آفتابنیوز : آفتاب: درست یک روز از درخواست فواد سینیوره، از شورای امنیت سازمان ملل برای تشکیل دادگاه حریری میگذرد این در حالی است که غرب و ایالات متحده به این درخواست وی پاسخ مثبت دادند. ایالات متحده و کشورهای اروپایی اعلام کردند که قصد دارند دادگاهی بینالمللی برای محاکمه مظنونان به دخالت در قتل حریری تشکیل دهند. مقامهای اروپایی و آمریکایی حاضر در شورای امنیت اعلام کردند که پیشنویس قطعنامه سازمان ملل در این خصوص ظرف هفته جاری مهیا خواهد شد.
بحث تشکیل دادگاه بینالمللی برای محاکمه عاملان ترور رفیق حریری، لبنان را در بحران سیاسی چند ماههای فرو برده است. پس از جنگ داخلی در فاصله سالهای 1975 تا 1990 در این کشور، سیاستمداران لبنانی با چنین بحران داخلی درگیر نبودند.
روز چهاردهم فوریه سال 2005 میلادی بود که رفیق حریری و بیست و دو نفر از همراهان وی در انفجار مهیب خودروهایشان کشته شدند. زلمای خلیل زاد که نماینده ایالات متحده در سازمان ملل است، اعلام کرد که جزئیات قطعنامه شورای امنیت درخصوص این دادگاه به زودی تکمیل خواهد شد.
خلیل زاد دراینباره گفت: پیشبینی میشود که پیشنویس این قطعنامه تا پایان هفته جاری تنظیم و آماده ارائه شود. به گفته دیپلماتهای نزدیک به سازمان ملل، فرانسه و انگلستان نیز در تهیه این پیشنویس دخالت دارند.
دبیرکل سازمان ملل نیز به خبرنگاران اعلام کرد که وی از تشکیل دادگاه بینالمللی با حضور سفرای 15 کشور حمایت میکند. بان کی مون دراینباره گفت: من بر این باورم که تنها راه برای پایان دادن به مشکلات سیاسی در لبنان، تشکیل دادگاه بینالمللی رفیق حریری است. ادامه سردرگمی در این پرونده به راحتی ثبات و امنیت لبنان را زیر سوال خواهد برد.
هنوز مقامهای روسیه در خصوص دخالت در این پرونده اظهارنظر رسمی نکردهاند. سخنگو هیات نمایندگی روسیه در سازمان ملل نیز ضمن ابراز بیاطلاعی از حضور کشورش در روند این پرونده اعلام کرد که منتظر دستورات از مسکو است. روسیه که از لحاظ سیاسی طرفدار سوریه محسوب میشود پیش از این ابراز امیدواری کرده بود که احزاب لبنان برای حل داخلی این مساله فرصت کافی داشته باشند.
پیش از این سازمان ملل امیدوار بود که دولت لبنان برای حل این مناقشه راهکاری داخلی بیندیشد. البته مخالفتهای نبی بری که ریاست اکثریت پارلمان را برعهده دارد از تصویب پیشنویس این دادگاه خودداری کرد.
خلیل زاد در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال آشوب داخلی در لبنان پس از صدور قطعنامه گفت: ما متوجه ریسک بالای این حوادث شدهایم. برخی دیپلماتها بر این باورند که نباید با تصویب این قطعنامه اوضاع داخلی را متشنج کنیم اما به نظر میرسد که تعلل در تشکیل این دادگاه اوضاع را متشنجتر میکند.
با وجود درخواست سینیوره از بان کی مون، رئیس جمهور لبنان امیل لحود نیز در نامهای جداگانه به بان کی مون هشدار داد که تشکیل این دادگاه منجر به ناآرامیهای داخلی خواهد شد.