آفتابنیوز : آفتاب: «کاندولیزا رایس»، وزیر امور خارجه آمریکا رویکرد کاخ سفید به مسائل مربوط به ایران را یکپارچه خوانده و اختلاف میان اعضای دولت آمریکا را رد کرد.
به نوشته روزنامه واشنگتن پست، کاندولیزا رایس در یک کنفرانس خبری که روز گذشته در پی گفتوگو با مقامات رسمی اسپانیا در مادرید برگزار شد، بیان داشت که دیک چنی معاون رئیس جمهور آمریکا، کاملا از سیاست گفتوگو دیپلماتیک برای حل برنامه هستهای ایران پشتیبانی کرده و چند دستگی در میان مشاوران سیاست خارجی بوش را رد کرد.
او میگوید: «رئیس جمهور آمریکا سیاست ما را کاملا روشن ساخته است. آن سیاست، از سوی تمامی اعضای کابینه و نیز معاون رئیس جمهور حمایت میشود. رئیس جمهور روشن ساخته است که ما اکنون در پی دستیابی به یک راهحل دیپلماتیک هستیم، اما این روشی دیپلماتیک است که در آن از اهرمهای بازدارنده برای توقف فعالیتهای هستهای ایران نیز استفاده میشود.
اظهارات رایس، واکنش به سخنان «البرادعی» رئیس آژانس انرژی اتمی بود که در مصاحبهای با رادیو بی.بیسی اظهار داشته بود، حمله به ایران به دلیل آن که«
نودیوانههایی» هستند که میگویند بگذارید برویم و ایران را بمباران کنیم، جهان را به مخاطره خواهد انداخت. از البرادعی خواسته شد تا بگوید
نو دیوانهها چه کسانی هستند، او پاسخ داد: «آنها که نگاهی افراطی دارند و میگویند تنها راهحل، تحمیل خواستههای آنها به شما، با توسل به زور است.»
چنی که از حامیان بزرگ حمله به عراق بوده است، اخیرا از روی یک ناو جنگی در خلیجفارس سخنان شدیدی بر علیه ایران بر زبان رانده بود. رایس در مقام وزیر امور خارجه، از همتای پیشین خود آزادی عمل بیشتری در اعمال روشهای دیپلماتیک دارد. اما ایران واکنش مثبتی به پیشنهاد سال قبل او برای پیوستن مشروط آمریکا به گفتوگوهای مربوط به برنامه هستهای نداده و این امر موجب شده است تا برخی از محافظهکاران آمریکا نسبت به رویکرد او خرده گرفته و آن را فرصت به ایران در جهت ادامه و پیشبرد برنامه اتمی خود بدانند.
صحبت اخیر البرادعی در پی اظهارنظر دو هفته پیش وی در مورد برنامه هستهای ایران بود که گفته بود پیشرفت برنامه هستهای ایران در حال حاضر در مرحلهای قرارداد که درخواستهای بینالمللی نسبت به آن باید نوع دیگری به خود بگیرد.
رایس در واکنش به سخنان البرادعی اظهارنظری نکرد. اما زمانی که از سوی یک خبرنگار در پاسخ به این که آیا منظور البرادعی از نودیوانهها چنی بوده است یا نه، گفت: « چنی با سیاستی که او از سال گذشته در پیش گرفته است، موافق است. جهان نمیخواهد با انتخابی ناخواسته میان گزینه حمله نظامی یا اجازه دستیابی ایران به سلاحهای هستهای روبه رو شود.» وی اضافه میکند: «این گزینهای است که مردم درباره آن صحبت میکنند. اما ما تنها یک گزینه داریم و آن هم گزینه دیپلماتیک است.»
رایس میگوید: «ایران باید درک کند که به طور مشخص میان گزینه تعلیق فعالیتهای هستهای بحث برانگیز خود و همکاری با جامعه بینالملل یا گزینه انزوا و افزایش فشارهای بینالمللی ، یکی را انتخاب کند. او با ناراحتی از سخنان البرادعی یاد کرده و اظهار میدارد که البرادعی باید از پیامی روشن حمایت کند. او میگوید: «اگر پیامی نامنسجم به ایرانیها بفرستیم، نتیجهای از دیپلماسی که در پیش گرفتهایم عاید ما نخواهد شد. ایرانیها باید آن را با صدای بلند و رسا بشنوند... من توقع دارم که آنها این پیام را روشن و با صدای رسا از سوی آژانس و مدیر آن بشنوند.
این در حالی است
البرادعی دو هفته پیش اعلام کرده بود زمان آن فرا رسیده است که برای وادار سازی ایران به همکاری با بازرسان آژانس و جلب رضایت آنان در توقف برنامههای خود، بهتر است با بخشی از غنیسازی اورانیوم موافقت کنیم.