آفتاب- سخنگوی انجمن دفاع از حقوق زندانیان از رییس قوه قضاییه خواست «با بررسی بازداشتهای اخیر، مانع خارج شدن بازداشتها از روال قانونی شود».
«صالح نیكبخت» با اشاره به آخرین جلسه هیات مدیره انجمن دفاع از حقوق زندانیان اظهار داشت: «هیات مدیره این انجمن به ادامه بازداشت منصور اسالو و ابراهیم مددی از متهمان پرونده كارگران شركت واحد تهران و حومه، سهیل آصفی، روزنامهنگار و حجتالاسلام هادی قابل از روحانیون قم و همچنین بازداشت عدهای در خرمآباد و زنجان و برخی از نقاط دیگر كشور انتقاد كرد».
عضو هیات مدیره انجمن دفاع از حقوق زندانیان خاطرنشان كرد: «در پی بازداشتهای فوق در تهران و برخی شهرستانها گروه زیادی از خانوادههای بازداشتشدگان به دفتر انجمن مراجعه كرده و از عدم تعیین تكلیف بازداشتشدگان توسط مقامات قضایی اظهار نگرانی كرده و از انجمن درخواست كردند كه از هر طریق ممكن به آنها كمك شود».
نیكبخت ادامه داد: «انجمن در مواردی كه بازداشتشدگان وكیل انتخاب كرده، از معرفی وكیل برای آنها خودداری كرده و در مواردی كه افراد بازداشتی، وكیل نداشتند، برای بازداشتشدگان وكیل معرفی شده است».
سخنگوی انجمن دفاع از حقوق زندانیان تصریح كرد: «نكتهای كه در مراجعه خانوادهها در تهران و شهرستانها بسیار تكراری شده، این است كه برخلاف قانون حقوق شهروندی و بخشنامه ریاست قوه قضاییه و علیرغم اهتمامی كه در اجرای این قانون و بخشنامههای مربوطه از طرف مقامات عالی قضایی به عمل میآید و حاكی از وجود اراده مورد احترام در اینگونه موارد است، اكثر خانوادهها از عدم امكان ملاقات با بازداشتشدگان و همچنین از جلوگیری از ملاقات وكلای منتخب حتی در حد ملاقات ساده آنان انتقاد دارند».
نیكبخت با بیان اینكه «این امر در موارد متعدد تكرار شده است» گفت: «هیات مدیره انجمن علیرغم اینكه موارد متعددی از برخورد مناسب و قانونمدارانه مقامات قضایی در تهران و شهرستانها مطلع است ولی از برخی برخوردهای نامناسب در دادسراهای عمومی و انقلاب انتقاد دارد و در بعضی موارد اندك، بازپرس یا قاضی محترم حاضر نشده، جواب مناسب به مراجعان بدهد».
وی افزود: «به این دلیل و علیرغم اندك بودن اینگونه برخوردهای منفی، هیات مدیره مقرر كرده از طریق نامههای مختلف، موضوع را با مقامات ذیربط در میان بگذارد».
نیكبخت خاطرنشان كرد: «از دیگر موارد مطرح شده در این جلسه، ادامه بازداشت تعدادی از دانشجویان دانشگاه امیركبیر تهران است كه هنوز وكلای آنها نتوانستهاند با موكلان خود دیدار كنند. همچنین بعضی از افراد بازداشتشده، تا زمان آزادی و حتی خروج از كشور نتوانستند با وكلای خود كه حق قانونی آنها بوده ملاقات داشته باشند. علیرغم اینكه این افراد از برخورد مناسب با خود ستایش كردند و از طرفی با ذكر عدم امكان ملاقات با وكیل كه حق مسلم هر فرد است گلایه نیز كردند كه این نشان میدهد حقوق شهروندی و سایر بخشنامههای مربوط به آن عملا به طور كامل اجرا نمیشود».
این وكیل دادگستری گفت: «مقررات قانونی كشور ما حفظ حقوق شهروندی را سرلوحه خود قرار داده است و همچنین كنوانسیونها و اعلامیههای جهانی كه ایران آنها را پذیرفته، بر حفظ حقوق بشر تاكید دارد كه حفظ و رعایت آن نه تنها از اقتدار قوه قضاییه نمیكاهد بلكه حفظ و رعایت حرمت آن موجب احترام دستگاه قضایی كشور در میان ملت و در عرصه جهانی خواهد شد».
سخنگوی انجمن دفاع از حقوق زندانیان اظهار داشت: «چون حفظ اینگونه حقوق بهویژه در مورد زندانیان از جمله مسایلی است كه انجمن به آن میپردازد، هیات مدیره انجمن از مقامات عالی كشور درخواست میكند كه مجموعه این حقوق در مورد زندانیان رعایت و اجرا شود، نه اینكه با حذف بخشی از آن عملا موارد اجرا شده را زیر سوال ببریم».
نیكبخت گفت: «از موضوعات دیگری كه در جلسه مطرح و مقرر شد در مصاحبهی مطبوعاتی سخنگوی انجمن ذكر شود، نحوه بازداشت افراد در بعضی از شهرها مانند خرمآباد است».
وی با ابراز این عقیده كه «ظاهرا دامنه اینگونه بازداشتها از مقررات قانونی خارج شده است»، افزود: «بازداشت افراد فقط در هنگام وقوع جرم مشهود یا وجود دلایل كافی در ارتكاب جرایم سنگین پیشبینی شده است».
وی یادآور شد: «اینكه چند نفر در خانهای جمع شده و به صورتی غیرقابل انتظار، افراد وارد منزل مسكونی شده و عدهای را بازداشت كنند، نه از موارد مشهود است و نه از موارد پیشبینی شده در قانون آیین دادرسی كیفری. به همین جهت این انجمن انتظار دارد ریاست قوه قضاییه با اشرافی كه به موضوعات دارند و با توجه به اهتمامی كه به این مسایل میدهند، در این مورد دستور رسیدگی لازم را صادر كرده و مانع خارج شدن بازداشتها از روال قانونی خود شود».
عضو هیات مدیره انجمن دفاع از حقوق زندانیان در پایان گفت: «برحسب شنیدهها اكثریت قریب به اتفاق افراد بازداشت شده در خرمآباد پس از یك تا سه روز آزاد شدهاند».