پایگاه خبری آفتاب
۲۵ /خرداد /۱۴۰۵
Monday 15 June 2026
کد خبر:۶۶۳۳۳
۱۷:۱۰
۱۳۸۶/۰۸/۱۲
تحلیل یک دیپلمات باسابقه از هشدارهای هاشمی

چرا شرایط کشور «ویژه» است؟

۱۷:۱۰
۱۳۸۶/۰۸/۱۲
به گزارش آفتاب نیوز، آفتاب-صوفی جلالوندی: مرتضی بانک مدیرکل سیاسی اروپای شرقی وزارت امور خارجه در دولت سازندگی با اشاره به سخنان اخیر رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام مبنی بر «ویژه بودن شرایط کشور و هوشیاری مسئولان، در قبال تهدیدات دشمن در منطقه» اظهار داشت: تجربه بیش از نیم قرن در سیاست، آقای هاشمی را در کوره سیاست آبدیده کرده و ایشان با بررسی موضوعات و اطلاعات و اخباری که دریافت می‌کند متوجه می‌شود که شرایط بین‌المللی و سیاسی کشور شرایط ویژه‌ای است.

عضو دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی آفتاب گفت: باید توجه داشت که آقای هاشمی بیش از نیم قرن تجربه فعالیت سیاسی قبل و بعد از انقلاب دارد و بعد از انقلاب هم همواره در استراتژیک‌ترین مسئولیت‌های کشور فعالیت کرده و نسبت به تحولات سیاسی و بین‌المللی به خوبی آگاهی دارد. بنابراین، این اظهارات نمی‌تواند اظهاراتی برپایه احساسات و بدون منطق و تدبیر باشد.

وی تاکید کرد: براساس اوضاع و احوال بین‌المللی و سیاسی و اخباری که به آقای هاشمی می‌رسد، شرایط کشور را شرایط ویژه‌ای می‌داند و پیام اظهارات وی تدبیر برای حل و فصل این وضعیت و شرایط است نه ایجاد ابهام و یا واهمه‌ برای مسئولان کشور و مردم.

او تصریح کرد: نکته مهمی که آقای هاشمی مدنظر دارد این است که با چنین شرایطی می‌توان مشکلات موجود را حل کرد اما راه‌حل این مشکلات بدور از موضع‌گیری‌های تند و رادیکال است و تنها با آرام کردن فضای سیاسی داخلی و بین‌المللی کشور می‌توان این مشکلات راحل کرد.

بانک در ادامه به تحلیل شرایط کشور پرداخت و اظهار داشت: واقعیت این است که شرایط کشور، شرایط آرامی نیست و ما با مشکلات جدی روبرو هستیم و علت آن هم مشخص است که در ا ین کشاکش سیاسی که تاکنون میان ایران و آمریکا وجود داشته، موقعیت ایران در مقابل سیاست‌ها و شرایطی که آمریکا اعلام کرده نشان می‌دهد این تقابل روز به روز جدی‌تر می‌شود.

به اعتقاد وی، مسائل مربوط به خاورمیانه، عراق، افغانستان و موضوعات داخلی مانند موضوع هسته‌ای هر روز بیش از پیش موقعیت کشور را در شرایط ویژه قرار داده و آمریکا احساس می‌کند که در تقابل جدی با ایران قرار دارد. بنابراین، آمریکا تمام توان خود را به کار می‌برد تا این شرایط را به سود خود تغییر دهد.

عضو دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه با اشاره به سیاست خارجی آمریکا با بیان اینکه‌‌ «سیاست خارجی آمریکا تحت تاثیر سه عامل مهم است»، این سه عامل مهم را بدین ترتیب تشریح کرد: 

مسایل داخلی: با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا این مساله هر روز در سیاست خارجی آمریکا تاثیر جدی‌تری می‌گذارد و متاسفانه افکار عمومی آمریکا در داخل این کشور در مورد ایران، موقعیت مناسبی را تعریف نمی‌کند. افکار عمومی آمریکا علیه مواضع و موقعیت ایران است و در این زمینه میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها تفاوت فاحشی وجود ندارد. هرچند در موضوع برخورد نظامی با ایران تفاوت دیدگاه وجود دارد اما در مورد منفی بودن افکار عمومی آمریکا این وضعیت مشاهده نمی‌شود.

مسایل بین‌المللی: به نظر می‌رسد سیاست خارجی آمریکا در روابط بین‌الملل هم شرایط نامتعادلی را در مورد ایران توانسته اعمال کند و توانسته در شورای امنیت و در میان دوستانش و کشورهای همسو با این کشور یک نوع وفاقی در رابطه با ایران ایجاد کند. البته باید توجه کرد وقتی می‌گوییم جامعه بین‌الملل یک نوع وفاق با آمریکا دارد منظور همه ا بعاد این رفتار نیست اما در این زمینه که ایران باید محصور و محدود شود و شرایط متعادل‌تری داشته باشد، همسویی جامعه بین‌المللی با آمریکا وجود دارد.

رفتار ایران: هرگاه ما شرایط را حادتر کنیم، آمریکا از این وضعیت استفاده می‌کند تا بر افکار بین‌ المللی و تصمیمات علیه ایران تاثیر بگذارد.

بانک در ادامه گفت: با توجه به سه عامل ذکر شده فوق شرایط فعلی کشور به خصوص پس از سفر پوتین به ایران و سفر مجدد لاوروف به ایران و اخباری که منتشر شد مبنی بر اینکه این سفر دارای نتایج ملموسی نبوده و با توجه به اینکه این سفر همزمان با سفر بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود و قبل از آن هم تغییر لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی اتفاق افتاد، پیامش برای جامعه بین‌الملل این بود که فضای داخلی ایران تندتر می‌شود.

وی تحریم یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را در این چارچوب ارزیابی و اظهار داشت: تحریم‌های یکجانبه آمریکا در مورد ایران پیامش این بود که اگر فضای سیاسی ایران علیه آمریکا تندتر شود، فضای بین‌المللی نیز علیه ایران تندتر می‌شود.

به اعتقاد وی «آمریکا با این اقدام به جامعه بین‌المللی هشدار داد که اگر اقدام هماهنگ علیه ایران صورت نگیرد آمریکا به اعمال تحریم‌های یکجانبه اقدام خواهد کرد و به این ترتیب آمریکا به ایران نیز هشدار داد که اگر با جامعه بین‌المللی همراهی نکند شرایط سخت‌تر می‌شود».

عضو دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه افزود: اگر این فضا را ترسیم کنیم، هشدار هاشمی هشداری همراه با منطق و اصول است که همه مسئولان کشور را فرا می‌خواند تا در چنین شرایطی با تدبیر بیشتر و ایجاد یک فضای متعادل‌تر حرکت‌های سیاسی خود را به گونه‌ای طراحی کنیم که بهانه‌های آمریکا را کندتر و بخشی از آن را محدود کنیم.

وی براین اساس خاطرنشان کرد: بر مسئولان الزامی است که با توجه به چنین شرایطی که اشاره شد فضا را به سوی تعادل بیشتر ضمن حفظ مصالح جمهوری اسلامی سوق دهند. 

بانک با بیان اینکه «هاشمی اعتقاد دارد همچنان راه‌حل برای حل مشکلات ایران و آمریکا وجود دارد»، اظهار داشت: باید با فراهم کردن و ایجاد فضای متعادل‌تر و آرام‌تر بتوانیم در چنین فضایی با حفظ منافع ملی کشور اهداف و برنامه‌های پیش‌بینی شده را به نتیجه برسانیم.
گزارش خطا
ارسال پیام
captcha