دکتر حمید سوری با اشاره به اثر درجه حرارت روی میزان فعالیت ویروس کووید ۱۹ گفت: بهترین شرایط برای فعالیت ویروس کرونا، بین منفی چهار درجه تا حدود ۱۵ درجه بالای صفر است.
وی با بیان اینکه با بالا رفتن دما بهتدریج از میزان فعالیت ویروس کاسته میشود، ادامه داد: این ویروس تا ۶۰ درجه سانتیگراد نیز ممکن است تا ۲۰ درصد فعالیت داشته باشد اما فعالیت آن تقریباً در دمای حدود ۹۰ تا ۹۵ درجه سانتی گراد خاموش میشود.
سوری اظهار داشت: به همین خاطر استفاده از اتو برای لباسها میتواند عامل بیماریزایی را از بین ببرد اما بعید به نظر میرسد که تغییرات فصلی اثر خاصی روی روند اپیدمی داشته باشد، البته ممکن است سرعت و شدت اپیدمی را تا حدی تحت تأثیر قرار دهد.
این اپیدمیولوژیست تأکید کرد: بهترین شکل ممکن برای مهار اپیدمی کشف واکسن است، به همین خاطر است که در حال حاضر اکثر کشورهای پیشرفته عمده انرژی خود را معطوف تولید واکسن کردهاند و بعید به نظر میرسد زودتر از یک سال و نیم دیگر واکسن در اختیار بشر قرار گیرد.
وی ادامه داد: ویروس کرونا نسبت به تغییرات درجه حرارت چندان حساس نیست یعنی تحقیقات نشان داده این ویروس تا دمای ۶۰ درجه سانتیگراد نیز زنده میماند، بنابراین نباید امیدوار بود که با پنج یا ۱۰ درجه گرمای هوا در وضعیت اپیدمی تغییر چندانی حاصل شود.سوری یادآور شد: متأسفانه به نظر میرسد در جامعه یک خوشخیالی ایجاد شده و مردم به زندگی عادی خود بازگشتهاند که این مسئله بسیار خطرناک است و خوشخیالی و خوش پنداری که در جامعه باعث بازگشت به روال زندگی عادی شده بسیار خطرناک است و باید با نظارت کافی، تشدید و تقویت اجرای مقررات طرح فاصلهگذاری هوشمند و توجه ویژه به گروههای پرخطر و آسیبپذیر مانند سالمندان، دیابتیها و افراد دچار فشارخون، اپیدمی را کنترل کرد.
وی درباره شرایط ایجاد اپیدمی در جوامع گفت: برای ایجاد یک اپیدمی در جامعه، باید ۶ شرط وجود داشته باشد و در صورت عدم وجود هر یک از این بخشها اپیدمی رخ نمیدهد و برای مقابله با اپیدمی نیز باید کاری کنیم که یک یا چند یک از این شروط حذف شوند.
این اپیدمیولوژیست درباره عوامل ایجاد اپیدمی توضیح داد: یکی از این عوامل، عامل بیماریزاست و تا زمانی که وجود نداشته باشد اپیدمی رخ نمیدهد، پس برای پیشگیری از اپیدمی باید عامل بیماریزا را از بین ببریم.
وی وجود یک مخزن یا منبع بیماری را از دیگر شروط لازم برای ایجاد اپیدمی عنوان کرد و گفت: منبع یا مخزن کووید ۱۹ انسانها هستند و تاکنون ثابت نشده است که این بیماری از طریق حیوانات نیز منتقل شود و سومین عامل در ایجاد اپیدمی این است که راه خروج عامل بیماریزا از مخزن فراهم باشد که در مورد کووید ۱۹ راه خروج عطسه، سرفه و ترشحات است.
آیا کرونا از طریق بندپایان، حشرات و مواد غذایی منتقل میشود؟
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی راه انتقال عامل بیماریزا را از دیگر عوامل لازم برای ایجاد اپیدمی عنوان و تصریح کرد: راه انتقال در برخی از بیماریها ممکن است یک حشره باشد، اما در مورد کووید ۱۹ هنوز ثابت نشده است که حشرات یا بندپایان و یا مواد غذایی عامل انتقال بیماری باشند.
این اپیدمیولوژیست راه ورود عامل بیماریزا به بدن میزبان جدید را از دیگر ملزومات ایجاد اپیدمی معرفی کرد و گفت: راه ورود عامل بیماریزا در کووید ۱۹ از طریق تماس مستقیم و همچنین عدم محافظت بهداشتی کافی است.
وی درباره آخرین لازمه ایجاد اپیدمی توضیح داد: افراد جامعه باید حساسیت و استعداد کافی را برای ابتلا به بیماری داشته باشند، یعنی اگر همه افراد جامعه در برابر بیماری مقاوم باشند اپیدمی به وجود نمیآید، اما در شرایط فعلی همه آحاد بشری در برابر کووید ۱۹ در معرض ابتلا به بیماری قرار دارند؛ البته در برخی گروهها مانند کودکان شانس ابتلا کمتر و در برخی گروهها بیشتر است.
به گفته سوری، برای پیشگیری از اپیدمی با استفاده از اپیدمی تعداد افراد حساس در برابر بیماری را کمتر میکنیم تا آمادگی طبیعی برای ابتلا به بیماری در جامعه کاهش یابد و در صورت عدم دستیابی به واکسن، این کاهش آمادگی برای ابتلا به شکل طبیعی به وجود میآید، مانند زمانی که در قرونوسطا بیماری آنقدر شیوع مییافت که دیگر فرد حساسی در جامعه باقی نمیماند.
وی اقدامات لازم برای کنترل اپیدمیها را مداخله در این عوامل عنوان و خاطرنشان کرد: یکی از کارهایی که برای جلوگیری از گسترش اپیدمی میتوان انجام داد، کاهش درجه تماس افراد مبتلا با افراد حساس از طریق جلوگیری از ایجاد تراکم جمعیت و شلوغی است.
سوری جلوگیری از ورود افراد مبتلا به جامعه و جلوگیری از خروج آنان از مناطق آلوده با اقداماتی همچون قرنطینه و همچنین فاصلهگذاری اجتماعی را از دیگر راههای کاهش اپیدمی دانست و گفت: با انجام این اقدامات زنجیره انتقال قطعشده و احتمال گسترش بیماری کاهش مییابد.