آفتابنیوز : آفتاب: حجتالاسلام مهدی كروبی مسوول وقت بعثه امامخمینی(ره) برای نخستین بار پس از 20 سال به بازخوانی ابعاد حادثه تلخ مكه (مرداد 1366) پرداخته است؛ حادثه مكه در پی حمله عوامل سعودی به حجگزاران ایرانی در مراسم برائت از مشركین شكل گرفت.
كه كروبی با اشاره به اینکه «مراسم برائت از مشركین صدور مسالمتآمیز انقلاب اسلامی بود» در مورد حمله عوامل سعودی به زائران ایرانی میگوید: عربستان مسلما میخواست چنان حادثهای پیش بیاید، ولی میخواست كه جلوی این حركت را از اصل بگیرد، چون سعودیها احساس كرده بودند كه از این حركت استقبال شده است.
کروبی در ادامه می افزاید: یكی از جاهایی كه میشد از آن برای تبلیغ و صدور انقلاب اسلامی استفاده كرد، مكه و مراسم حج بود، ما در این مراسم، انقلاب اسلامی را مبتنی بر اسلامی كه امام(ره) مطرح میكردند، عرضه میكردیم، اسلامی كه مبتنی بر عدالت و مبارزه با ظالم و كوبیدن شرك و كفر بود.
وی با تشریح شرایط دخیل در بروز حادثه مكه افزود: این مساله قابل انكار نیست كه یك حادثه عظیمی به نام انقلاب اسلامی شكل گرفته بود، آن هم در فضایی كه سالها تبلیغ میشد كه اسلام قادر به حكومت و اداره جامعه نیست و دین افیون تودهها است و...روحانیت هم نقش اصلی در این انقلاب داشت، انقلاب اسلامی از جنس اندیشه بود و ناخودآگاه به خاطر این خصلت خود، مورد توجه همه دنیا و بهخصوص كشورهای اسلامی قرار گرفت.
وی در مورد تحلیل و عملكرد سعودیها در ماجرای جمعه خونین مكه گفت: عربستان مسلما میخواست چنان حادثهای پیش بیاید، ولی میخواست كه جلوی این حركت را از اصل بگیرد، چون سعودیها احساس كرده بودند كه از این حركت استقبال شده است،در اولین مراسم برائت از مشركین، فقط ایرانیها بودند، اما در سالهای بعد و به خصوص همین سال 1366 مردم خود مكه و ملیتهای دیگر مسلمان به مراسم میآمدند و اوضاع به طور كلی متفاوت شده بود. معتقدیم حادثه مكه با فشار مستقیم آمریكا به عربستان سعودی شكل گرفت، بر اساس اخبار و اطلاعات ما، بسیاری از شركتكنندگان در مراسم برائت از مشركین بعد از بازگشت به كشور متبوعشان بازداشت میشدند و تحت بازجویی قرار میگرفتند، حتی در چندین مورد افراد بعثه ما را هم گرفتند و به بازجویی بردند، یك حساسیت فوق العادهای ایجاد شده بود.
كروبی در مورد روابط ایران و عربستان بعد از حادثه مكه نیز میگوید: بعدها و در دوران رهبری حضرت آیتا... خامنهای، روابط ما با عربستان ترمیم شد كه كار درستی هم بود. در ادامه این ترمیم روابط، سفرهای متعددی بین مقامات دو كشور انجام شد، روسایجمهور ما به عربستان رفتند، سعودیها در كنفرانس فلسطین خیلی به ما كمك كردند و همراهی نشان دادند.
وی تصریح كرد: الان هم معتقدم با حفظ كامل آرمانها، باید روابطمان با عربستان سعودی خوب و حسنه باشد و نگذاریم تیره بشود، چون تیره شدن روابط ایران و عربستان فقط به نفع دشمنان جهان اسلام است و امروز یكی از راهبردهای اصلی دشمن، تیره كردن روابط ایران و عربستان است.