آفتاب: محمدعلی حسینی اعلام کرد: «آزادی پنج دیپلمات ایرانی نمیتواند پیش شرط مذاکرات ایران و آمریکا باشد». به گزارش آفتاب، به دنبال تماس دفتر سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرگزاری دانشجویان ایران، اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه كشور، درباره مذاكرات هستهای ایران بین معاونان لاریجانی و البرادعی اصلاح شد. بر پایه این گزارش، حسینی با بیان این كه در مذاكرات بین لاریجانی و سولانا قرار شده است كه روند مذاكرات آژانس ادامه یابد گفت: «در 29 مرداد این مذاكرات در سطح معاونان لاریجانی و البرادعی ادامه مییابد».
سخنگوی وزارت امور خارجه كشورمان در یك برنامهی تلویزیونی در پاسخ به سوالی در خصوص مذاكرات ایران و آمریكا بر سر موضوع عراق، خاطرنشان كرد: «هدف اصلی برای حضور در گفتوگوها یادآوری وظایفی بوده كه آمریكا به عنوان نیروی اشغالگر در عراق داشته و ریشهیابی مشكلات در این مذاكرات و مطرح كردن مشكلات و نشان دادن راههای خروج از بحران هدف اصلی گفتوگوها بوده است».
حسینی تصریح كرد: «در دور اول گفتوگوها مسائل به همین شكل بیان شد و در دور دوم نیز با صراحت بیشتری مطرح شد».
به گفتهی وی، در دور سوم علاوه بر یادآوری وظایف اشغالگران آنچه مورد توجه و نظر جمهوری اسلامی ایران به عنوان یك عامل مهم در تثبیت امنیت، آرامش و ثبات عراق به شمار میرود به طرف آمریكایی گوشزد شد.
حسینی در پاسخ به این سوال كه آیا حقوق مردم عراق مهمتر است یا حقوق مردم ایران؟ تصریح كرد: «اساسا این كه ما پذیرفتیم در این گفتوگوها شركت كنیم به خاطر دعوت و اصرار مقامات عراقی و درخواست آمریكاییها بوده كه نظام به این جمعبندی رسید كه مسألهی امنیتی عراق در این گفتوگوها مطرح شود. در كنار امنیت عراق تأكید كردیم كه امنیت عراق را امنیت خودمان میدانیم و از ناامنی در این كشور هیچ نفعی نمیبریم».
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینكه وقتی موضوع اصلی گفتوگوهای ایران و آمریكا مسألهی عراق و امنیت آن است نمیتوان پیششرط جدیدی مطرح كرد در پاسخ به این پرسش كه چرا موضوع آزادی 5 دیپلمات ایرانی ربوده شده در اربیل به عنوان پیش شرط مذاكرات مطرح نشده است، گفت: «با مطرح شدن این پیش شرط یك مسألهی جدیدی به وجود میآمد و مسائل به همدیگر متصل میشد؛ ولی وزارت خارجه از راههای لازم برای آزادی مأموران كنسولی خود استفاده میكند همانگونه كه در دور سوم گفتوگوها هوشیار زیباری وزیر خارجهی عراق به صراحت اعلام كرد كه این 5 دیپلمات به صورت كاملا رسمی و قانونی در اربیل بودند و خواستار آزادی آنها شد».
وی تأكید كرد: «هیچ بده و بستانی با آمریكاییها در موضوع گفتوگوها مطرح نیست»..
حسینی همچنین با بیان اینكه اعتراض به برخی تبلیغات آمریكاییها كه باعث دخالت در روابط دوستانه و مناسبات عالی ایران با كشوری دیگر میشود، همواره مدنظر بوده است، تصریح كرد: «روابط ایران و عراق یك روابط بسیار طبیعی است كه ریشه در پیوندهای عمیق بین ملتهای این دو كشور است و كشور ثالثی حق دخالت در روابط دو كشور را ندارد ضمن اینكه تصمیمات داخل كشور نیز بر اساس منافع ملی و امنیت ملی اتخاذ میشود و در اینجا نیز كسی حق دخالت ندارد».
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، دستیار ویژهی وزیر امور خارجه در ادامه در پاسخ به پرسشی در مورد سفر متكی به بحرین پس از درج مقالهای در روزنامهی كیهان در مورد این كشور، گفت: «سفر متكی از قبل برنامهریزی شده بود اما بر روی آن تحلیلهایی مطرح است. در برخی كشورهای عربی برخی رسانههای خارجی، خارج از چارچوب و مناسبات و روابط دوستانهی دو كشور به صورت غیرمسوولانه قلم میزنند كه نباید به این بحثها زیاد پرداخته شود».
حسینی در مورد اینكه چرا وزارت خارجه به هاله اسفندیاری و كیان تاجبخش ویزا داده است؟ گفت: «در مورد روادید جهات ذیربطی باید اظهارنظر كنند؛ لذا به خاطر كار نادرست یك خبرنگار یا فرد دیگری نمیتوانیم مرزها را ببندیم. هر آنكس كه وارد ایران میشود و مناطق مختلف را میبیند تحت تأثیر مسائل داخلی قرار گرفته و مطالبی را مینویسد و میگوید ولی همهی اینها در سابقهی آنها قید میشود».
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد سه دور مذاكرات هستهیی ایران بین لاریجانی و سولانا گفت: در مذاكرات بین لاریجانی و سولانا قرار شده كه روند مذاكرات آژانس ادامه یابد و در 29 مرداد نیز این مذاكرات در سطح معاونان لاریجانی و البرادعی ادامه مییابد. با آژانس هم مذاكرات خوبی بوده كه هر دو طرف ابراز رضایت كردند و در مجموع گامهای رو به جلویی بوده است.
حسینی در مورد برخی قانونشكنیهای دیپلماتهای خارجی در كشورمان نظیر سوءاستفاده جنسی از دختران ایرانی، گفت: هر دیپلماتی پایبند به قوانین و مقررات آن كشور است و باید تمام قوانین، عرف و عاداتی كه برای ایرانیان مهم است رعایت كنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه سپس در پاسخ به انتقادات مطرح در مورد گزینش خبرنگاران برای سفرهای خارجی از رسانههای مختلف توسط وزارت خارجه، خاطرنشان كرد: سفرهایی را كه نیازمند پوشش گسترده باشند خبرنگاران نیز با آنها همراه میشوند كه در این بین تنها ترتیبهای موجود بین خبرگزاریها مطرح نیست. معمولا در این سفرها یك گروه از صدا و سیما حضور دارند و از خبرگزاریها و روزنامهها نیز دعوت به عمل میآید.
حسینی در خصوص پذیرفتن سمت سخنگویی نیز گفت: «اصلا بنا نداشتم كه این پست را انتخاب كنم و حتی یك مقدار نیز اكراه داشتم. وقتی آصفی به امارات رفت یك دفعه متكی این موضوع را مطرح كرد كه تقریبا تكلیف شد».