آفتابنیوز : آفتاب: محمد رضا بهزادیان میگوید:«توقف جهش صادراتی و عدول از برنامه چهارم توسعه و نیز نرسیدن به اهداف توسعه صادرات نفتی، آروزی اقتصاد بدون نفت را بر باد داد و وزارت بازرگانی راه رفته چند سال گذشته را عقب گرد كرد.»
رییس سابق اتاق بازرگانی تهران با بیان اینكه دلایل بسیاری برای اثبات سیاستهای ضد صادراتی دولتی وجود دارد، تصریح كرد: در قانون مالیاتها تصویب شده بود كه صادرات از پرداخت مالیات معاف است و حتی برای جبران ثابت ماندن نرخ ارز نیز پرداخت مشوقهایی در نظر گرفته شده بود اما عملكرد بخش مالیات وزارت اقتصاد در یك سال گذشته حداقل یك بخش از صادركنندگان را با مشكلاتی مواجه كرد كه كاملا یك سیاست ضد صادراتی است.
بهزادیان تاكید كرد: اگر دولت ادعای توجه به صادرات دارد بهتر است گزارش نتایج جلسات شورای عالی صادرات در دو سال گذشته را منتشر و با تصمیمات گذشته این شورا مقایسه كند.
رییس سابق اتاق بازرگانی تهران گفت: در دورههای گذشته بخش خصوصی و نمایندگان آنها عمدتا در سفرهای رییس جمهور حضور داشتند و بخش اقتصادی را مدیریت میكردند اما آنچه شاهد آن هستیم در شرایط فعلی چنین اتفاقاتی در موارد نادر رخ میدهد.
وی افزود: بلایی كه بر سر بانكها آمد و اراده دولت در مدیریت آنها تحمیل شد و نیز تعدیل نرخ بهره با ابزارهای غیر اقتصادی در صادرات غیرنفتی نقش موثری ایفا كرد و نبود تسهیلات بانكی در بخش صادرات محدودیتها را تشدید و موجب كاهش رشد صادرات غیرنفتی شد.
بهزادیان عنوان كرد: علاوه بر این اقدامات حاصل از سیاست تصمیمات خارجی دولت مستقیما بر روی صادرات اثر گذاشت و ریسك صادرات را افزایش داد به طوری كه واردكنندگان كالا از ایران ترجیح میدهند كه در پی بازارهای جدیدتری باشند چرا كه محدودیت نقل و انتقالهای ارز موجب شده است تا در مبادله بانكی با صادركنندگان ایرانی محدودیت ایجاد شود.
وی گفت: متاسفانه امروز با نابهسامانیهایی در مبادلات تجاری كه چندین سال قبل با آن مواجه شده بودیم در بحث برقراری روابط بیمه و بانك روبرو هستیم و البته تصمیمات سازمان توسعه تجارت ایران نیز قابل مقایسه با دوره قبلی نیست و تعداد نمایشگاههای كالایی ایران در كشورهای دیگر كاهش یافته است.
بهزادیان در ادامه همچنین عنوان كرد: امتیازاتی كه به صادركنندگان داده میشود، تاثیر چندانی نداشته و اغلب به فراموشی سپرده شدهاند كه حتی نوع برگزاری و انتخاب صادركنندگان نمونه نیز از این فضا متاثر شده است.
به گفته وی انتقال سیمان به سبد حمایتی و بستن فضای رقابتی نیز یكی دیگر از سیاستهای ضد صادراتی است به گونهای كه وزارت بازرگانی حتی اقدام به ممنوعیت صادرات آن كرد كه در بعد وسیع تاثیر بسیاری در صادرات غیرنفتی و كاهش انگیزهها داشت.
وی در ادامه با اشاره به تلاش دولت در تثبیت قیمتها عنوان كرد: ادامه سیاستهای غیر اقتصادی معضل تورم و رشد روزافزون آن را دامن زد كه تاثیر بسیاری در افزایش هزینههای تولید و نیز هزینه تمام شده صادرات و غیررقابتی كردن كالاهای ایرانی در بازارهای بینالمللی داشت.
بهزادیان با اشاره به مشكلاتی كه در واردات مواد اولیه تولید در بخشهای مختلف وجود دارد، افزود: طبعا وقتی بازارهای جهانی بسته شده و مواد اولیه مناسب وارد كشور نمیشود قطعا تولید مناسبی نیز نخواهیم داشت و به دنبال آن صادرات مطلوبی نیز انجام نمیشود.
وی همچنین به تاثیر مدیریت گمركات كشور و سیستم حاكم در گمرك و نیز تصمیمات ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز در رشد صادراتی اشاره كرد و افزود: با در نظر گرفتن همه این سیاستها و بسیاری سیاستهای دیگر معتقدم همه اهرمها برخلاف شعارهایی كه داده میشود برای تعطیل كردن صادرات به كار گرفته شد كه خلاف نظر مسوولان نظام بوده است!