آفتابنیوز : آفتاب ـ آرمان امیری: وعدههای انتخاباتی دولتمردان همواره یکی از بزرگترین دغدغههای آنان پس از رسیدن به قدرت محسوب میشود. وعدههایی که زمانی برای جذب اعتماد و آرای مردم داده میشود، بسیار زود به سنگ محکی برای سنجش اعمال و نقد رفتارهای سیاستمداران بدل میگردد. از این منظر دولت نهم را باید در ارائه معیارهای سنجش عملکرد به مخاطبین کمسابقه و بینظیر دانست.
وعده آوردن پول نفت بر سر سفرههای مردم، پس از آنکه مدتها مورد نقد و بازخواست رسانهها قرار گرفت از جانب دولت به طور کامل تکذیب شد. اما اگر وعدهای را که به صورت کلی و به عموم مردم داده شده بود بتوان از ذهن آنها خراج کرد معلوم نیست در مقابل وعدههای ویژه و تخصصی که قشری خاص را مخاطب قرار داده نیز بتوان چنین کرد. آن هم قشری به مانند دانشجوها.
هزینههای سنگین تحصیل در دانشگاه آزاد برای اکثریت دانشجویان این دانشگاه آنقدر دغدغهای اساسی هست که به شنیدن هر وعدهای در جهت کاهش آن به سرعت گوش تیز کنند و دقیق شوند. شاید همین دلیل باعث شد تا وعدههای محمود احمدینژاد برای کاهش و در مواردی حتی حذف شهریه تحصیل این دانشجویان برای نزدیک به دو سال به یکی از جنجالیترین اخبار عملکرد دولت نهم بدل شود. اما سخنان رو چهارشنبه «غلامحسین الهام» در جمع خبرنگاران، به مانند آب سردی بود بر آتش تنور داغ جنجال میان دولت و دانشگاه آزاد. جنجالی که میلیونها دانشجوی این دانشگاه امیدوار بودند تا بر اساس وعدههای احمدینژاد، از درون آن به کاهش شهریهها و بهبود شرایط تحصیل دست یابند.
سخنگوی دولت روز گذشته و در جمع خبرنگاران، در پاسخ به سؤالی در خصوص بازگشایی دانشگاهها و شهریه دانشگاه ازجمله دانشگاه آزاد، و اینكه آیا قصد ندارد اقدامی انقلابی در خصوص این دانشگاه انجام دهد، تاكید كرد: «اقدام انقلابی و غیر انقلابی در مورد دانشگاه آزاد متوقف شد و بحث دانشگاه آزاد بنابر دلایل و مصالحی از دستور كار رئیسجمهور خارج شده است و دولت در مسائل دانشگاه آزاد مداخلهای ندارد».
شنیدن این سخنان برای بسیاری از کسانی که بارها و بارها از عظم راسخ دولت برای اقدامات انقلابی در دانشگاه آزاد شنیده بودند تعجبآور بود، اما به نظر میرسد نمایندگان اصولگرای مجلس جزو این عده نباشند.
«علیرضا زاکانی»، عضو کمیسیون آموزش مجلس در پاسخ به این پرسش خبرنگار آفتاب که «چرا دولت به وعدههای انتخاباتی خود مبنی بر تحول در دانشگاه آزاد پشت پا زده است» میگوید: «زمان انتخابات که وعدهای نبود، تنها بعد از انتخابات یک صحبتهایی شد، مجلس هم یک کارهایی کرد».
زاکانی در پاسخ به این پرسش آفتاب که «آیا نمایندگان مجلس نظارتی بر اجرای وعدههای انتخاباتی دولت و وزرا ندارند؟» تکرار میکند: «وزیر علوم که هیچ وعدهای ندادند، یک صحبتهایی هم رییس جمهور کرده بودند که یک سری کارهایی در مجلس انجام شد و یک سری کارهایی هم در شورای انقلاب فرهنگی انجام شد».
شنیدن این سخنان از جانب یکی از نمایندگان عضو کمیسیون آموزش مجلس سبب شد تا مجبور به بازبینی آرشیو اخبار شویم. اخباری که متعلق به زمان بسیار دوری نیست؛ تنها دو سال از روی کار آمدن دولت نهم گذشته است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اولین نشست مطبوعاتی خویش (
شنبه 24 مهر 1384) در خصوص كاهش شهریه دانشگاهها اعلام کرده بود: «نظر كارشناسی خود را تا یكماه آینده اعلام میكنیم».
هرچند این وعده یک ماهه به سه ماه افزایش یافت اما سرانجام وزیر در
سه شنبه 27 دی 1384 اعلام کرد: «شهریه دانشگاه آزاد قطعا بین 10 تا 18 درصد كاهش مییابد».
محمد مهدی زاهدی در این روز در پاسخ به این سوال كه آیا صحت دارد كه دانشجویان دانشگاه آزاد به جای كاهش شهریه وام دراز مدت میگیرند، تاكید كرد: «آنچه كه من میگویم و یقینا نیز اجرا میشود این است كه شهریه دانشگاه آزاد بین 10 تا 18 درصد با توجه به منطقه تحصیل كاهش می یابد».
در این میان مسئله وامهای دانشجویی که آن زمان وزیر علوم آن را بیپاسخ قرار داده و بر روی کاهش شهریه تاکید کرده بود، نکتهای است که امروز از جانب برخی از نمایندگان به عنوان اقدامات مثبت دولت در رابطه با دانشگاه آزاد از آن یاد میشود.
«حمید سعادت» دیگر عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس هفتم در گفت و گو با خبرنگار آفتاب، با بیان این نکته که «دولت در دانشگاههای غیر دولتی تنها نقش نظارتی دارد و اساسنامه این دانشگاهها حقی بیشتر از نظارت را برای دولت قائل نشدهاند» میافزاید: «بحث شریه هم به تصویب هیئت امنای دانشگاه میرسد و اگر دولت بخواهد مبلغی از شهریه را کاهش دهد باید این مبلغ را خود بپردازد که اساسا با فلسفه وجودی دانشگاههای غیر دولتی در تناقض است. این دانشگاهها پدید آمدهاند تا باری از دوش دولت بردارند و بخشی از هزینههای گسترش آموزش عالی را به کمک مردم مرتفع کنند، در نتیجه هرگونه دخالت دولت در این دانشگاهها نقض غرض محسوب میشود».
اما سعادت تاکید میکند که «نباید در مورد عملکرد دولت بیانصافی شود. کاری که دولت کرد افزایش بودجه وام دانشجویی از 60 میلیارد تومان به 120 میلیارد تومان بود. این دام به صورت دستوری به دانشجویان پرداخت میشود که بخش عمدهای از آن هم نسیب دانشجویان دانشگاه آزاد میشود».
هرچند وزیر علوم خود مشخصا بر روی کاهش شهریهها تاکید داشت، اما اکنون که نمایندگان مجلس استدلال میآورند که این کار خلاف اساسنامه و غیر ممکن است شاید بتوان به همان وامهای دانشجویی رضایت داد. اما آیا این وامها در اختیار دانشجویان قرار گرفت؟
جمعه 30 دی 1384 و تنها سه روز پس از سخنان وزیر علوم، معاون دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی اعلام کرد: «با وجود اینكه زمانی به آغاز ترم دوم دانشگاه نمانده است، بانكهای عامل هنوز وام شهریه را در اختیار دانشگاه آزاد قرار ندادهاند»!.
زمانی که بازار وعدههای رییسجمهور به دانشجویان دانشگاه آزاد داغ بود، حتی اخباری مبنی بر اختصاص مبالغی هنگفت (
500میلیون دلار) از صندوق ذخیره ارزی کشور به این دانشگاه به گوش میرسید.
شاید منظور سعادت هم اشاره به همین اخبار باشد که به خبرنگار آفتاب میگوید: «احتمالا آن زمان آقای احمدینژاد میخواسته از بودجه دولت به دانشجوها کمک کند، و یا اینکه تصورشان این بوده که هزینه تربیت دانشجو کمتر از این است که به عنوان شهریه از دانشجویان اخذ میشود. در حالی که واقعیت چیز دیگری است و هزینه تربیت دانشجو بسیار گرانتر از این حد است».
اما حالا که الهام رسما اعلام کرده است که دولت قصد هیچ دخالتی در دانشگاه آزاد را ندارد و سعادتی هم با بیان این مسئله که: «بعضی دانشجویان انتظار دارند که دولت شرایط تحصیل رایگان را برای همه آنها فراهم کند. دانشجوی دانشگاه آزاد میگوید چرا من باید هزینه تحصیل خودم را خودم پرداخت کنم؟ تا زمانی که دولت توانایی مرتفع ساختن این انتظارات را ندارد نباید خود به بالا رفتن آنها دامن بزند» تصریح میکند: «در حال حاضر هم که مشاهده میکنیم دولت از مواضع قبلی خود عدول کرده است» دیگر به نظر نمیرسد هرگز شاهد شنیدن اخباری نظیر «
دانشجویان دانشگاه آزاد به احمدینژاد متوسل شدند» باشیم.