پایگاه خبری آفتاب
۱۶ /خرداد /۱۴۰۵
Saturday 06 June 2026
کد خبر:۶۶۶۰۶
۱۹:۰۹
۱۳۸۶/۰۸/۲۰
دکتر بهرام عکاشه:

وضعیت فعلی دماوند، طبیعی است

۱۹:۰۹
۱۳۸۶/۰۸/۲۰
به گزارش آفتاب نیوز، آفتاب- دکتر بهرام عکاشه، استاد زلزله‌شناسی معتقد است فعالیت‌های فعلی دماوند طبیعی است.
این استاد دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: آتشفشان‌های ایران به طور زمین ساختی فعال است یعنی همیشه گرمای نسبتا زیادی دارد اما در معیار آتشفشانی قرار نمی‌گیرد.
 
فرهاد انصاری مقدم ؛مدیر زمین‌شناسی مهندسی و زیست‌محیطی سازمان زمین‌شناسی در گزارشی اعلام کرده که «در طول سال 85 افزایش لرزه خیزی یا به طور کلی تغییر الگوی لرزه خیزی منطقه و همچنین تغییر در شیب دامنه کوه‌های آتشفشان به وضوح دیده شده است.»

 انصاری مقدم افزوده که با توجه به گزارش‌های اخیر کارشناسان مبنی بر افزایش رویداد زمین‌لرزه در منطقه، احتمال تغییر در شیب دامنه‌های قله دماوند نیز وجود دارد. 

با این حال، دکتر بهرام عکاشه، استاد زلزله‌شناسی به خبرنگار ما گفت،‌ از آخرین باری که فعالیت‌ آتشفشانی دماوند به پایان رسیده، 38 هزار و 500 سال می‌گذرد و خود این کوه نیز یک میلیون و نیم سال پیش شکل گرفته است. اما ساختار آتشفشانی دماوند، سبلان، سهند، تفت، کوه‌های شمال شرق کرمان و یزد را نباید با معیار آتشفشان‌های هاوایی،‌ آنت، مالزی یا ژاپن دید. 

دکتر بهرام عکاشه معتقد است که متصاعد شدن گاز از دماوند عادی است. چون در 50 درصد سطح زمین کشور ایران نیز چشمه‌های آب گرم وجود دارد.
وی افزود: ساختمان زمین کشور ایران، آرام نیست و به طور دایم لایه‌های آن به هم نیرو وارد می‌کنند اما آتشفشان ایجاد نمی‌کند.
عکاشه با اشاره به شباهت رشته کوه البرز که مثل حرف U انگلیسی است،‌گفت:‌ دماوند و تهران در قسمت انتهایی این شکل U قرار دارد و گسل‌های زیادی در آن وجود دارد که گاهی از بین شکاف‌های آن نیز، آب گرم بیرون می‌آید. 

این استاد زلزله‌شناسی با اشاره به وجود شبکه لرزه‌نگاری دورادور رشته کوه البرز و در فاصله زنجان تا شاهرود گفت:‌ در صورتی که لرزه خیزی آتشفشانی وجود داشته این شبکه‌ها ثبت می‌کردند.
البته وی پیشنهاد کرد که مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران یا پژوهشگاه مهندسی زلزله شبکه لرزه‌نگاری موجود در دامنه غربی البرز را قوی‌تر کنند. 

به گفته دکتر عکاشه در دامنه غربی البرز به سمت رودخانه هراز، بیشترین فعالیت آتشفشانی و سرازیر شدن مواد را داشته است. 

در حال حاضر در رشته کوه البرز 15 پایگاه لرزه‌نگاری وجود دارد. 

این استاد در مورد ترک‌های مشاهده شده در پوسته زمین نیز گفت، این ترک‌ها در سطح زمین است در حالی که پوسته زمین در دماوند و تهران 45 کیلومتر ضخامت دارد.
در حالی که زلزله در عمق 20 تا 30 کیلومتری رخ می‌دهد و مواد مذاب در 50 کیلومتری قرار دارد.
دکتر عکاشه در پاسخ به این سؤال خبرنگار ما که «اگر دماوند فعال شود، برای تهران چه اتفاقی رخ می‌دهد» گفت: اگر در تهران یک زلزله 7 ریشتری رخ دهد و گسل شمال یعنی شمیران و یا جنوب یعنی ری تکان بخورد تهران برای چند سال تعطیل می‌شود.
گزارش خطا
ارسال پیام
captcha