریافت مبلغی معادل یک میلیارد تومان وجه نقد از یکی از آشنایان خود از کشور خارج شده است. برخی منابع مطلع هم در این میان خبر از خروج وی با گذرنامه‌ای آذربایجانی داده بودند. 

فرار جزایری هم نتوانست مانع صدور حکم علیه وی شود. درحالیکه قوه قضاییه تحت فشار زیادی حتی از سوی اصولگرایان قرار داشت، قاضی پرونده در حکمی غیابی متهم فراری را به 14 سال زندان محکوم کرد. 

جای خالی پر شد!
صدور این حکم در غیاب متهم اما با واکنش‌های جالبی مواجه شد. هفته‌نامه یالثارات در کاریکاتوری شهرام جزایری را به شکل عروسکی نمایش داد که دستگاه قضایی سنجاق‌هایی را به تنش فرو می‌کند. این کاریکاتور نمادی از همان باور خرافی بود که اگر شخصی در دسترس نیست با ساختن عروسکی مشابه وی و فرو کردن سنجاق و یا ضربه زدن به آن می‌توان همان درد و رنج را به او منتقل کرد. کاریکاتور یالثارات در واقع نشان دهنده این بود که صدور  حکم در غیاب متهم فراری عملا بی‌تاثیر است. کیهان هم در نخستین شماره خود پس از صدور حکم همچون اغلب روزنامه‌ها آن را تبدیل به تیتر نخست خود کرده بود. آن‌چه رویکرد کیهان را جالب توجه می‌کرد انتخاب تیتری عجیب و طنزآمیز برای این خبر بود: حکم عالی‌است، جای متهم خالی است!
دستگیری جزایری و انتقال وی به اوین اما اکنون درحالی صورت می‌گیرد که رسانه‌های مکتوب به استقبال عید نوروز رفته‌اند و بدین ترتیب امکان بررسی واکنش محافل رسانه‌ای اصولگرا در این باره وجود ندارد. آیا بازگشت جزایری به زندان آن قدر رضایت اصولگرایان را جلب کرده است که دیگر پیگیر سرنوشت و داستان ساختمان میدان ونک نباشند؟
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین