آفتابنیوز : آفتاب: «سرگئی ایوانف» معاون اول نخست وزیر روسیه در اظهارتی صریح، ارسال سوخت مورد نیاز نیروگاه بوشهر را منوط به صدور مجوز از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی دانست و از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواست غنیسازی را کنار بگذارند! این مقام روسی همچنین در اظهاراتی کاملاً منطبق با رویکرد ایالات متحده تاکید کرد که شورای امنیت باید همگرایی و اتحاد خود را علیه ایران حفظ کند.
سرگئی ایوانف در گفتگو با روزنامه فایننشال تایمز با اشاره به وضعیت پرونده هستهای ایران گفت: «تاکنون که این موضوع در یک چهارچوب دیپلماتیک دنبال شده و روسیه نیز دوبار همصدا با جامعه جهانی درباره آن رای داده است. همان طور که دیدید هر دو قطعنامه شورای امنیت درباره برنامه هستهای ایران با توافق کامل و رای موافق هر پانزده عضو شورا به تصویب رسید. از نظر ما مهمترین مسئله در شرایط کنونی حفظ این انسجام و همبستگی در شورای امنیت است». وی با هشدار نسبت به عواقب هرگونه حمله هوایی به ایران گفت: «این اقدام در نهایت میتواند منجر به یک درگیری نظامی بزرگ شده و ایران را نیز به سرنوشت عراق دچار کند که اینک در آستانه یک جنگ داخلی تمامعیار قرار گرفته است». وی ابراز امیدواری کرد که «ایالات متحده در راستای همگرایی بیشتر با شورای امنیت سازمان ملل از انجام یک حمله هوایی ناگهانی علیه ایران صرفنظر کرده باشد».
ایوانف در ادامه ابراز عقیده کرد که راهحل نهایی برای مسئله هستهای ایران باید دربرگیرنده دسترسی کامل اینکشور به مزایای یک برنامه اتمی صلحآمیز باشد. وی خطاب به مقامات ایران گفت: «ما فکر میکنیم که برای شما در شرایط کنونی غنیسازی صنعتی بهصرفه نیست، این کالا (سوخت اتمی) به راحتی در بازارهای بینالمللی قابل دسترس است، لطفا آن را بخرید، تحت نظارت جامعه جهانی استفاده کنید و پسمانده آن را نیز بازگردانید». در ادامه این گفتگو خبرنگار فایننشالتایمز پرسید که آیا در صورت عدم اجرای قطعنامههای شورای امنیت از سوی ایران روسیه همکاری خود در پروژه نیروگاه بوشهر را به حالت تعلیق در میآورد؟ ایوانف پاسخ داد که موضوع نیروگاه بوشهر ربطی به مسائل جاری پرونده هستهای ایران نداشته و در صورت حل مشکلات مالی و فنی مانعی برای تکمیل آن وجود نخواهد داشت: «این پروژه تا پایان سال 2007 به بهرهبرداری میرسد، اگر ایران پول ما را به موقع بدهد».
با اینحال معاون نخستوزیر روسیه تاکید کرد که درصورت تکمیل پروژه نیز ارسال سوخت برای آن نیازمند صدور مجوز از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است: «بعد از آنکه ما مجوز لازم را برای ارسال سوخت دریافت کردیم کل فرآیند چرخه سوخت تحت نظارت کامل بازرسان IAEA انجام شده و سوخت مصرفی نیز به بهطور کامل به روسیه باز میگردد، بهگونهای که حتی یک گرم از سوخت تولید شده که ممکن است کاربرد نظامی داشتهباشد در اختیار ایران قرار نگیرد».
شایان ذکر است سرگئی ایوانف ماه فوریه گذشته طی حکمی از سوی ولادیمیر پوتین با کسب اختیارات ویژه از سمت وزیر دفاع به معاون نخستوزیر ارتقاء یافت. بهگمان بسیاری از صاحبنظران آقای ایوانف رئیسجمهور آینده روسیه خواهد بود.