آفتابنیوز : آفتاب- هنگامه منهاجی: نمایندگان مجلس هفتم با اصرار خود بر اینکه انتخابات مجلس و ریاست جمهوری تجمیع شود، در جلسه علنی روز یکشنبه ایرادات شورای نگهبان را با پیشنهادی جدید مجددا به شورای نگهبان ارسال کردند که به نظر میرسد نتیجه نهایی این طرح را مجمع تشخیص مصلحت باید مشخص کند.
ایرادات جدی حقوقدانان به این طرح و مخالفت اکثر بزرگان جناحهای مختلف سیاسی با این طرح تأثیری در رأی آوردن این طرح نداشت و اكثريت نمایندگان باز بر نظر خود اصرار کردند. کوتاه شدن عمر دولت نهم و افزایش طول عمر مجلس هفتم بحثهای گوناگونی را در محافل سیاسی دامن زدهاست. اما پاسخ خود نمايندگان به اين انتقادات و واكنشها چيست و فكر ميكنند سرنوشت مصوبهشان به كجا بكشد؟
«علی عسگری» نایب رئیس اصل 90 مجلس در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی آفتاب عقیده دارد که «این طرح چون باعث میشود نمایندگان از موضع اصولگرایی مورد سؤال قرار گیرند، بهتر است که مصوبهای داده نشود که طول عمر مجلس را زیاد کند».
نماینده مشهد افزود: اصل تجمیع امري عقلانی است؛ كما اينكه مقام معظم رهبری نیز تجمیع انتخابات خبرگان رهبری و شورای شهر را مورد تحسین قرار دارند، چرا که این تجمیع باعث صرفهجویی در هزینه، وقت مسئولان و مردم شده بود.
عسگری تصریح کرد: منتهی مشخص است این نحوه تجمیع كه در آن، چند ماهی به وقت مجلس اضافه شده و از عمر دولت کاسته میشود، علیالقاعده واکنش سیاسی مجموعههای مختلف را در پی خواهد داشت.
در جلسه مجلس براي تجميع چه گذشت؟[كليك كنيد]مخالفت اصلاحطلبان با تجميع انتخابات[كليك كنيد]
تعارض مصوبه مجلس با قانون اساسي از نظر يك حقوقدان[كليك كنيد]
تاسف نويسنده كيهان از مصوبه مجلس [كليك كنيد]
وی اظهار داشت: همانطور که شورای نگهبان نیز در مصوبه قبل خود اعلام کرد، خلاف قانون بودن این طرح محرز است؛ بنابراین، مجمع تشخیص مصلحت با توجه به کارشناسیهای مختلف در این رابطه تصمیمگیری نهایی را انجام خواهد داد.
نایب رئیس کمیسیون اصل 90 تأکید کرد: طبیعی است فصلالخطاب این طرح با توجه به مصالح نظام مجمع تشخیص مصلحت است. البته بدیهی است اگر مصوبه مجلس مربوط به دوران انتخابات مجلس آینده و دوره ریاست جمهوری بعدی باشد، هزینه سیاسی کمتری خواهد داشت و تصمیمگیری بر این پایه برای مجمع تشخیص مصلحت آسانتر خواهد بود.
عسگری معتقد است بدون هیچ پیش قضاوتی باید منتظر نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام باشیم.
اما
«سیدکاظم دلخوش» نماينده صومعهسرا و یکی از طراحان تجمیع انتخابات معتقد است که وظیفه مجلس قانونگذاری است و هیچ کس نمیتواند به مصوبات مجلس خرده بگیرد.
وي به خبرنگار پارلمانی آفتاب گفت:مجلس در موارد مسایل مختلف از قبیل مسایل سیاسی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قانون مینویسد و ممکن است این قوانین مغایرتهای با شرع یا قانون اساسی داشته باشد، دلیل تشکیل شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نیز تشخیص همین مغایرتها است.
مخبر کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: مجلس اگر بر مصوبه خود اصرار دارد، میخواهد مشکلی را در جامعه حل کند و چنانچه شورای نگهبان مخالفت کند با طرح موضوع در مجمع تشخیص مصلحت، اين نهاد میتواند با در نظر گرفتن نظرات مجلس و شورای نگهبان همچنین کار کارشناسی نتیجه نهایی را مشخص كند.
نماینده صومعهسرا با انتقاد از مخالفين اين طرح افزود: هیچ کس نمیتواند به مصوبات مجلس خرده بگیرد چه حقوقدان باشد یا فرد سیاسی زیرا همانطور که امام(ره) فرمودند «مجلس در رأس امور است» و آنچه مطمئنا بر صفحه کاغذ میآورد و تصویب میکند برای رفاه مردم است.
دلخوش تأکید کرد: شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت حق تصمیم گیری دارند ولی حق تحمیل نظرات خود بر مجلس ندارند.
وی در پاسخ بر اینکه «پیشبینی شما از سرنوشت طرح چیست؟»، اظهار چیست: نمیتوانم پیشگویی کنم، بحث کارشناسی است که چنانچه شورای نگهبان آن را رد کرد مجمع تشخیص مصلحت باید نظر نهایی را اعلام کند.
نماینده صومعهسرا در پاسخ به اینکه «تا چه اندازه به تصویب این طرح اطمینان دارد؟»، گفت: ما تکلیف خود را انجام دادهایم. برای کاهش هزینه، حضور پررنگتر مردم، کمتر شدن تنشهای امنیتی و سیاسی کار کارشناسی لازم را صورت دادیم و سعی خود را میکنیم ولی برای مصوب شدن یا نشدن آن دیگر اصراری نداریم.
دلخوش «یکسانسازی روال کار دولت و مجلس» و «جلوگیری از هزینههای انتخابات مكرر» را از امتیازات این طرح دانست.
دلخوش اظهار داشت: بدون رودربایستی بگویم 8 و 9 ماه دیگر اگر جریان کار مجلس هفتم باشد انجام وظیفه از سوی نمایندگان کمرنگتر میشود و نمایندگان به دنبال انتخابات بعدی هستند. یکسال طول میکشد که نمایندگان مجلس هشتم طرح و لوایح را بشناسند و جایگاه خود را تشخیص دهند كه درست در همان زمان،دولت تغییر خواهد کرد.
نماینده صومعهسرا افزود: دولت نیز در سال پایانی به دنبال این است که چگونه هزینه کند نه اینکه چگونه برنامهریزی کند و پس از تشکیل دولت جدید آن هم حدود یکسال طول میکشد که با مجلس هماهنگ شود و در تمام این مدت آنهایی که باید مشکلات را تحمل کنند، مردم هستند.
اما آيا سایر كارشناسان و مسؤولان نیز معتقدند كه تجميع به نفع مردم تمام ميشود؟ سرنوشت مصوبه مجلس، اين پرسش را پاسخ میدهد.