آفتابنیوز : آفتاب: یک تحلیلگر ارشد حوزه سیاست خارجی ایران با انتقاد شدید از میدان مانوری که ایران در اختیار ترکیه قرار داده است تاکید کرد که میانجیگری نخستوزیر ترکیه در مناقشه بازداشت ملوانهای انگلیسی بیانگر ضعف در دیپلماسی ایران است و به غلط، تنزل جایگاه ایران در عرصه تعاملات بینالمللی را القا میکند.
این کارشناس سیاست خارجی در گفتگو با آفتاب با یادآوری این نکته که «دیپلماسی فعال یکی از مهمترین شعارهای انتخاباتی دکتر احمدینژاد بوده است» گفت: فراموش نکنیم که نظام جمهوری اسلامی در مذاکرات هستهای دو سال نخست که به سرپرستی دکتر حسن روحانی انجام شد توانست اتحادیه اروپا و گروه قدرتمند هشت کشور صنعتی (G8) را در آنسوی میز بنشاند. این موفقیت نظام در حالی بود که عدهای انتقاد میکردند که اروپا و حتی G8 از قدرت کافی برخوردار نیست و ایران کسانی را به میانجیگری مناقشه اصلی خود با ایالات متحده فراخوانده است که از قدرت لازم برای عرضه اندام و تصمیمگیری برخوردار نیستند. وی افزود: با این حال اکنون شاهد هستیم که در مناقشه ملوانها کشوری مانند ترکیه که در مقابل کشورهای اروپایی برای عضویت در اتحادیه اروپا زانو میزند میدان فعالیت پیدا کرده است و در چنین مناقشه مهمی که مرتبط با مالکیت مرزی ایران است تلاش میکند به نحوی به حل و فصل بحران کمک کند.
این کارشناس سیاست خارجی با تاکید بر این که نفیاً یا اثباتاً درباره بحران ملوانها اظهارنظری نمیکند و صرفاً درباره تماس تلفنی رییس جمهور ایران با نخست وزیر ترکیه سخن میگوید یادآور شد: دقت کنید که بحث من اساساً موضوع بازداشت ملوانها نیست. سئوال من اینجاست؛ ما که میگوییم اروپا از قدرت و اعتبار لازم برای میانجیگری میان ایران و آمریکا در مناقشه اتمی برخوردار نیست چگونه حاضر میشویم با یک کشور به مراتب ضعیفتر که اساساً هیچ جایگاهی در معادلات بینالمللی ندارد درباره یک مناقشه دو طرفه میان تهران و لندن گفتگو کنیم؟
وی افزود: یادمان باشد که ما از شورای امنیت به دلیل صدور یک بیانیه جانبدارانه در مورد یک مناقشه دوطرفه میان ایران و بریتانیا انتقاد میکنیم. پس چگونه است که کشوری مانند ترکیه را که نقش و منافعی در این بحران ندارد و از جایگاهی نیز برای چانهزنی به نفع ایران برخوردار نیست در این بازی وارد میکنیم.
این کارشناس ادامه داد: برخورد تهران با ملوانهای متعرض به آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی و بازداشت آنان اقدامی به حق و قانونی بوده و نشانگر حساسیت به جای دولت به نقض حقوق مرزی ایران است. با این حال، این موضوع اکنون که به هر دلیلی به چنین مرحله حادی رسیده است نیازمند فعالیت جامع دستگاه سیاست خارجی برای تامین منافع ملی، حفظ وجهه بینالمللی تهران و نهایتاً بهرهبرداری از شرایط به نفع مناقشه هستهای است. طبیعی است که در این مسیر، ورود ترکیه صرفاً وجهه بینالمللی آنکارا را تقویت کرده و به غلط این گونه القا میکند که گویی جمهوری اسلامی توان و جایگاه لازم برای مذاکره با کشورهای بزرگ و قدرتمند را ندارد.
وی در پایان از مسئولان خواست ضمن توجه بیشتر به پیامهای بینالمللی هر گونه مذاکره یا تماسی تلاش نمایند محور مذاکرات بینالمللی ایران را به سوی کشورهای قدرتمند شرق و غرب که از رابطه نسبی مناسبی با تهران برخوردارند سوق دهند تا به غلط تلقی نشود که کشور قدرتمندی مانند ایران، به دلیل فشارهای آمریکا ناچار است با کشوری در سطح ترکیه آن هم در چنین موضوع مهمی مذاکره کند.