افشین محمد علیزاده متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری اظهار کرد: با توجه به اینکه در رستورانها و غذاخوریها، تراکم جمعیت وجود دارد و همچنین تهیه غذا در چند مرحله و توسط چند فرد انجام میشود، احتمال آلودگی بیشتر است و در شرایط اپیدمی بهتر است غذاها در شرایطی تهیه شود که کمتر دست به دست شده و غذاها به شکل پخته شده شده مصرف شود
وی درباره مصرف مواد غذایی همچون نان، که احتمال قرار گرفتن آن روی سطوح آلوده بیشتر است، گفت: این موضوع فصل مشترک همه مواد غذایی است؛ برخی ویروسها همچون اچ آی وی در محیط از بین میرود؛ به همین خاطر با اطمینان بالا میگوییم که این ویروس قابلیت انتقال از سطوح ندارد، اما ویروسی مثل کرونا میتواند با ضریب بالا و استحکام بیشتری در محیط بماند و این محیط شامل همه محیط ها میشود.
این متخصص ادامه داد: برای مثال اگر دست نانوا آلوده به ویروس باشد و بعد از فرایند پخت دست خود را بدون دستکش به نان بزند، طبیعتا احتمال انتقال ویروس افزایش مییابد؛ چنین نکاتی باید توسط افراد جامعه رعایت شود تا بتوان از انتقال بیماری جلوگیری کرد.
محمد علیزاده با تاکید بر ضرورت رعایت نکات بهداشتی در مراکز توزیع مواد غذایی، یادآور شد: افراد باید از دست به دست کردن مواد غذایی تا حد امکان پرهیز کنند.
وی با تاکید بر اهمیت اطمینان از سلامت فردی افرادی که در تهیه و توزیع مواد غذایی نقش دارند، اظهار کرد: اگر فردی در خود علائم بیماری مشاهده کرد باید در خانه استراحت کنند.
این متخصص عفونی افزود: این توصیهها شامل تمامی مشاغل میشود و با رعایت این نکات میتوان به راحتی از انتقال بیماری جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: مردم نباید در ضدعفونی کردن چنین چیزهایی دچار وسواس شوند، اما افرادی که با مواد غذایی سر و کار دارند باید قبل از دست زدن به مواد حتما دست خود را شست و شو کنند.
محمد علیزاده توصیه کرد: در شرایط اپیدمی بیماری مردم باید از حضور در مکانهای پرازدحام مانند سینماها، ورزشگاه ها، دانشگاهها و هرجایی که تراکم وجود دارد خودداری کنند اما هیچ ضرورتی ندارد که از حضور در مکان هایی همچون سوپرمارکت ها وحشت زده شوند
این متخصص عفونی همچنین ایجاد امکانات برای شست و شوی دست و ضدعفونی کردن مکانهایی همچون آموزشگاه های رانندگی، کلاسهای آموزش زبان و... را ضروری عنوان کرد.
وی درباره استفاده از اسپرهای ضدعفونی کننده الکل، توضیح داد: مهمترین نکته در استفاده از این اسپریها این است که بعد از استفاده نباید دستها را خشک کنیم، بلکه باید مدتی صبر کنیم تا خشک شود.
این متخصص عفونی تاکید کرد: شست و شوی دستها نیز باید حدود ۳۰ ثانیه طول بکشد.
محمد علیزاده افزود: افراد مبتلایی که احتیاج به بستری در بیمارستان ندارند، باید حداقل ۱۴ روز در منزل بمانند و تماس خود با دیگران را محدود کنند، اگر علائم تنفسی شان مشکل پیدا کرد به بیمارستانهای معین مراجعه کنند؛ در غیر این صورت با مصرف مایعات و داروهای ضدتب در منزل منتظر طی شدن بیماری خود بمانند.
وی یادآوری کرد: تنها ۱۰ درصد مبتلایان احتیاج به بستری پیدا میکنند و ۲.۵ درصد این افراد دچار مرگ و میر میشوند و حدود ۹۰ درصد مبتلایان تنها به مراقبت در منزل نیاز دارند.
منبع: بهداشت نیوز