کد خبر: ۶۱۸۷۱
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۳۸۶ - ۱۸:۱۹

واکنش استفان هادلی به بازداشت‌های اخیر

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: «استفان هادلی» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به بازداشت چند آمریکایی‌ ایرانی‌تبار توسط وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و همزمانی آن با مذاکرات رسمی تهران و واشنگتن در بغداد مدعی شد این رویداد یکی از نشانه‌هایی است که اثبات می‌کند گفتگو با جمهوری اسلامی نتیجه‌بخش نخواهد بود. هادلی که از مشاوران بانفوذ کاخ‌سفید محسوب می‌شود در گفتگو با خبرنگاران همچنین درباره اظهارات اخیر محمد البرادعی مبنی بر «دیوانه» بودن حامیان حمله به ایران، تاکید کرد که ایالات متحده همچنان از راهکار دیپلماسی برای حل مناقشه اتمی ایران دفاع می‌کند. وی با این حال یادآور شد که دور تازه مذاکرات لاریجانی و سولانا بی‌ثمر بوده است و این موضوع نشان می‌دهد که تهران همچنان قصد ندارد خواسته‌های جامعه جهانی را بپذیرد.

متن کامل پرسش و پاسخ خبرنگاران با «استفان هادلی» مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره موضوعات مربوط به ایران که اوایل هفته جاری انجام شده و عمدتاً بر بازداشت آمریکایی‌های ایرانی‌تبار، مناقشه اتمی ایران و مذاکرات بغداد متمرکز بوده است، به نقل از وب‌سایت رسمی کاخ سفید در پی می‌آید:


پرسش: محمد البرادعی در مصاحبه‌ای نسبت به دیوانگانی هشدار داد که می‌گویند ایران را بمباران کنید.
هادلی: ببخشید ولی نسبت به چه چیزی هشدار داد؟ خوب نشنیدم.

پرسش: نسبت به «دیوانگان جدید» هشدار داد...
هادلی: دیوانگان جدید؟

پرسش: دیوانگان جدیدی که می‌گویند برویم ایران را بمباران کنیم. بسیاری اعتقاد دارند که وی در باره دیک چنی معاون رئیس جمهور سخن می‌گفت. آیا واکنشی نسبت به اظهارات وی دارید؟
هادلی: خوب، جامعه بین الملل کاملا روشن ساخته است که آنها می‌خواهند موضوع جاه طلبی‌های هسته‌ای ایران را از طریق فرآیند دیپلماتیک حل و فصل کنند. تا حدی که آگاه هستم بین سولانا و لاریجانی مشاور امنیت ملی کشور ایران مجموعه‌ای از گفت و گوها صورت گرفت. بدیهی است آن مذاکرات منجر به پیشرفت‌هائی نشده است.
درک من این است که آن مذاکرات ادامه خواهد یافت. ولی مطمئنا مساله این است که ایران همچنان با خواسته جامعه بین الملل که در دومین قطعنامه شورای امنیت تجلی یافته، مجددا مخالفت کرده است و چشم انداز سومین قطعنانه را فراهم ساخته است تا فشار را بر ایران افزایش داد و آن را وادار نماید درک کند که جامعه بین الملل در این زمینه کاملا جدی است که باید برنامه غنی سازی خود را به تعلیق درآورد و در مجموعه‌ای از مذاکرات حضور یابد که ایالات متحده به آن ملحق خواهد شد و مبتنی بر پیشنهاد ارائه شده از سوی سه کشور اتحادیه اروپائی پایه‌ریزی شده است. باید بگویم این پیشنهادات فواید فراوان برای مردم ایران دارد و چشم انداز کامیابی فزاینده برای مردم ایران و دربرگرفته شدن بیشتر در جامعه بین الملل را ارائه می‌دهد.
فکر می‌کنیم به سود مردم ایران است که دولت آنها آن پیشنهاد را بپذیرد و به مذاکرات بازگردد. باعث حسرت فراوان است که دولت ایران، به نظر ما، منافع مردم ایران را در نظر نمی گیرد. بنابراین، این یک فرآیند دیپلماتیک بوده است. شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای، سازمان ملل متحد و بخش اعظمی از جامعه بین الملل درگیر آن بوده اند. این چارچوبی است که رییس جمهور می‌خواهد این مساله در آن حل و فصل شود.

پرسش: پرسش من در باره روسیه است. با توجه به این که رییس جمهور...
هادلی: آیا می‌توانم یک مطلب دیگر بگویم؟ ما بیانیه‌ای صادر کردیم، رییس جمهور بیانیه‌ای صادر کرد. دستگیر کردن آمریکائی‌های بی گناه از سوی ایران که برای کارهای مسالمت آمیز، دیدار اقوام و یا سایر فعالیت‌های قابل قبول در ایران هستند، برای حل این موضوعات استثنائی که با ایران داریم، خواه فعالیت‌های ایران در عراق که آن کشور را بی ثبات می‌کند و یا پیشرفت در زمینه موضوع هسته‌ای، مفید نمی‌باشد. این یک واقعه تاسف آور است و این افراد باید فورا آزاد شوند.

پرسش: آیا موردی در زمینه تلاش‌های جاری برای آزاد کردن آنها و به نتیجه رسیدن آن تلاش‌ها وجود دارد که مردم آمریکا باید از آن اطلاع یابند یا آن که یک بن بست واقعی است؟
هادلی: خوب، مطمئنا یکی از چیزها این است که اینها همگی بسیار حساس هستند و بهترین شیوه این است که تلاش‌ها به دور از چشم عموم صورت گیرد، و این چیزی است که اعضای خانواده‌ها نسبت به آن بسیار حساس هستند. ولی فکر کردیم حائز اهمیت است که رییس جمهور امروز روشن سازد و توجه جامعه بین‌الملل را تا حدی جلب نماید. همان گونه که رییس جمهور در بیانیه صبح امروز خود روشن ساخت، این در خدمت منافع مردم ایران نیست.

پرسش: چه اتفاقی به طور مشخص سبب شد که رییس جمهور بیانیه صادر کند؟ روابط جاری بین ایالات متحده و ایران چگونه است؟ این آمریکائی‌های توقیف شده چگونه در این روابط قرار می‌گیرند؟
هادلی: دلیل صدور این بیانیه از سوی رییس جمهور این است که آنها مدتی است که بازداشت هستند ولی در پایان هفته گذشته متهم شده‌اند. آن نشان دهنده تشدید وضعیت از سوی ایرانیان بود. رییس جمهور در حالی که در پایان هفته گذشته به توقیف آنها اشاره و در باره آن صحبت کرد، احساس کرد با توجه به متهم شدن آنها او باید این هفته مطلب بیشتری بگوید.
نگاه کنید، رابطه با ایران در این مفهوم تغییر نکرده است. فهرستی طولانی از کارهائی وجود دارد که ایران آنها را انجام می‌دهد و بر خلاف منافع ما، بر خلاف ثبات در منطقه، و فکر می‌کنیم بر خلاف منافع دراز مدت مردم ایران هستند. این شامل پشتیبانی آنها از ترور، تعقیب جاه طلبی‌های هسته‌ای برای داشتن سلاح اتمی در مخالفت با جامعه بین الملل، ایجاد اختلال در تلاش‌های مردم عراق به منظور تثبیت دولت خود، حمایت آنها از حزب الله در جهان و اعمال فشار آنها بر دولت مشروع لبنان می‌باشد. در زمینه صلح اسرائیل – فلسطینیان نقش سازنده‌ای وجود ندارد.
بنابراین فهرستی طولانی از اقدامات ایران وجود دارد که برهم زننده صلح هستند. آنچه سعی داریم انجام دهیم داشتن راهی است که به هر یک از آنها بپردازد. با موضوع هسته‌ای به شیوه‌ای که قبلا توضیح دادیم برخورد می‌شود.
صحبت با ایرانیان در باره عراق واقعا به دلیلی دوگانه صورت گرفت: یکی، به این دلیل بود که مردم عراق از ما خواستند و دولت عراق از ما درخواست نمود تا به عنوان تلاش و کوشش و به منظور کمک به چشم انداز تصمیم ایران به تغییر نظرات خود و آغاز ایفای نقش سازنده تر در عراق با آن گفت و گو کنیم. و دوم، به دلیل مجموعه کارهائی که ایران در عراق انجام می‌دهد و فرزندان، پسران و دختران زیر پرچم ما را در آنجا به قتل می‌رساند تصمیم گرفتیم آن کار را انجام دهیم.

پرسش: آیا هیچ درجه‌ای از خوشبینی حتی محتاطانه در باره امکان گفت و گو بر پایه نشستی مانند آن وجود دارد؟ آیا بازداشت آمریکائی‌ها به نوعی برخورد با واقعیت است که در حقیقت با چه کسانی برخورد دارید؟
هادلی: به همین دلیل است که در پاسخ به سوال قبلی اشاره کردم به اوضاع کمک نمی کند، واقعا موجب پیشبرد منافع ایران نمی شود و ماهیت این رژیم را نشان می‌دهد و مشکلی را مورد تاکید قرار می‌دهد که با افرادی داریم که می‌گویند چرا با ایران گفت و گو نمی‌کنید؟ این یک یادآوری کننده خوب است که این دولت و نوع سیاست‌هایی که تعقیب می‌کند تا چه حد دشوار می‌باشد.

پرسش: ولی به هنگام گفتگو‌های دوجانبه از آن پرهیز جستید. چرا هنگامی که این افراد زندانی بودند (مذاکرات دوجانبه) فقط به عراق محدود بود؟
هادلی: ما به هر دو طریق خصوصی و آشکار پیام فرستاده‌ایم.

پرسش: چرا بخشی از گفتگوهای عمده ما تمام اختلافات ما نبود؟
هادلی: ما فکر می‌کنیم بسیار مفید است، به ویژه در چارچوبی بزرگ تر، در باره موضوع هسته‌ای صحبت کنیم زیرا نکته‌ای که می‌خواهیم و سعی داریم برای دولت ایران روشن سازیم این است که این موضوعات فقط بین ایالات متحده و ایران نیست. آنها موضوعاتی است که ایران با تمام جامعه بین الملل دارد. رفتار آنها در عراق فقط در باره ما نیست بلکه در باره مردم عراق و تلاش‌های انها برای خاتمه دادن به خشونت و داشتن مردم سالاری نیز می‌باشد.

پرسش: آیا فرضیه‌ای در باره علت بازداشت آمریکائی‌ها در ایران دارید؟
هادلی: من واقعا ندارم. فقط گمانه‌زنی خواهد بود. فکر می‌کنم یکی از چیزهائی که در سایر زمینه‌ها شاهد بودیم این است که رژیم ایران به طور عمومی‌تر طرفداران دموکراسی را آزار می‌دهد.[...]

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین