کد خبر: ۶۰۹۵۳
تاریخ انتشار : ۲۴ ارديبهشت ۱۳۸۶ - ۲۳:۴۲
صادق زيباكلام خواستار شد:

کمک اصلاح‌طلبان به دولت در مذاکره با آمریکا

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: دکتر «صادق زیباکلام» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران درباره مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا در بغداد احتمال داد كه با توجه به سه دهه بی‌اعتمادی طرفین و تنش در روابط ايران و آمريكا مذاکرات مستقيم دو کشور در بغداد به جایی نرسد و نتیجه‌ای از آن حاصل نشود. پيش‌بيني زيباكلام چنين است: «طرفین هنگامی که در بغداد دور یک میز می‌نشینند، مسائلی را علیه یکدیگر مطرح کنند و ممکن است فضای مذاکره به سمت‌وسویی پیش برود که این مذاکرات به جایی نرسد».

این استاد دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی آفتاب افزود: از سوی دیگر ممکن است ما احساس کنیم که آمریکایی‌ها می‌خواهند از ما استفاده ابزاری کنند و از پتانسیل ایران برای حل مساله عراق و کاهش مشکلات خود در عراق استفاده کنند و بعد برگردند به همان حالت خصومت با ما؛ چنانکه در مورد افغانستان شاهد بودیم.

به اعتقاد زیباکلام، یکی از مسائلی كه بسیار مهم است و می‌تواند فضا را مثبت کند، نوع نگاه و تعاملی است که طرفین مذاکره کننده خواهند داشت. چراكه هیچ چیز از قبل تعیین نشده و نتایج این مذاکرات به تجربه و توان مسئولان دو طرف مذاکره کننده برمی‌گردد.

زیبا کلام بر این اساس ادامه داد: اینکه چه مقدار از دیوار بی‌اعتمادی بین دو کشور فرو می‌ریزد، بستگی دارد به هنر مذاکره کننده‌های دو طرف. در واقع، هرگونه برخورد تند در حین مذاکرات قطعا مذاکرات را به سمت‌وسوی منفی می‌کشاند. بنابراین بسیار مهم است که تیم مذاکره کننده ایران را چه کسانی تشکیل دهند؟

وی معتقد است که پس از سه دهه بی‌اعتمادی و تنش میان دو کشور هم اکنون دو طرف به این نتیجه رسیده‌اند که این سه دهه هیچ دستاوردی برای دو طرف نداشته و شاید این فکر به وجود آمده که آیا زمان آن فرا نرسیده که دو طرف نگاه دیگری به مسائل بیندازند و مشکلات را از طریق مصالحه و توافق حل کنند.

با این وجود زیباکلام بر این باور است که اگر روزی روزگاری قرار شود که تغییر و تحولی در روابط ایران و آمریکا صورت گیرد، قطعا این تحول باید به دست جریانات محافظه‌کار صورت گیرد چون آنها قدرت واقعی را در کشور در دست دارند و یا حداقل این است که آنها در جایگاهی قرار دارند که می‌توانند این بازی را اگر کسی دیگری شروع کند، به‌هم بزنند.

وی ادامه داد: ما در گذشته در دوران ریاست جمهوری خاتمی شاهد بودیم که چندین مورد فرصت‌هایی پیش آمد که امکان داشت شکستگی در یخ مناسبات بین ایران و آمریکا به وجود بیاید و حرکت‌هایی نیز صورت گرفت اما محافظه‌کاران این حرکت‌ها را در نطفه خفه کردند.

وی بر این اساس افزود: به جز محافظه‌کاران هر گروه دیگری قدرت را در دست داشته باشد، نخواهد توانست کوچکترین تحولی در رابطه ایران و آمریکا ایجاد کند.

زیبا کلام در ادامه با طرح این سوال که «با این وجود جریانات اصلاح‌طلب چه واکنشی باید نشان دهند؟» اظهار داشت: اصلاح‌طلبان نباید مانند برخی غوغاسالاری کنند و بگویند مصالح و منافع ایران از دست رفت بلکه باید به دولت کمک کنند این مذاکرات موفقیت‌آمیز باشد.

وی در عین حال از رسانه‌های جمعی هم خواست که «هوشیار باشند و از منافع ملی و مصالح کشور در جریان مذاکرات پاسداری کنند».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین