کارشناسان میگویند برای پرهیز از عفونت و بیماری اعضای خانواده، باید به زمان و مکان نظافت خانه توجه داشت.
بنا به گزارش انجمن سلطنتی سلامت عموم بریتانیا، مردم هنگام نظافت منزل، عوض این که جاها و اشیایی را که کثیف به نظر میرسند تمیز کنند، باید دقت کنند چطور میتوانند مانع پخش شدن میکروبهای مضر در خانه شوند.
در این گزارش هشدار داده شده که با وجود این که شستن دستها، لباسها و سطح لوازم منزل در موقع مناسب، کلید حفظ سلامتی و بهداشت است، از هر چهار نفر یک نفر فکر میکند این موضوع چندان مهم نیست.
ولی رعایت این موضوع با اهمیت میتواند مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها و عوامل ایجاد عفونت را کاهش دهد.
همچنین این که "رعایت بیش از حد بهداشت" کار درستی نیست، صحت ندارد.
بنا بر گزارش مورد بحث، مردم در باره تفاوت بین کثیفی، میکروبها، تمیزی و بهداشت، دچار سردرگمی هستند.
بیست و سه درصد از ۲۰۰۰ نفری که از آنان سئوال شده بود معتقد بودند برای تقویت سیستم ایمنی کودکان، لازم است آنها را در معرض میکروبهای مضر قرار داد.
اما کارشناسانی که گزارش را تهیه کردهاند میگویند این "یک باور بالقوه زیان بخش" است و میتواند کودک را در معرض بعضی عفونتهای خطرناک قرار دهد.
به عقیده آنان، مردم باید برای جلوگیری از پخش میکروب های "بد" توجه خود را بر تمیزکردن جاهای بخصوص و در مواقع بخصوص متمرکز کنند.
توجه به چه مواردی ازلحاظ بهداشتی مهم است؟
آماده کردن و دست زدن به مواد خوراکی
غذا خوردن با دست
پس از رفتن به توالت
وقتی مردم سرفه یا عطسه میکنند یا بینیشان را تمیز میکنند
دست زدن به پوشاک و لباسهای کثیف و شستن آنها
مراقبت از حیوانات خانگی
دست زدن به زبالهها و بیرون بردن آنها از منزل
پرستاری از یک عضو خانواده که بیماری عفونی دارد
در گزارش، گفته شده مخصوصا شستن دستها پس از تماس با مواد خوراکی، رفتن به توالت، سرفه ،عطسه، تماس با حیوانات خانگی و پرستاری از کسانی که بیمارند، مهم است.
همچنین لازم است پس از سر و کار داشتن با مواد غذایی خام مانند گوشت گاو و گوسفند یا طیور، یا قبل از تهیه ساندویج و غذاهای میان وعدهای، سطح میز آشپزخانه و تخته سبزی و گوشت خردکنی را تمیز کرد.
ضمنا توصیه شده که برسهای مخصوص ظرفشویی و دستمالهایی که برای پاک کردن یک سطح آلوده از آنها استفاده شده، بعدا شسته شود.
شستن دستها پس از تماس با حیوانات خانگی مهم است
ممکن است کف زمین و مبلمان کثیف به نظر برسد ولی معمولا آلوده به میکروبهایی است که خیلی برای سلامتی خطرناک نیستند.
چطور می توان با نظافت به جنگ باکتریها رفت؟
شستن وسایل پخت و پز آشپزخانه با آب گرم و کف صابون سبب میشود باکتریها به آنها نچسبند.
ولی آژانس استاندارد مواد غذایی میگوید برای کشتن کامل باکتریها، باید حرارت آب داغ بیشتر از ۷۰ درجه سانتیگراد باشد.
چه موادی را باید به کار برد؟
بیشتر این مواد در سه رده که هر یک کار متفاوتی انجام میدهند، قرار می گیرند.
پاک کنندهها- سطح را تمیز و چربی را پاک می کنند، ولی باکتریها را از بین نمیبرند.
ضد عفونی کنندهها- باکتریها را میکشند ولی روی سطحهایی که چربی یا کثیفی آنها را میتوان دید، به طور موثر کار نمیکنند.
سترون کنندهها- از آنها میتوان هم برای تمیزکردن و هم ضد عفونی کردن استفاده کرد. باید اول با این مواد سطح مورد نظر را تمیز کرده و هر گونه آلودگی، مواد غذایی یا چربی را پاک کرد و بعد برای ضد عفونی کردن محل تمیز شده، دوباره از این مواد استفاده کرد.
به عقیده کارشناسان خواندن دقیق طرز به کار بردن این مواد مهم است.
و به جای این که پس از آماده کردن مواد غذایی، میز آشپزخانه را با دستمال تمیز کنیم بهتر است از دستمال کاغذی آشپزخانه استفاده کرد. این کار مانع آلوده شدن قاب دستمالهای پارچهای آشپزخانه میشود.
کارشناسان چه میگویند؟
دکتر سالی بلومفیلد، از مدرسه بهداشت و طب استوایی دانشگاه لندن، میگوید مردم باید درک کنند که تمیزی و حفظ سلامتی با هم فرق دارند.
"در حالی که تمیز کردن به معنی از بین بردن کثافت و میکروبهاست، رعایت بهداشت به معنی تمیز کردن به جا و به موقع است- یعنی جلوگیری از انتقال عفونت در حین آماده کردن غذا، استفاده از توالت، مراقبت از حیوانات خانگی و غیره".
پرفسور لیزا آکرلی، کارشناس و جزو هیات امنای انجمن سلطنتی بهداشت عمومی، میگوید: "بودن در هوای آزاد و بازی با دوستان، خانواده و حیوانات خانگی برای این که شخص در معرض باکتریهای خوب قرار گرفته و میکروبیوم سالمی داشته باشد، خیلی خوب است ولی این موضوع هم مهم است که مردم برداشت اشتباه نکنند."
بهداشت خوب در خانه و در زندگی روزمره، به کاهش عفونتها کمک میکند
پرفسور آکرلی، میافزاید توجه به بهداشت در مواقع و مکانهای مهم راهی برای جلوگیری از بروز عفونت است و شخص را در معرض باکتریهایی خوبی که برای بدن مفید است، قرار میدهد.
پرفسور آکرلی اضافه می کند: "بهداشت خوب در خانه و در زندگی روزمره، به کاهش عفونتها کمک میکند و برای محافظت از کودکان اهمیت حیاتی دارد و نقشش در مبارزه با کم شدن اثر آنتی بیوتیکها بینهایت مهم است."