کد خبر: ۶۵۱۰۱
تاریخ انتشار : ۲۷ شهريور ۱۳۸۶ - ۱۱:۳۵

آقازاده در کنفرانس سالانه آژانس چه گفت؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رییس سازمان انرژی اتمی ایران با بیان این كه برخی كشورهای غربی در پی رفع ابهام از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران نیستند بلكه سیاست حذف و محرومیت را در پی گرفته‌اند و همواره مسیر تقابل را به جای حركت در راه همدلی و تفاهم با ملت بزرگ ایران برگزیدند خطاب به این كشورها گفت: شما در عمل اثبات نمودید كه پیوستن كشورهای مستقل و در حال توسعه را به كانون پرشتاب دیگر صاحبان این فناوری نوین بر نمی‌تابید. شما در برهه‌های زمانی مختلف با ملتی با چند هزار سال سابقه تمدن تعامل منطقی نداشتید. راهی جز تعامل منطقی صادقانه و خردمندانه با جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد. 

متن كامل اظهارات رضا آقازاده، رییس سازمان انرژی اتمی در كنفرانس عمومی سالانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین به شرح زیر است: 

بسیار خرسندم كه به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در پنجاه یكمین نشست سالانه آژانس بین المللی انرژی اتمی شركت می‌كنم و مایلم كه تبریكات خود را به جناب عالی به مناسبت انتخاب به ریاست این اجلاس و همچنین آرزوی موفقیت برای شما و اعضای كمیته عمومی جهت هدایت مباحث مهم این نشست ظرف چند روز آتی تقدیم دارم. به شما اطمینان می‌دهم كه هیات این جانب نهایت همكاری را معمول خواهند داشت تا این اجلاس با مدیریت جنابعالی در نیل به اهداف خود موفق گردد.

ضمنا مایلم از جناب آقای مدیركل برای ارائه گزارش خود به كنفرانس عمومی تشكر نمایم.

آقای رییس، نمایندگان محترم

امروز اجلاس عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی، به عنوان عالی‌ترین مرجع تصمیم‌گیری پیرامون فعالیتهای هسته‌ای كشورهای عضو، بهترین فرصت برای بیان محرومیت‌ها و تبعیض‌های اعمال شده علیه ملت نجیب و مقاوم ایران است. در این بیان تلاش می‌كنم تا بخش كوچكی از رنج‌ها و مرارت‌های 30 ساله یك ملت بزرگ برای ایستادگی در برابر انواع نابرابری‌های سخن بگویم.

در سالهای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران مطالعات و تحقیقات لازم جهت تولید 22 هزار مگاوات برق هسته‌ای توسط موسسات تحقیقاتی و برنامه ریزان آمریكایی در دستور كار قرار گرفت. برنامه ساخت دو نیروگاه 1300 مگاواتی بوشهر در همان سالها آغاز شد و قرارداد مربوط به ساخت دو نیروگاه 900 مگاواتی و تامین سوخت مورد نیاز میان ایران و فرانسه منعقد شد.

افزون بر این، براساس نامه تعیین شده مقر گردید تا حجم قابل توجهی كیك زرد در انگلستان فرآوری شده و در اختیار ایران قرار گیرد. به دیگر سخن، مسابقه برای احداث نیروگاه در ایران و تلاش جهت توسعه روز افزون همكاریهای فنی آغاز شد و از تمامی این اقدامات به عنوان حركت در مسیر رفع نیاز كشور در راستای تامین انرژی آینده یاد شد.

اما در سه دهه گذشته شرایط به كلی دست خوش تغییر و تحول گردید. همكاریها جهت تكمیل نیروگاه اتمی بوشهر متوقف شد و فرانسوی‌ها نیز از ادامه فعالیت جهت ساخت نیروگاههای اتمی طبق قرارداد منعقد شده با ایران سر باز زدند و علی رغم مالكیت ایران در سهام شركت اورودیف حتی از پذیرش یك كارشناس ایران برای اعمال حق ایران در این شركت خوددرای ورزیدند.

همچنین 50 UF6 متعلق به ایران در كشور فرانسه ماند و هرگز به صاحب اصلی آن یعنی ملت ایران تحویل نگردید.

در این میان میلیاردها دلار تجهیزات خریداری شده از سرمایه‌های ملی ایران جهت تجهیز نیروگاه بوشهر نیز در بنادر آلمان و ایتالیا متروكه و نابود شد و شركت زیمنس از تحویل سوخت مورد نیاز ایران برای راه اندازی نیروگاه سر باز زد.

افزون بر این در گستره‌ای وسیع‌تر براساس مصوبه اتحادیه اروپا مقرر شد تا كلیه همكاریها با جمهوری اسلامی ایران متوقف گردد. البته تمامی كارشكنی‌ها در این قالب محدود نشد و حتی برخی از دوستان ما به لحاظ همكاری با جمهوری اسلامی ایران در زمینه انرژی هسته‌ای صلح آمیز، تحت فشار قرار گرفتند.

متاسفانه درحالی كه ایران به عنوان عضو NPT مواجه با تحریم‌های گسترده است، جامعه بین الملل شاهد سیاست‌های تبعیض آمیز و استانداردهای دوگانه برخی از كشورهای عربی در زمینه انرژی هسته‌ای می باشد.

آقای رییس، نمایندگان محترم
و اكنون پس از گذشت چهار سال از مطرح شدن موضوع هسته‌ای ایران در سطح بین المللی بر همگان آشكار شده است كه برخی از كشورهای غربی در پی رفع ابهام از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران نیستند بلكه سیاست حذف و محرومیت را در پی گرفته‌اند.

در مدت چهار سال گذشته، فشارها با استفاده از تمامی ابزارهای بین المللی و رسانه ای و به صورت یك جانبه علیه ملت من افزایش یافت. جمهوری اسلامی ایران جهت اثبات حسن نیت خود و برای رفع هر گونه شك و تردید در این زمینه، نهایت انعطاف را نشان داد و در هرگام همكاری‌های خود را با آژانس گسترش می داد به این امید كه بهانه جویان نیز در مسیر همكاری و تفاهم گام بردارند. اما پس از چندی بر همگان روشن شد كه چگونگی برخورد با گام های مثبت ایران، از رویكردهایی مخاصمه جویانه حكایت دارد و تلاش‌های ما با پاسخی درخور مواجه نمی‌گردد. به عبارت دیگر، درخواست تعلیق فعالیت ها با هدف توقف این فعالیت ها بود.

متاسفانه باید اذعان كنیم كه برخی از كشورهای غربی در مقابل نهایت اعتماد و حسن نیت ما، از مسیر فنی و تخصصی آژانس خارج و به مسیر غیرقانونی، غیرمنطقی، اغواگرایانه و فریب كارانه گام نهادند. این سیاست را با فشارها و تحریم‌های جدید به خصوص در قالب قطعنامه‌هایی پی در پی دنبال كردند. لذا همكاری صادقانه ما با آژانس، واكنش ظالمانه و محرومیت آفرین را از سوی این كشورها به دنبال داشت.

ما حتی برای اطمینان جهانیان از اهداف و نیات برنامه هسته‌ای كشورمان بحث ایجاد یك كنسرسیوم بین المللی جهت مشاركت در برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران را مطرح نمودیم، اما پاسخی شایسته و منطقی در قبال آن دریافت نكرده‌ایم.

آقای رییس، نمایندگان محترم
امروز نیز علی رغم تجربه تلخ گذشته جمهوری اسلامی یك بار دیگر با حسن نیت و ابتكار خود و با هدف برگرداندن موضوع هسته‌ای به مسیر اصلی، صحیح و قانونی، رفع برخی از ابهامات در دستور كارخود قرار داد. بر این اساس به یك برنامه كاری (Modality) با آژانس به توافق رسید. اما متاسفانه به جای حمایت همه جانبه از آژانس بین المللی انرژی اتمی، شاهد حملات غیرمنطقی و مقابله یك كشور با خواست جامعه بین المللی و این نهاد بین‌المللی هستیم.

ما از هر طریق ممكن تلاش كرده و می‌كنیم تا فضای گفت‌وگو و مذاكره ثمربخش با جهان غرب را به خوبی ایجاد نماییم.

در این بخش از سخنان خود مایلم به برخی كشورهای غربی اعلام نماییم كه شما همواره مسیر "تقابل" را به جای حركت در راه "همدلی و تفاهم" با ملت بزرگ ایران برگزیدید و در عمل اثبات نمودید كه پیوستن كشورهای مستقل و در حال توسعه را به كانون پرشتاب دیگر صاحبان این فناوری نوین بر نمی‌تابید. شما در برهه‌های زمانی مختلف با ملتی با چند هزار سال سابقه تمدن تعامل منطقی نداشتید.

ملت بزرگ ایران، رفتار تبعیض آمیز و نابرابر و عملكرد برخی كشورهای غربی را در حافظه خود ثبت نموده و فراموش نخواهد كرد.

شما در طول سه دهه فرصت طلایی همكاری و تعامل با ملت ایران را از دست دادید و مسیر روشن همراهی و همدلی با مردمان این دیار كهن را به سوی كژراهه های تقابل و دشمنی منحرف ساختید و این نكته مهم بر اندیشمندان و صاحب نظران جهان غرب پوشیده نیست.

در اینجا لازم به ذكر است كه اكنون پس از گذشت بیش از 50 سال از تقابل برخی كشورهای غربی با نهضت ملی كردن صنعت نفت كه آنرا تهدید علیه صلح و امنیت بین الملل قلمداد می كردند، ملت ایران توانسته است گام‌های مهمی در جهت استقلال، توسعه و تكنولوژی پیشرفته بردارد. 

اكنون به این معدود كشورها توصیه می‌كنم، ملت ایران بر آن است تا به تنهایی در این راه پرپیچ و خم اما پرافتخار گام بردارد و گذر از ایام حقانیت ملت رشید ایران و شكست سیاست ‌های تبعیض آمیز را اثبات خواهد نمود. ملت ایران امیدوار است كه برخی از این كشورها از گذشته درس عبرت آموخته و مسیر همكاری را انتخاب نمایند كه اگر این مهم تحقق یابد، امروز شرایط به گونه ای دیگر رقم خواهد خورد و از بروز كشمكش در عرصه بین المللی جلوگیری به عمل خواهد آمد. اما من از این فرصت بهره می گیرم و دوباره اعلام می كنم كه راهی جز" تعامل منطقی صادقانه و خردمندانه" با جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد.

حركت در این مسیر افتخارآمیز امروزه به بخشی از هویت ملی ایرانیان تبدیل شده است و هیچ دولتی نمی‌تواند مانعی در برابر سیل خروشان اراده یك ملت بزرگ به وجود آورد. ملت بزرگ ایران مصمم است تا رسیدن به قله‌های رفیع پیشرفت و اقتدار ملی به حركت خود ادامه دهد و برای دستیابی به این مهم نیز از پذیرفتن هزینه های آن ترس و واهمه‌ای به خود راه نخواهد داد و تمامی تهدیدات را ترفندی برای ارعاب خود و دلیلی بر ناتوانی بدخواهان ایران زمین تغییرخواهد نمود.

آقای رییس ، نمایندگان محترم

در پایان باید اعلام نمایم:

- ملت ایران به دنبال فن‌آوری صلح آمیز هسته‌ای برای رشد و پیشرفت خویش است،
- ایران به دنبال انرژی صلح آمیز هسته‌ای برای تامین بخشی از انرژی مورد نیاز خود است،

- جمهوری اسلامی ایران همواره در پی ایجاد صلح و ثبات پایدار در منطقه و جهان است،

- جمهوری اسلامی ایران در فعالیت‌های هسته‌ای خود به صورت شفاف، قانونمند و مسوولیت پذیر عمل كرده و خواهد كرد،

- ملت ایران هرگز از حقوق مسلم و قانونی خویش در جهت بهره‌مندی از فن آوری هسته‌ای نخواهد گذشت،

- جمهوری اسلامی ایران مسیر مذاكره، تعامل و همكاری بلندمدت و بدون تبعیض را برگزیده و امیدوار است طرف‌های مقابل نیز این مسیر عاقلانه و منطقی را برای دستیابی یك توافق جامع دنبال نمایند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین