آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی پیرامون روابط تهران و واشنگتن با اشاره به تغییر لحن آمریکا در قبال ایران تاکید کرد «دو کشور که سال گذشته را با بحث و تلاش برای انزوای یکدیگر به پایان رساندند حالا بیش از هر زمان دیگری در آستانه آغاز مذاکرات دیپلماتیک قرار دارند».
این روزنامه از شرایط فعلی به «گشایش دروازهای برای مذاکره میان ایران و آمریکا» یاد کرده و مینویسد: در حالی که این دروازه در حال گشوده شدن است هر دو طرف بايد تصميم بگيرند كه واقعا خواهان چه هستند و البته همزمان صداهای مخالف مذاکره و خواهان تداوم خصومت میان دو کشور را هم نادیده بگیرند.
واشنگتن پست در ادامه با یادآوری این موضوع که «رفتار آمریکا در قبال ایران تغییر کرده و واشنگتن حالا خواهان حضور ایران در شرمالشیخ است» تاکید میکند که مقامات وزارت خارجه آمریکا امیدوارند اجلاس شرمالشیخ بتواند سرآغازی برای گفتوگوی مستمر با ایران و سوریه بر سر موضوعات مورد اختلاف باشد.
این روزنامه در ادامه مینویسد: گاهی تغییرات زمانی روی میدهند که انتظارشان را ندارید؛ درست در برابر چشمانتان! ظاهرا مساله ايران و آمريكا را هم باید این گونه تلقی کرد. دو کشور که سال گذشته را با بحث و تلاش برای انزوای یکدیگر به پایان رساندند حالا بیش از هر زمان دیگری در آستانه آغاز مذاکرات دیپلماتیک قرار دارند. در حالیکه دولت بوش نشان میدهد که خواهان گفتوگو است ایرانیها که معتقدند در موضع برتری قرار دارند، هنوز تصمیم نگرفتهاند.
واشنگتن پست در ادامه به اهمیت این روند تاکید کرده و میگوید: مذاکره اکنون به تصمیم مقامات ایرانی وابسته است و تصمیمی که ایرانیها در روزهای آینده و تا زمان برگزاری شرمالشیخ اتخاذ میکنند میتواند آینده این کشور و خاورمیانه را شکل بدهد.
این روزنامه آمریکایی در ادامه با اشاره به اینکه «روند مذاکره میان طرفین همواره وجود داشته و کانالهای دیپلماتیک همواره گشوده مانده بودند» مینویسد: یکی از این کانالها همان برنامه هستهای ایران است. سولانا و لاریجانی با یکدیگر ملاقات کردهاند. گذشته از نتیجه این ملاقات، که هنوز مبهم است، نکته مهم در اینجاست که طرفین قرار است دو هفته دیگر هم مجددا با هم دیداری داشته باشند. این دیدار در واقع همان از سرگیری مذاکره تهران با سه کشور اروپایی است.
به نوشته واشنگتن پست؛ پيام سولانا به لاريجانی اين بود كه ايران بايد قبل از اينكه مدت تحريمهای كنونی سازمان ملل به پايان برسد و شورای امنيت به سراغ مجموعه سوم یا همان تحريمهای شديدتر برود، بر سر ميز مذاكره بنشيند. سولانا ظاهرا پیشنهاد مذاکرهای در اواسط ماه مه با نمايندگان فرانسه، انگليس و آلمان و احتمالا ديپلماتهای روسيه و چين را هم مطرح کرده است. او امیدوار است که در اين ديدار طرفین به توافقی دست يابند كه ديپلماتها نام آن را «تعليق در برابر تعليق» گذاشتهاند.
اهمیت این رویکرد جدید در آن نهفته است که در ازای قول ایرانیها مبنی بر توقف غنی سازی در طول مذاکرات، تحریمهای شورای امنیت نیز برداشته خواهد شد. در این صورت است که به نوشته واشنگتن پست، آمریکا هم به میز مذاکرات میپیوندد: «آمریکاییها حتی برای ترغیب ایرانیان لحن گفتار خود را هم تغییر دادهاند. آمريكا روز دوشنبه براي اطمينان بخشيدن به ايران دست به اقدامي نامعمول زد. كاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريكا در مصاحبهای با روزنامه فايننشيال تايمز برنامه آمريكا برای تغيير رژيم در ايران را تكذيب كرده و گفت سياست آمريكا ايجاد تغيير در رفتار رژيم بود».
كانال دوم ديپلماتيك به نوشته این روزنامه در جریان اجلاس شرمالشیخ گشوده میشود چرا که «رايس برای ديدار با همسايگان عراق از جمله ايران و سوريه به مصر سفر میكند» و در این میان به گفته مقامات وزارت خارجه آمریکا وی خواهان ملاقات با نمايندگان ايران و سوريه در اجلاس شرمالشيخ است. آمریکاییها اميدوارند اين اجلاس سرآغازی برای گفتگوهای مستمر با ايران و سوريه درباره چگونگی برقراری ثبات در عراق باشد.
مجموعه شرایط موجود و سیر رویدادها به گونهای است که واشنگتن پست از آن به «گشایش دروازهای برای مذاکره میان ایران و آمریکا» یاد کرده و مینویسد: در حالی که این دروازه در حال گشوده شدن است هر دو طرف بايد تصميم بگيرند كه واقعا خواهان چه هستند و البته همزمان نداهای مخالف مذاکره و خواهان تداوم خصومت میان دو کشور را هم نادیده بگیرند.