آفتابنیوز : آفتاب - محمدرضا یزدانپناه: «محمد توسلی» رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران، اولین واکنش رسمی این تشکل سیاسی را نسبت به سخنان اخیر معاون سیاسی وزارت کشور و «صفار هرندی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز کرد.
پیش از این «علیرضا افشار» معاون سیاسی وزارت کشور و رئیس کمیسیون ماده 10 احزاب طی سخنانی استفاده مطبوعات و سایر رسانهها از عنوان احزاب و تشکلهای سیاسی که مجوز فعالیت از این کمیسیون را ندارند غیرمجاز دانسته و تصریح کرده بود که بدین منظور به زودی فهرست احزاب و تشکلهای سیاسی که پروانه فعالیت رسمیشان را از این وزارتخانه اخذ کردهاند، برای رسانهها ارسال میشود.
به دنبال بیان این اظهارات از جانب معاون سیاسی وزارت کشور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در گفتوگویی بدون نام بردن از حزب و تشکل خاصی، گفته بود که «فعالیت مطبوعاتی تشکلهای سیاسی که غیرقانونی اعلام شده باشند، خلاف قانون است».
این در حالی است که رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب با بیان اینکه «فعالیت نهضت آزادی ایران طبق اصول قانون اساسی و قانون فعالیت احزاب، کاملا مجاز و قانونی است»، اظهار داشت: «تاکنون در هیچ دادگاه صالحهای حکمی مبنی بر غیرقانونی بودن نهضت آزادی ایران صادر نشده است».
توسلی ادامه داد: «طبق قانون مرجع تشخیص قانونی بودن احزاب، دادگاه صالحه است که طبق اصل 168 قانون اساسی باید علنی و با حضور هیأت منصفه و وکیل مدافع برگزار شود. بنابراین، معاون سیاسی وزیر کشور در جایگاهی نیست که حکم قضایی درباره احزاب صادر کند».
وی با اشاره به سابقه 46 ساله نهضت آزادی و مسئولیتهایی که رهبران این تشکل در در دوران انقلاب و دولت موقت برعهده داشتهاند، افزود: «اگر چه نهضت آزادی ایران طبق سلیقه یک جناح سیاسی خاص پروانه فعالیت ندارد اما یک حزب قانونی است و محروم کردن آن از درج اظهار نظراتش در مطبوعات برخلاف آرمانهای اولیه انقلاب اسلامی، قانونی اساسی و قوانین عادی و نیز در تضاد با اعلامیه جهانی حقوق بشر است».
رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی مسأله «قانونی بودن احزاب» را متفاوت از مسأله «برخورداری احزاب از پروانه فعالیت» دانست و توضیح داد: «در قانون احزاب که در سال 1360 به تصویب رسیده و تاکنون نیز مورد عمل وزارت کشور بوده است، حتی یک اشاره نیز به این مسأله که احزاب برای فعالیت نیاز به اخذ مجوز از وزارت کشور دارند، نشده است».
توسلی اضافه کرد: «صدور پروانه فعالیت برای احزاب تنها به منظور برخورداری آنها از تسهیلات و مواهبی مانند دریافت یارانه است که پیش از این بعضا در اختیار احزاب قرار میگرفت اما طبق قانون، احزاب برای فعالیت نیازی به اخذ مجوز ندارند».
وی با مغایر دانستن سخنان اخیر معاون سیاسی وزارت کشور با اصل 26 قانون اساسی، گفت: «در این اصل تصریح شده که فعالیت احزاب علیالاطلاق آزاد است مگر آنکه فعالیت آنها با استقلال کشور یا مبانی اسلام در تضاد باشد که بدیهی است تشخیص این امر با دادگاه صالحه ذیل اصل 168 قانون اساسی است نه آقای افشار».
رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی با انتقاد از سخنان اخیر معاون سیاسی وزارت کشور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تأکید کرد: «مفهوم چنین دیدگاههایی آن است که اگر یک حزب به هر علتی موفق به دریافت پروانه فعالیت از وزارت کشور نشود، نباید حتی از حق حیات که طبق اصول قانون اساسی قانون احزاب و اعلامیه جهانی حقوق بشر، یک امر بدیهی است برخوردار باشد که این امر جفایی بزرگ به شهروندان ایرانی با گذشت نزدیک به سه دهه از انقلاب اسلامی است».
وی در پایان به مقامات دولت نهم توصیه کرد تا از چنین اظهارنظرهایی بر علیه احزاب که برخلاف اصول و آرمانهای انقلاب اسلامی و منافع ملی است، خودداری کنند.
این توضیحات «محمد توسلی» رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران در شرایطی بیان شد که هنوز خبری از واکنش مسئولان دیگر احزاب و تشکلهای سیاسی که قاعدتا مخاطب هشدار اخیر معاون سیاسی وزارت کشور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بودهاند، منتشر نشدهاست.
و البته هنوز هم مشخص نیست که آیا تشکلهایی مانند جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، جامعه روحانیت مبارز، جمعیت آبادگران جوان، ستادهای رایحه خوش خدمت و برخی دیگر از احزاب و گروههای سیاسی که اگرچه مجوز فعالیت رسمی خود را از کمیسیون ماده 10 احزاب دریافت نکردهاند اما به سبب تعلق به جناح مقابل اصلاحطلبان، مشکلی در راه فعالیتهای سیاسی و اجتماعی خود و انعکاس مواضعشان در رسانههای گروهی ندارند هم مخاطب سخنان مقامات ارشد دولت نهم هستند یا در برای آنها بر پاشنهای دیگر میچرخد؟