آفتابنیوز : آفتاب: مجلس اعیان انگلیس در گزارشی کم سابقه بر «بیتاثیر بودن تحریمهای اقتصادی غرب علیه ایران» تاکید کرده و خواستار آن شده است که به جای تحت فشار گذاشتن ایران با تحریمهای اقتصادی، از طریق راهكارهای عملی مانند گسترش مراودات تجاری و روابط دیپلماتیك و یا ارایه تضمینهای امنیتی، تهران تشویق به همکاری در حل پرونده هستهای خود و همراهی با غرب شود.
در گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس اعیان، از تحریمهای اقتصادی ایران به عنوان «راهکاری شکست خورده» یاد شده و آمده است: سابقه ناموفق و اثرات گاه معکوس تحریمهای اقتصادی اعمال شده علیه کشورهای جهان، به ویژه تحریمهای وضع شده از سوی انگلیس و آمریکا، نشان از آن دارد که به جای تحت فشار گذاشتن ایران با «راهکاری شکست خورده» باید از طریق راهكارهای عملی مانند گسترش مناسبات تجاری و روابط دیپلماتیك ویا ارایه تضمینهای امنیتی، این کشور را تشویق به همکاری در حل پرونده هستهای خود و همراهی با غرب کرد.
در این گزارش با برشمردن موارد متعدد شکست سیاست تحریم به تجارب مربوط به عراق و برمه اشاره شده و آمده است: در مورد عراق این سیاست تنها به بروز فجایع انسانی انجامید و در مورد برمه هم علیرغم تحریمهای شدید نقض حقوق بشر همچنان ادامه یافت.
تحریمهای اقتصادی وضع شده علیه کره شمالی نیز مورد دیگری است که در این گزارش در مورد موفقیت آن ابراز تردید شده است. این تحریمها قرار است به توقف برنامه نظامی هستهای کره شمالی منجر شوند.
در گزارش مجلس اعیان انگلیس در مورد تحریمهای ایران نیز آمده است: وضع تحریم بدون توجه به راههای دیپلماتیک موجود به تغییر سیاست تهران منتهی نشده و حتی میتوان احتمال داد که چنین رویکردی نتایجی معکوس به همراه داشته باشد. در بخش پایانی این گزارش از تونی بلر، نخست وزیر انگلیس هم خواسته شده است تا نظر مساعد بوش برای حمایت از تلاشهای دیپلماتیک اتحادیه اروپا جهت حل و فصل پرونده هستهای ایران را جلب کند.
روزنامه گاردین هم در این باره مینویسد: اقدامات تنبیهی میتواند باعث ضربه زدن به حقوق بشر شود. ضمن آنکه اغلب این تنبیهات بیاثر بوده و حتی ممکن است با نتایج معکوس همراه باشد. چرا که برخی از این تنبیهات ممکن است به جای ضعیف کردن دولت مورد نظر باعث تقویت آن شود.
«لرد واکیهام» رئیس کمیسیون اقتادی مجلس اعیان میگوید: جامعه بینالملل باید از روش هویج و چماق برای حل مساله هستهای ایران استفاده کند. اتحادیه اروپا مدلی براساس این روش تهیه کرده و دولت انگلیس باید از نفوذ خود استفاده کند و آمریکا را به حمایت از این روش وادار سازد.
به گفته وی «در گزارش کمیته امور اقتصادی مجلس اعیان انگلیس همچنین آمده است اقدامات تنبیهی زمانی میتواند مفید باشد که به همراه سایر ابزارهای سیاست خارجی به شکلی هوشمندانه مورد استفاده قرار بگیرد. چرا که بیدقتی در استفاده از آنها میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را به افراد آن جامعه وارد آورد.»
اعضا کمیته امور اقتصادی مجلس اعیان انگلیس همچنین به روشهای اعمال این تحریمها نیز انتقاد وارد کرده و گفتهاند: دولت انگلیس همواره تحریمهایی را علیه کشورهای دیگر اعمال میکند که از میزان تاثیرگذاری آن اطلاعی ندارد.
لرد واکیهام میگوید: نتایج تحریمهایی که اعمال میشود اغلب باعث تقویت قدرت مورد نظر میشود، چون به این ترتیب آنها میتوانند کنترل بیشتری بر منابع ملی خود داشته باشند. همان طور که این مساله در اوایل دهه 1990 برای عراق به وجود آمد و نتایج مصیبتباری برای مردم این کشور به همراه داشت.
انتشار این گزارش که ظاهرا با اجماع نمایندگان مخالف دولت از دو حزب لیبرال دموکرات و محافظهکار تهیه شده، میتواند فشارها بر دستگاه سیاست خارجی انگلیس را افزایش دهد. در حال حاضر پاشنه آشیل دیپلماسی بلر، همراهی با آمریکا در رویدادهایی چون حمله به افغانستان و عراق است. ناکامی در به فرجام رساندن این دو موضوع و افزایش روز افزون تلفات باعث شده تا دولت کارگری تحت فشار زیادی برای تغییر سیاست خارجی خود باشد.
پیش از این نیز همراهی انگلیس با آمریکا در اعمال فشار به ایران مورد اعتراض احزاب مخالف قرار گرفته بود. تظاهرات چندصد هزار نفری مخالفان همراهی بلر با بوش در لندن، که عملا تبدیل به صحنه مخالفت با هر نوع برخورد غیر دیپلماتیک با ایران شد، نقطه اوج این اعتراضات و فشار افکار عمومی بود.
در شرایطی که بلر قرار است به زودی جای خود را به گوردون براون داده و در تلاش برای حفظ محبوبیت حزب کارگر خود از قدرت کنارهگیری کند، بسیاری از تحلیلگران سیاسی معتقدند که نخست وزیر انگلیس علیرغم تمامی کارکردهای موفق اقتصادی و اجتماعی خود، قربانی همراهی با جمهوریخواهان آمریکا شده است. در چنین شرایطی هنوز مشخص نیست که حمله مخالفان به نقطه ضعف دولت یا همان دیپلماسی بلر، آیا میتواند وی و یا جانشینش را به باز اندیشی در رویکرد فعلی با ایران وادار کند یا خیر.