آفتابنیوز : آفتاب: وزرای خارجه گروه 1+5 روز جمعه گرد هم آمدند تا درباره پرونده هستهای ایران رایزنی کنند که به دلیل مخالفت برخی اعضا تصویب هرگونه قطعنامه جدیدی تا پایان پاییز به تعویق افتاد.
دکتر «حسین سلیمی» عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی درباره دلایل به تعویق افتادن قطعنامه جدید علیه ایران و فرصت سه ماههای که به ایران داده شده معتقد است که هم اکنون در موقعیتی حساس و تاریخی قرار داریم به طوری که فرصتی در دنیا برای ما ایجاد شده و اگر از این فرصت به خوبی استفاده نکنیم پرونده هستهای ایران به یک بحران بدل خواهد شد.
استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب گفت: این فرصت، فرصتی است که نزدیکی افکار و برنامههای ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ایجاد کرده و اگر ما بتوانیم از موقعیت بینالمللی که این فرصت برای ما ایجاد کرده استفاده کنیم از وقوع یک بحران جلوگیری کردهایم.
به اعتقاد وی، اگر این توافق و نزدیکی نظرات با آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نتیجه نرسد خطراتی منافع ملی ما را تهدید خواهد کرد چرا که جو عمومی و سیاسیای که در حال حاضر وجود دارد، مخاطره انگیز است.
سلیمی تاکید کرد: اگر ما نتوانیم این جو سیاسی مخاطرهانگیز را تغییر دهیم و همچنین اقدامات جدیدی را برای نزدیک شدن افکار و برنامههای خودمان با آژانس انجام ندهیم، این جو مخاطرهانگیز شدیدتر میشود و فشارهای جامعه بینالمللی علیه ما افزایش مییابد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه درباره علت به تعویق افتادن قطعنامه جدید علیه ایران گفت: علت به تعویق افتادن قطعنامه صرف اختلاف بین قدرتهای بزرگ نیست، قدرتهای بزرگ بر سر محدود کردن پروژه غنیسازی اورانیوم در ایران با هم اجماع نظر دارند. همچنین بر سر این که ایران را به سمتی هدایت کنند که این فعالیت را محدود کند اجماع نظر دارند.
به اعتقاد وی، اختلاف قدرتهای بزرگ در مورد شدت و چگونگی برخورد است. همان طور که در حال حاضر سه کشور بزرگ غربی (آمریکا، انگلیس، فرانسه) به دنبال تشدید فشارها علیه ایران هستند و تشدید فشارهای اقتصادی و سیاسی در برنامههای کاریشان است در حالی که سایر کشورهای بزرگ معتقدند ایران مشکل را با توافق با آژانس بینالمللی انرژی اتمی حل خواهد کرد.
وی تصریح کرد: بر این اساس به نظر میرسد اختلاف در این حد است و ا گر ظرف چند ماه آینده به این نتیجه برسند که ایران، مشکل را با توافق با آژانس حل نخواهد کرد فشار علیه ایران را تشدید خواهند کرد.
سلیمی افزود: نکته دیگری که در این میان وجود دارد که باید تاکید کرد این است که در دیپلماسی جدید ما بعد از اعلامیه اخیر البرادعی تاکید زیادی روی نظرات آژانس بینالمللی انرژی اتمی میشود و در سخنان مقامات رسمی ما بر این که ما براساس نظرات آژانس رفتار میکنیم زیاد تاکید میشود که به نظر من در کاربرد این کلمه باید احتیاط کرد چرا که همین آژانس است که پرونده ما را به شورای امنیت فرستاد. بنابراین اگر دائما بر نظرات آژانس تاکید کنیم ممکن است همه نظرات آژانس به نفع پروژه هستهای ما نباشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به تعویق افتادن صدور قطعنامه تا سه ماه دیگر، فرصتی است که هم میشود به سمت بستن پرونده هستهای پیش رفت و هم این امکان وجود دارد که مخاطراتی برای منافع ملی ایران به وجود بیاید.