آفتابنیوز : گروه شانگهای که کشورهای روسيه، چين و جمهوری های سابق شوروی در آسيای ميانه را در بر می گيرد، می گويد همچنان به حمايت از تلاشها درافغانستان درمبارزه با تروريسم ادامه مي دهد و معتقد است اين تلاشها به تثبيت اوضاع کمک کرده است ولی اين سازمان در يک بيانيه مشترک می گويد که مرحله عمليات نظامی در افغانستان درحال پايان است.
امريکا برای پشتيبانی نيروهايش درافغانستان دارای پايگاه در ازبکستان و قرقيزستان است.
نزديک به ۱۸ هزار نفر ازنيروهای ائتلاف در حال حاضر درافغانستان مستقرند که ماموريت آنها سرکوب کردن نفرات باقيمانده طالبان و نيز اعضای شبکه القاعده است.
گروه شانگهای درجريان مذاکرات در قزاقستان از نيروهای ائتلافی خواسته است که ضرب الاجلی برای پايان دادن به استفاده موقت از پايگاه ها و حريم هوايی کشورهای مجاور تعيين کند.
خبرنگاران می گويند به نظر می رسد اين بيانيه منعکس کننده نگرانيهای فزاينده از اين موضوع است که امريکا سرنگونی حکومت های خودکامه آسيای ميانه را ترغيب ميکند.
درماه مارس گذشته رهبر قرقيزستان ناچار به کناره گيری شد و درپی آن مقامات غربی از ازبکستان بدليل سرکوبی خشونت بار مخالفين در شرق اين کشور انتقاد کردند .
سازمان همکاری و امنيت دراروپا گفته است که درجريان تيراندازی نيروهای ازبکستان به سوی تظاهرکنندگان درشهر انديجان بين ۳۰۰ تا ۵۰۰ نفر کشته شدند. دولت ازبکستان رقم کشته شدگان را ۱۷۳ نفر اعلام کرده است.
استيون ايک تحليلگر منطقه ای بی بی سی می گويد اجلاس های پيشين سازمان همکاريهای شانگهای توجه چندانی به خود جلب نمی کرد اما اين بار اينطور نيست. اگر اين قطعنامه به واقعيت تبديل شود نشانگر جهتگيری تازه ای در منطقه خواهد بود.
درخواست برای تعيين ضرب الاجل خروج نيروها در واقع درخواستی غيرمنتظره است. پايگاه خان آباد در ازبکستان از مراکز مهم برای عمليات مستمر امريکا در تعقيب نيروهای طالبان است. همچنين پايگاه ماناس در قرقيزستان مسير تدارکاتی با ارزشی برای امريکا به شمار می رود.
روسيه از چنين تحولی استقبال خواهد کرد زيرا همواره مظنون بوده است که امريکا به دنبال حضور دايمی يافتن در منطقه ای است که روسيه آنرا حياط خلوت خود می بيند.