آفتابنیوز : آفتاب- علی لاریجانی گفت: «آمریکاییها از برخوردهای ماجراجویانه هیچ نفعی نخواهند برد، لذا باید مسیر معقولی را انتخاب کنند و اشتباهات گذشته خود را تکرار نکنند».
به گزارش آفتاب، علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی كشور در مورد چارچوب مذاكرات هستهای ایران اظهار داشت: «چارچوب اصلی حل مسایل هستهای ایران با آژانس را چند دور مذاکره با سولانا، البرادعی و معاونان وی در تهران، برلین و وین تشکیل میدهد».
لاریجانی با اشاره به برخوردهای کارشکنانه برخی کشورها درباره موضوع هستهای ایران گفت: «اگر به چند سال قبل بازگردیم میبینیم کشورهایی که با مساله هستهای ایران ماجراجویانه برخورد میکنند بیان میدارند که ایران با آژانس مسائلی دارد که در پی حل آنها نیست و این چیزی جز بهانه نیست چرا که ما با آژانس کار وسیعی را شروع کردیم و پروتکل الحاقی نیز به صورت داوطلبانه انجام میشد و ایران هر چه بیشتر با آژانس همکاری میکرد آن کشورها سختگیری بیشتری میکردند، تا آنجا که پرونده را به شورای امنیت بردند و با واکنش مجلس شورای اسلامی نیز مواجه شدند».
دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود: «بسیاری از کشورهای 1+5 اظهار میکردند که چند مساله باقی مانده با آژانس تا حصول نتیجه پیگیری شود و کار تا جایی پیش رفت که نحوه رسیدگی به این موضوع نیز مدون شد».
لاریجانی با اشاره به مساله مربوط به پلوتونیم گفت: «این پرونده حتی زودتر از زمان تعیین شده مختومه شد و در گزارش آژانس نیز ذکر شده است».
مسوول ارشد پرونده هستهای كشورمان در ادامه با اشاره به «شکهای ایجاد شده از سوی برخی کشورها درباره مساله غنیسازی» گفت: «جمهوری اسلامی ایران بازرسی و رسیدگی به مساله غنیسازی را در اولویت قرار داد تا جای هیچگونه شکی نباشد».
دبیر شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: «اگر منصفانه به موضوع نگاه شود ایران گامهای بسیار مهم و اساسی را در چارچوب ان.پی.تی برداشته است و اگر به دنبال حل مساله باشند این کار ادعاهای آنها را از بین برده است و میتواند شرایط را برای فعالیت صلحآمیز هستهای ایران هموار کند».
وی با اشاره به مسائل مربوط به سانتریفیوژهایp1 و p2 خاطرنشان كرد: «از قبل بررسیهای زیادی درباره این موضوع شده بود و چیز مهمی در آن وجود ندارد، با وجود این باز هم راه برای بازرسی در زمان بندی انجام شده باز است».
لاریجانی «شناخته شدن آمریکاییها به عنوان برهم زننده بازی در مسایل هستهای ایران» را برای این کشور بسیار زشت توصیف کرد و افزود: «پرونده هستهای ایران یک بهانه سیاسی است تا به ایران فشار بیاورند».
وی یادآور شد: «در گذشته ایران توافق وسیعی با سه کشور اروپایی برای حل این مساله هستهای خود داشت و مسایل تعلیق و پروتکل الحاقی را نیز اجرا کرد و به جای دو هفته برای مدت دو سال فعالیت هستهای را تعلیق کرد».
وی تصریح کرد: «هر گاه مسایل مربوط به انرژی هستهای مسیر موفقیتآمیز خود را طی میکرد با فشارهای برخی کشورها مواجه میشد تا آنجا که توافقات انجام شده در برلین را تحت تاثیر خواستههای خود قرار دادند».
لاریجانی در ادامه گفت: «ظاهرا آمریکاییها نمیخواهند مساله هستهای ایران به سادگی حل شود و کاری که ما باید انجام دهیم این است که با استقامت و صبوری مسیر را به پیش ببریم تا به آنچه که تعهد داریم برسیم».
دبیر شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه «ایران جلوی تمامی زیادهخواهیها را میگیرد»، تصریح کرد: «اگر آمریکاییها رفتار درست داشته باشند جواب خواهند گرفت، اما اگر ماجراجویانه برخورد کنند به هیچ چیز دست نخواهند یافت».
لاریجانی با اشاره به پیشرفتهای علمی ایران در فناوری صلحآمیز هستهای گفت: «از اوایل امسال که ایران از نظر فناوری هستهای وارد مراحل جدیدی شد البرادعی اعلام کرد که باید ابتکارات جدیدی را دراین مرحله مطرح کرد و از ایران خواست که از این مرحله پیشتر نرود نه اینکه آنچه را به دست آورده است از دست بدهد».
لاریجانی با بیان اینکه آمریکاییها دچار یک سرگشتگی استراتژیک در منطقه شدهاند گفت: «بخشی از تئوری یکجانبهگرایی آمریکا مربوط به نهادهای بینالمللی است که حیثیت آنها را خدشهدار کرده است که این در نهایت برای صلح بینالمللی مضر است».
مسوول ارشد پرونده هستهای ایران در ادامه با بیان اینکه آمریکاییها رفتار ناشیآنهای را با آژانس دارند، تصریح كرد: «موضع ایران این است که اگر شما این نهاد بینالمللی را قبول دارید پس بگذارید کارش را بکند نه اینکه مانع کار آن بشوید».
دبیر شورای عالی امنیت ملی خاطر نشانکرد: «برای آمریکاییها خیلی زشت است که مردم منطقه آنها را لج باز و دردسرساز ببینند چرا که با وجود تبلیغات منفی علیه مساله هستهای ایران چیزی به دست نیاوردهاند و نظرسنجی آنها نشان داد که 80 درصد مردم موافق ادامه یافتن فعالیتهای هستهای ایران هستند».
وی افزود: «آمریکاییها ابتکارات ایران برای دستیابی به راه حلها را به بهانه اتلاف وقت با مشکل مواجه کردهاند».
لاریجانی در ادامه با بیان اینکه «روز دوشنبه البرادعی گزارش خود را ارائه خواهد کرد»، گفت: «زمان نشان داده است که ایران در کار خود صادق بوده است و دیگران هستند که با موضوع هستهای ایران با ماجراجویی برخورد میکنند».
دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان افزود: «اگر رفتار معقولی صورت گیرد ایران گامهای خود را برای حل مساله خواهد برداشت».
وی با اشاره به «وجود یک نوع آشفتگی در بیانات سیاستمداران و مقامات آمریکایی» گفت: «نقاط تند زیادی در بیانات مقامات آمریکایی وجود دارد که از طریق رسانهها منتشر میشود و کاملا روشن است که در این قضیه تئوری یک جانبهگرایی را اجرا میکنند».
لاریجانی مواضع اخیر اتحادیه اروپا در قبال توافقات ایران و آژانس را معقول دانست و گفت: «بحث تعلیق یک بحث کهنه است و ما نمیتوانیم از حقوق هستهای ملت ایران صرفنظر کنیم».
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا گفت: «اروپاییها از سماجت آمریکا در مسایل منطقهای خسته شدهاند که نتایج خوبی برای آمریکاییها نداشته است».
وی با بیان اینکه بحث خاورمیانه بزرگ ازسوی تمامی کشورهای منطقه به تمسخر گرفته شده است، یادآور شد: «بسیاری از کشورهای اروپایی به این نتیجه رسیدهاند که تندرویهای آمریکاییها فرصتهای خوب را از آنها گرفته است».
لاریجانی با اشاره به مسائل منطقه در حوزه لبنان گفت: «چندین بار کشورهای اروپایی و منطقه تلاش کردند تا مساله را حل کنند اما یک کشور بازی بهمزن مساله را بغرنج کرد».
وی با اشاره به موضوع راهاندازی آزمایشی نیروگاه بوشهر گفت: «راهاندازی این نیروگاه سیری طولانی داشته است و اخیرا نیز گفتوگوهایی در سطح کارشناسی میان ایران و روسیه صورت گرفته است و مسوولان عالیرتبه دو کشور نیز باید گفتوگوهایی را برای قطعی کردن آن انجام دهند که چنانچه این کار در فاصله معقول شش ماهه صورت بگیرد کار به خوبی پیش خواهد رفت».
دبیر شورای عالی امنیت ملی درادامه با اشاره به مسایل مربوط به عراق گفت: «گرهکار آمریکاییها در عراق روشن است و آنها مسیر غلطی را پیمودهاند و اشتباه خود را نیز نمیپذیرند و بر آن سرپوش میگذارند».
لاریجانی وجود تروریستها و اشغالگران را دو مشکل اساسی آمریکا در عراق دانست و گفت: «آنها نمیخواهند بپذیرند که چهار سال است که یک کشور را اشغال کردهاند و کارنامه آنها نیز در این کشور سیاه است و چیزی جز کشته و مجروحشدن بیش از700 هزار عراقی و خسارتهای بسیار دیگر، نبوده است. اینها مهمترین دستاوردهای آمریکا در عراق است».
لاریجانی در ادامه گفت: «عملکرد آمریکاییها باعث شده که تروریستها در عراق رشد کنند و اگر بخواهند عاقلانه عمل کنند باید بپذیرند که کار را در مسیر برنامهریزی شدهای به دولت عراق واگذار کنند و با فرار به جلو، راه به جایی نخواهند برد».
لاریجانی كه در گفتوگوی ویژه خبری شبكه دو سخن میگفت، با اشاره به برگزاری نشست کشورهای همسایه عراق، کشورهای گروه 8 و اعضای دایم شورای امنیت گفت: «این نشستها به شرطی مفید است که عقبه عملیاتی داشته باشد چرا که برخی کشورها که راجع به امنیت عراق صحبت میکنند خودشان تروریستها را به داخل عراق میفرستند و پول خرج میکنند تا میان شیعه و سنی جنگ براه اندازند».
وی افزود: «قضایای عراق چند پیام دارد و نخستین پیام آن برای آمریکاییهاست که امور عراق به دولت عراق واگذار کنند و پیام دوم آن هم برای آن دسته از کشورهای منطقه است که در گذشته اشتباهاتی داشتهاند و از صدام هم حمایت کردهاند که سعی کنند دوباره در آن مسیر قرار نگیرند».
وی با اشاره به مهمترین دستاورد نشستهای نمایندگان ایران و امریکا درباره عراق گفت: «در این سه دور گفتوگو مساله استقرار امنیت در عراق از دو منظر بررسی شد و ایران طرح مطالعه شدهای را برای ایجاد امنیت و کمک به دولت عراق مطرح کرد که اگر معقول رفتار کنند این طرح برای عبور از این مهلکه برای آمریکاییها موثر خواهد بود».
لاریجانی با اشاره به «قرار گرفتن گروهک منافقین در لیست تروریستها» گفت: «مسوولان پنتاگون اخیرا با سران گروهک تروریستی منافقین نشست داشتهاند و درباره چگونگی کمک به آنها نیز گفتوگوهایی انجام دادهاند».
لاریجانی در پایان اظهار داشت: «وجود یک دولت پایدار و دموکراتیک در عراق که مشکلات امنیتی آن نیز حل شود به نفع منطقه است و امنیت در عراق به نفع امنیت منطقه است».