آفتابنیوز : آفتاب: علی آهنی، سفیر ایران در پاریس اخبار مربوط به بازداشت و شکنجه «دکتر بابک پورباقر» دانشمند ایرانی توسط ماموران امنیتی این کشور را تایید کرد. پورباقر 16 ماه پیش از سوی پژو به عنوان مدیر طرح «ال 90» منصوب شده و قصد داشت این خودرو را با همکاری پژو در ایران تولید کند.
گفته میشود علت شکنجه این مدیر برجسته ایرانی انتقاداتی است که وی در مورد مضرات و معایب قراردادهای منعقد شده میان شرکتهای پژو و رنو فرانسه و طرف ایرانی ابراز داشته و استدلالهای خود در مورد پایمال شدن حقوق ایران را بیان کرده است. در شرایطی که این مدیر ایرانی در همان ماه دوم انتصاب به این سمت در اعتراض به تضییع حقوق ایران استعفا داده بود، این پروژه همچنان در داخل کشور ادامه دارد. در این میان بزرگترین خودروساز کشور هم ترجیح داده است تا نه تنها از کنار موارد مطرح شده توسط این مدیر بگذرد بلکه چشمان خود را بر بازداشت، رفتار غیر انسانی و حتی شکنجه وی نیز ببندد. پورباقر که پیش از این مدیر عامل سه شرکت خودروساز اروپایی بوده است، پس از اینکه مطلع شد کارخانه پژو از وی شکایت کرده است به فرانسه عزیمت کرده و خود را به دادگاه معرفی کرد. وی پس از حضور در دادگستری پاریس بلافاصله توسط ماموران امنیتی فرانسه بازداشت و به زندان انداخته شده و بدنبال آن تحت بازجویی و شكنجه قرار گرفت.
پورباقر که دارای دكترای دولتی با درجه عالی در رشته الكترونیك از فرانسه است، متخصص بازسازی كارخانههای خودروسازی از آمریكا است.
اختلاف میان پورباقر و شرکت پژو پس از آن آغاز شد که وی پس از گذشت یك و ماه نیم از زمان انتصاب به سمت مدیر پروژه ال90متوجه شد كه نواقصی به ضرر ایران در قرارداد منعقد شده میان پژو و طرف ایرانی وجود دارد. وی پس از اطلاع از این موراد و بدنبال بینتیجه ماندن اعتراضاتش به طرف فرانسوی به تهران بازگشته و از مدیریت این پروژه استعفا داد. كارخانه خودروسازی پژو که طرف قرارداد با بزرگترین خودرو ساز ایرانی است، پس از این اقدام پورباقر شكایتی از وی تنظیم و به دادگاه فرانسه ارایه داده است.
این شکایت در نهایت باعث شد تا وکیل پورباقر در جریان تماسی تلفنی موضوع را به او اطلاع دهد. حضور پورباقر در فرانسه و در محضر دادگاه اما باعث شد تا پرونده وی سیری غیر متعارف پیدا کرده و این مدیر برجسته ایرانی تحت شدیدترین شکنجهها قرار گیرد.
دكتر پورباقر عصر یكشنبه گذشته (ششم ماه می) پس از ساعتها بازجویی توسط ماموران امنیتی فرانسه، آزاد شد اما دو روز بعد یعنی صبح سهشنبه هشتم ماه می و زمانی كه از منزل خارج میشد بار دیگر توسط ماموران امنیتی فرانسه مجددا دستگیر و فردای آن روز در جنگلی در اطراف پاریس به شیوه نامناسبی رها شده بود.
نزدیکان دکتر پورباقر، به نقل از وی میگویند که او در طول مدت بازداشت دستنبد به دست داشته، تحت شكنجههای روحی و جسمی قرار گرفته و زندانبانان از دادن حتی آب و غذا به وی خودداری كرده اند.
آخرین اخبار در مورد وضعیت مدیر سابق پروژه ال90، که هم اکنون با همکاری پژو و طرف ایرانی در حال اجراست، حاکی از آن است که ۳۱ماه می(دهم خرداد ماه) در یكی از دادگاههای پاریس محاكمه خواهد شد. وکیل پورباقر در این میگوید که هنوز نتوانسته است به پرونده موکل خود دسترسی پیدا کند.
در شرایطی که حقوق متهمین در فرانسه از اهمیت به سزایی برخوردار است، برخوردهای غیر انسانی و شکنجه این مدیر ایرانی از سوی فرانسویها اقدامی عجیب و برخلاف رویه معمول است. حضور و دخالت نیروهای امنیتی فرانسوی در جریان شکایت یک خودروساز از مدیر خود هم غیر طبیعی و بیسابقه است. نکته جالب در این میان بیتوجهی خودروساز ایرانی طرف قرارداد پژو به این اعمال غیر انسانی و تداوم پروژهای است که مدیر آن، که از طرف پژو به این سمت منصوب شده بود، به دلیل اعتراض به عدم رعایت حقوق طرف ایرانی بدترین شکنجهها را از سر گذرانده است.
اظهارات علی آهنی، سفیر جمهوری اسلامی در فرانسه هم در این باره تاکیدی است بر رفتارهای خلاف اصول انسانی با شهروند ایرانی. آهنی که روز پنجشنبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی در پاریس سخن میگفت با تایید این خبر، درباره رفتارهای غیرانسانی با پورباقر در زندان و شكنجههای روانی وی گفت: بلافاصله پس از اطلاع از بازداشت پورباقر در ۱۴اردیبهشت ماه سالجاری، موضوع را با مدیر كل وزارت خارجه فرانسه مطرح و خواستار پیگیر جدی آن شدم و متعاقبا دو یاداشت در این زمینه به وزارت خارجه فرانسه فرستادهایم.
سفیر ایران افزود: از آنجا كه مطالب مندرج در روزنامههای ایران درخصوص بازداشت ایشان (پورباقر) قدری مبهم بود از طریق تماس با خانواده وی در تهران توانستیم شماره تلفن پورباقر را در فرانسه بدست آوریم و در ملاقاتی كه برای وی با معاون نمایندگی و كنسول سفارت تنظیم كردیم جزییات امر را جویا شدیم. توضیحات ایشان در خصوص شرایط بازداشت، رفتار غیرانسانی (ماموران فرانسوی) در زندان، عدم اجازه دسترسی به وكیل و تفهیم نكردن اتهام، بسیار تاسف بار است.
سفیر ایران در پاریس با تاکید بر اینكه در فرانسه به عنوان كشور قانون و مهد آزادی حقوق بشر، مشاهده چنین رخدادها و رفتارهایی در زندان، به هیچوجه قابل توجیه نیست، افزود: از پورباقر خواستیم توضیحات خود را به صورت مكتوب در اختیار ما قرار دهد و براساس آن یاداشت جدیدی برای وزارت امور خارجه فرانسه تهیه كردهایم كه سریعا موضوع را بررسی و پیگیری كنند و توضیحات لازم را در اختیار ما قرار دهند.
آهنی تاكید كرد: با توجه به اهمیت موضوع و وظیفه ما در دفاع از حقوق اتباع ایرانی، هم سفارت در پاریس و هم وزارت امور خارجه ایران با جدیت تا روشن شدن موضوع و احقاق حقوق پورباقر، قضیه را در ملاقاتهای حضوری و از طریق یادداشت دنبال خواهم كرد.
سفیر ایران در پاریس درباره اینكه در خبرها آمده بود كه پورباقر مطالبی را در مطبوعات ایران در ارتباط با كارخانههای پژو و رنو و قردادهای همكاری آنها با ایران به چاپ رسانده و علت مشكلات پیش آمده برای ایشان، پرونده سازیهایی است كه این دو شركت علیه وی در دست تدارك دارند، گفت: پورباقر در توضیحات مكتوبی هم كه در اختیار سفارت قرارداده به این نكته اشاره نموده است.
وی افزود: این موضوع نیاز به بررسی دقیق دارد زیرا غیرقابل تصور است كه به خاطر انتقاد از نوع همكاریهای این دو شركت با ایران و زیر سووال بردن قراردادهای آنها توسط یك شهروند ایرانی موجب طرح شكایت و یا انگیزهای برای پروندهسازی یا پیگیرد حقوقی علیه وی بشود.
اظهارات آهنی، به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه، جای پرسشی را باقی میگذارد مبنی بر اینکه در شرایطی که این مدیر ایرانی برای حفظ منافع ملی و جلوگیری از تضییع حقوق شهروندان ایران، در کمال عزت و پایمردی، نه تنها از کنار موقعیت شغلی برجسته خود گذشته بلکه هم اکنون رنج بازداشت، زندان و حتی شکنجه را هم بر خود هموار کرده است، چرا طرف ایرانی این قرارداد نه تنها واکنشی در قبال این موضوع نشان نمیدهد بلکه حتی از بررسی اشکالات و نواقصی که پورباقر به عنوان مدیری بلندپایه در مجموعه پژو از آنها اطلاع داشته سرباز زده و روند اجرای پروژه را هم تسریع میکند؟