آفتابنیوز : آفتاب: آخرین آثار و بقایای بزرگترین فاجعه هستهای تاریخ، به زودی محو خواهد شد. مقامات اوكراینی روز گذشته از امضای دو قرارداد برای ساخت پوششی فلزی حول بقایای نیروگاه هستهای چرنوبیل خبر دادند. این پوشش فلزی كه بیشتر به تابوتی فولادین میماند، نیروگاهی را كه بزرگترین فاجعه هستهای تاریخ بشر را رقم زده و تبعات مرگبار آن علیرغم گذشت بیش از دو دهه همچنان دامنگیر مردمان منطقه است، در خود دفن خواهد كرد.
تابوتی برای یكصد سال!
دولت اوكراین روز گذشته با انعقاد قراردادی عملیات احداث پوشش فلزی عظیم و قطوری را حول این نیروگاه به كنسرسیوم فرانسوی نواركا واگذار كرده است.
پیشبینی میشود این پوشش عظیم ظرف 4 تا 5 سال آینده تكمیل شود. هدف از احداث آن هم به گفته مقامات اوكراینی پایان دادن به پخش و انتشار تشعشعات رادیواكتیوی است كه دو دهه پس از این فاجعه مرگبار، همچنان حیات ساكنان منطقه را به خطر انداخته است.
این پوشش عظیم فلزی به صورت نیمهكروی با ارتفاعی برابر 105 و شعاعی بالغ بر 150 متر احداث خواهد شد. شركت فرانسوی متعهد شده است امنیت و كاركرد این تابوت عظیم را به مدت یك قرن تضمین كند.
قرار است در درون این پوشش، عملیات تفكیك و جداسازی قطعات و تجهیزات نیروگاه انجام شده و در نهایت تمامی قطعات به صورت ایمن در اعماق زمین دفن شوند.
به گفته مدیران كنسرسیوم فرانسوی با پایان ساخت این سپر محافظتی دیگر نشانی از رآكتور فاجعهآفرین هم باقی نخواهد ماند.
دومین قرارداد منعقد شده هم میان دولت اوكراین و شركت آمریكایی هلتك اینترنشنال برای ساخت محفظههایی كه قرار است سوخت رادیواكتیو موجود در محل را به نقطه امنی منتقل كنند، منعقد شده است. برآوردهای كارشناسان اوكراینی و بانك اروپایی توسعه و بازسازی، حاكی از آن است كه حداقل 95 درصد از مواد رادیواكتیو اولیه موجود در چرنوبیل همچنان در این سایت باقی مانده است.
مشاركت همگانی بانك اروپایی توسعه و بازسازی قرار است به عنوان حامی مالی اصلی این پروژه را حمایت كند. منابع مالی این پروژه عظیم كه برآوردهای اولیه هزینه آن را حدود 5/2 میلیارد دلار ارزیابی میكنند، قرار است توسط 28 كشور داوطلب و اتحادیه اروپایی پرداخت شود.
رئیسجمهوری اوكراین، ویكتور یوشچنكو میگوید: این پروژه یك پروژه فراملی است. ابعاد آلودگی چرنوبیل ممكن است هر آن گسترش یافته و سایر مناطق را هم در بربگیرد. خطرات و تهدیدات ناشی از وجود انبوهی از مواد رادیواكتیو در این مكان تنها به درون مرزهای اوكراین محدود نمیشود.
یوشچنكو همچنین این پروژه را یك اتفاق بزرگ تاریخی خوانده و اظهار امیدواری كرده تا جامعه جهانی از این پروژه بزرگ حمایت كند.
فاجعه در پشت پرده آهنین نیمهشب 26 آوریل 1986، انفجاری در یكی از 4 رآكتور مجتمع هستهای چرنوبیل واقع در اتحاد جماهیر شوروی روی داد. شدت حادثه به گونهای بود كه دو روز پس از آن - در حالی كه دولت سرخ هنوز از تایید وقوع یك حادثه اتمی غیرعادی سرباز میزد- ذرات رادیواكتیو در سوئد كشف شدند.
تهدید سوئدیها مبنی بر اعلام خطر رسمی به مقامات آژانس بینالمللی انرژی هستهای، باعث شد تا مسكو بیانیهای رسمی در 5 جمله صادر كند.
در این بیانیه آمده بود: حادثهای در مجتمعهستهای چرنوبیل روی داده است. یكی از رآكتورهای اتمی صدمه دیده است. اقدامات لازم برای از بین بردن اثرات حادثه انجام شده است. به قربانیان حادثه كمك شده است. یك كمیسیون دولتی برای رسیدگی به امور تعیین شده است.
تعبیر حادثه برای ذوب شدن هسته رآكتور مركزی و آتشسوزی عظیمی كه شعله و دود آن تا هزاران متر به آسمان رفته بود و سرتاسر اروپا را به مواد رادیواكتیو آلوده كرده و 5 تا 8 میلیون نفر را تحت تاثیر خود قرار داده بود، تنها از صاحبان پرده آهنین برمیآمد!
در شرایطی كه پنهانكاری مسكو اجازه انتشار اخبار و آمار دقیق را نداده است اما گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان بهداشت جهانی 56 مورد مرگ مستقیم (47 كارگر و 9 كودك)، 4هزار مرگ در اثر سرطان و آلوده شدن 6/6 میلیون نفر (آلودگی در سطح بالا) را از جمله هزینههای انسانی این انفجار تاكنون خوانده است.
از ابعاد زیستمحیطی این فاجعه، چه در درون مرزهای اوكراین و سایر جمهوریهای هممرز با آن و چه در مقیاس جهانی، هیچ برآوردی در دست نیست.