آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه «كیهان» سرمقاله روز یكشنبه 25 شهریورماه خود را به ارزیابی آینده خاورمیانه اختصاص داد و از جمله نوشت:«اعتماد به نفس از رژیم های همگرا با غرب گرفته میشود. چرا كه وقتی آنان در ایران، عراق، لبنان، فلسطین، سوریه و... شاهد شكست برنامههای غرب باشند، دلیلی ندارد كه این روند را در كشور خود قابل تكرار ندانند».
نكات اصلی «یادداشت روز» كیهان كه به قلم «سعدالله زارعی»،كارشناس مسایل خارجی، نوشته شده از این قرار است:
1- این روند سبب شده است كه ملت های خاورمیانه بر حس ناتوانی غلبه كنند و درصدد از میان برداشتن نظم قدیم- سكولاریسم، فقر و وابستگی- و استقرار نظام های نوین برآیند بنابراین می توان حدس زد كه طی ده سال آینده چهره خاورمیانه دگرگونی های اساسی پیدا میكند.
2- اعتماد به نفس از رژیم های همگرا با غرب گرفته می شود. چرا كه وقتی آنان در ایران، عراق، لبنان، فلسطین، سوریه و... شاهد شكست برنامه های غرب باشند، دلیلی ندارد كه این روند را در كشور خود قابل تكرار ندانند. این ماجرا سبب فاصله گرفتن آنان از غرب- و به ویژه آمریكا- می شود. هیس در این خصوص می نویسد: «دولت های خاورمیانه اگر هم بخواهند، دیگر به سختی می توانند با آمریكا همكاری كنند، چرا كه دیگر تاثیر و نفوذ آمریكا در منطقه تحلیل رفته است».
3- شكست در سیاستهای منطقهای غرب به رشد واگرایی غربی ها منجر میشود. آمریكایی ها به موازاتی كه در مواجهه با محورهای اصلی خاورمیانه- كه بوش آنها را محور شرارت نامیده است- دچار شكست میشوند، توانایی آنان برای متقاعد كردن كشورهای صنعتی به پیروی از واشنگتن دچار نقصان می شود. به عنوان نمونه وقتی آمریكایی ها از صدور پی درپی قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران به نتیجه ای كه وعده داده بودند- كوتاه آمدن ایران- نرسیدند، همراهی آلمان، روسیه و چین را از دست دادند و فرانسه را نیز در پیروی از خود به تردید انداختند. از این رو پیشبینی میشود به مرور فاصله سیاستهای اروپا از آمریكا زیاد شود.
4- پیروزی روندهای داخلی بر روندهای خارجی به تحولات خاورمیانه شتاب فراوانی خواهد بخشید بر همین اساس می توان پیش بینی كرد كه منطقه ما طی سال های آینده تحولات فراوانی را به چشم خواهد دید. به نظر می آید اصرار آمریكا و اسرائیل برای احیای روند سازش از این نگرانی نشأت گرفته است.
5- رژیم صهیونیستی- كه محصول همگرایی و حمایت روند خارجی است- دچار افت موقعیت (Position Drop) می شود تا جایی كه جایگاه آن در نزد غربی ها و حتی آمریكایی ها از دست می رود بر همین اساس باید گفت حق با دكتر احمدینژاد است كه گفت: «در آینده نزدیك روی نقشه خاورمیانه واژه اسرائیل وجود ندارد». آمریكایی ها حتماً به زودی به این نتیجه می رسند كه حمایت آنان از دولت تل آویو كمكی به حفظ آن نمیكند.
6- در نتیجه غلبه روندهای داخلی خاورمیانه بر روندهای خارجی آن، ایران دارای موقعیت ممتازی خواهد شد چرا كه تحولات خاورمیانه از نظر هویت به یك «نقطه عطف» تكیه دارند. این نقطه همان پیروزی انقلاب اسلامی در ایران است. در این میان اگرچه روندهای خاورمیانه هویتی دیگرگون از هم داشته و بعضاً به لحاظ خصلتی با انقلاب اسلامی ایران تفاوت هایی هم دارند ولی در نهایت این تفاوت ها حل و فصل میگردند.