آفتابنیوز : آفتاب: یک کارشناس مسایل روسیه، با اشاره به اظهارات وزیر انرژی روسیه در مخالفت با تشکیل «اوپک گازی» به رغم استقبال اولیه پوتین تاکید کرد روسیه هماهنگی با کشورهایی مانند ایران و قطر را برای خود مفید نمیداند و در نهایت از منظر منافع ویژهای که این کشور برای خود قایل است، شاهد هستیم که عدم تمایل خود به این نوع هماهنگی را ابراز کرد.
«الهه کولایی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب افزود: روسیه پس از فروپاشی شوروی، به طور فزایندهای اهرمهای قدرت خود را در بازارهای منطقهای و جهانی متمرکز کرده است و بر همین اساس ما شاهد تغییراتی در سیاست خارجی روسیه هستیم.
به اعتقاد کولایی، روسیه که در دوران آغازین استقلال با مشکلات جدی اقتصادی همراه با مسائل سیاسی مواجه بود، در سالهای اخیر سعی کرده تواناییهای گوناگون خود را مورد ارزیابی قرار دهد.
این کارشناس مسائل روسیه ادامه داد: محوریت این ارزیابیها منافع روسیه قرار گرفته، کشوری که به عنوان ابرقدرت ا نرژی در قرن 21 به آن اشاره میشود و بزرگترین منابع گاز جهان را در اختیار دارد.
کولایی در عین حال از ایده تشکیل «اوپک گازی» دفاع کرد و توضیح داد: اینکه روسیه، ایران و قطر کارتلی را تشکیل دهند که قیمت گاز را که به عنوان انرژی جایگزین نفت به آن اشاره میشود را در اختیار خود قرار دهند، طبیعتا به نوعی استفاده از تجربه کشورهای تولید کننده نفت (اوپک) بعنوان یک تجربه ارزشمند محسوب میشود.
وی در عین حال اظهار داشت: سیاستهایی که روسیه درسالهای اخیر دنبال کرده بیانگر آن است که روسیه برای استفاده از اهرم گاز طبیعی هماهنگی با کشورهایی مانند ایران و قطر را برای خود مفید نمیداند، بلکه روسیه تلاش میکند از اهرم گاز طبیعی برای تامین منافع خود و پیگیری مذاکرات و چانهزنیهای سیاسی خود با کشورهای اروپایی و آمریکایی سود ببرد.
این استاد دانشگاه در ادامه درباره جنگ روانی رسانههای روسی علیه ایران مانند طرح موضوع «حمله نظامی 6 آوریل آمریکا به جمهوری اسلامی» خاطرنشان کرد: برای سیاستمداران روسی، رابطه با ایران در شرایط کنونی حائز اهمیت است و توسعه روابط ایران با روسیه میتواند منافع سیاسی و نظامی زیادی برای مسکو داشته باشد.
کولایی براین اساس افزود: روسها به هیچ وجه حاظر به تکرار فاجعه عراق با ایران نیستند و امکان استفاده از گزینه نظامی از سوی امریکا را با حساسیت دنبال میکنند.
به گفته وی، «با توجه به اینکه مقامات امریکایی گزینه حمله نظامی علیه ایران را انکار نکردهاند طبیعتا برای دولت روسیه تشدید فشار آمریکا به مفهوم نزدیکتر شدن روابط ایران با روسیه تلقی میشود و از این منظر طرح این فشارها بر ابعاد روابط دو کشور اثرگذار است.»
استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران تاکید کرد: ایران و روسیه زمینههای گوناگونی برای توسعه روابط همه جانبه در اختیار دارند که غیرقابل کتمان است و روسیه از اهمیت روابط با ایران آگاه است. بنابراین، پرداختن به پیامدها یا احتمال اقدام نظامی امریکا علیه ایران میتواند با ملاحظات گوناگونی دنبال شود که بدون شک بر روابط ایران و روسیه تاثیرگذار است.