طرح بسیج ملی کنترل فشار خون در کشور، به عنوان اولین ابتکار وزیر بهداشت در دوره جدید مدیریت این وزارتخانه، دو سه ماهی است که به شدت زیر ذره بین رسانه ها و البته شخص وزیر قرار دارد. به طوری که گفته می شود اجرای موفق این طرح می تواند از هزینه های نظام سلامت و بار بیماری های غیر واگیر در کشور، تا حدود زیادی بکاهد.
کیانوش جهانپور رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که تاکنون، بیش از ۲۸ میلیون نفر از جمعیت بالای ۳۰ سال کشور مورد سنجش و ثبت فشارخون قرار گرفته اند، گفت: این آمار فراتر از اهداف اولیه طرح بوده و در نوع خود در جهان بی نظیر گزارش شده است.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، تمامی خانه های بهداشت، پایگاه های سلامت، مراکز خدمات سلامت شهری و روستایی، مراکز درمانی و ایستگاه های ثابت و سیار سنجش فشارخون در أقصی نقاط کشور تا پایان روز شنبه ١٥ تیر ۹۸ فعال بوده و آماده خدمت رسانی به هموطنان هستند.
جهانپور با اشاره به راه اندازی سامانه خوداظهاری کمپین ملی کنترل فشار خون، افزود: با راه اندازی سامانه خوداظهاری این امکان فراهم شده تا هموطنانی که توانایی اندازه گیری فشار خون خود را دارند به سامانه بسیج ملی کنترل فشار خون به نشانی salamat.gov.ir مراجعه و پس از وارد کردن کد ملی و تاریخ تولد، فشار خون خود را ثبت کنند.
وی ادامه داد: پس از ثبت فشار خون در سامانه خوداظهاری پیامکی مبنی بر میزان فشار خون به شماره تلفن همراه فرد ارسال می شود و در انتهای مرحله ثبت نام توصیه های لازم با توجه به محدوده فشار خون فرد به او داده می شود و در صورتی که شخص مبتلا به فشارخون بالا باشد، پیگیری های لازم برای مراجعه به مراکز بهداشتی یا پزشک صورت خواهد گرفت.
پر فشاری خون، به عنوان یک بیماری بدون علامت و در عین حال خطرناک شناخته می شود. به طوری که آن را «قاتل خاموش» می دانند.
فشار خون بالا در اکثر افراد جامعه علامتی ندارد و تنها با اندازه گیری مشخص می شود که فرد به فشار خون بالا مبتلا است یا خیر و به همین دلیل مردم به این بیماری کمتر توجه دارند. فشارخون بالا یکی از عوامل خطر اصلی در بیماری های غیر واگیر است. از سوی دیگر باید توجه داشت که بیماری های غیر واگیر در دنیا در حال گسترش هستند و بسیاری از این بیماری ها به نوعی با فشارخون بالا مرتبط هستند.
آنچه مسلم است، اینکه ایرانی ها بیشترین سرانه مصرف نمک در دنیا را دارند و نمک نیز به عنوان اصلی ترین عامل فشار خون شناخته می شود که از همین رو، می بایست تدابیری در جهت کنترل و کاهش مصرف نمک در سید غذایی ایرانی ها داشت. در همین حال، نان به عنوان غذای اصلی مردم ما در سفره ها قرار دارد.
براساس تحقیقاتی که انستیتو تحقیقات تغذیه کشور انجام داده است، شورترین نان مصرفی ایرانی ها، بربری است. این نان، اغلب مورد تقاضای آحاد مردم قرار دارد و کمتر فردی است که روزانه یک وعده نان بربری نخورد.
هدایت حسینی رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، با اشاره به اهمیت مقدار نمک دریافتی در ایجاد بیماری پرفشاری خون، افزود: بیشترین مقدار نمک دریافتی از طریق موادغذایی در کشور، مربوط به نان است و در بین انواع نانها، نان بربری بیشترین مقدار نمک را دارد.
وی ادامه داد: البته با توجه به سرانه مصرف بالای نان لواش در کشور و بالا بودن مقدار نمک در تولید این نان بیشترین مقدار نمک را از بین موادغذایی نان لواش به سبد مصرف غذایی ایرانیها وارد میکند.
حسینی یادآور شد: بر این اساس، کاهش نمک در انوع نان به ویژه لواش و بربری میتواند نقش مهمی در کاهش دریافت نمک روزانه و پیشگیری از پرفشاری خون داشته باشد.
به نظر می رسد، وزارت بهداشت در اولین اقدام بعد از پایان طرح بسیج ملی کنترل فشار خون در کشور، می بایست تمام توان خود را صرف اصلاح ترکیبات مواد غذایی و خوراکی نماید. در جایی که پفک، چیپس، انواع غذاهای آماده و در نهایت نان های سنتی، بیشترین میزان نمک را دارند، وزارت بهداشت باید به این فکر باشد که چگونه می تواند برنامه ای برای کنترل نمک در این قبیل خوراکی ها و مواد غذایی داشته باشد. زیرا، کنترل فشار خون و شناسایی افراد مبتلا به پرفشاری خون، به تنهایی نمی تواند گره گشای کنترل بیماری های غیر واگیر در کشور باشد.