پانزدهم اکتبر (۲۳ مهر) روز جهانی شستن دستهاست. یونیسف، صندوق کودکان ملل متحد به همراه سازمانهایی نظیر بانک جهانی و مراکز دانشگاهی و تحقیقات بینالمللی و چند شرکت بزرگ محصولات بهداشتی در سال ۲۰۰۸ با اعلام این روز جهانی، پروژهای را با هدف بالا بردن آگاهی درباره شستن دستها جهت پیشگیری از بیماریهای عفونی و تنفسی آغاز کردند.
شستن دستها حتی قبل از بیماری همهگیر کووید ۱۹ نیز برای بهداشت فردی مهم و لازم محسوب میشد اما پس از شیوع ویروس کرونا به امری حیاتی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری تبدیل شد.
دست شستن از انتقال عفونتهای تنفسی و بیماریهایی نظیر اسهال جلوگیری میکند اما ویروس کرونا تصور ما از نحوه، زمان و تعداد دفعات انجام آن را تغییر داد.
دستها چه زمانی واسطه انتقال میکروب و ویروس به ما میشوند؟
موارد انتقال ویروس و عفونت از طریق دستها به شرح زیر است:
دست زدن به چشم، بینی و دهان با دستهای نشسته و آلوده
غذا خودن و نوشیدن با دستهای نشسته و آلوده
لمس سطوح و اشیای آلوده
دست دادن با فردی که پیش از لمس دست شما بینی خود را گرفته باشد یا با دست جلوی دهان خود را زمان عطسه و سرفه پوشانده باشد
دست زدن به سطوحی که فرد آلوده به ویروس پس از عطسه و سرفه و گرفتن بینی آن سطوح را لمس کرده باشد
چه زمان دستهای خود را حتما باید بشوئیم؟
پس از لمس سطوح در مکانها عمومی یا وسیله نقلیه عمومی
پیش، در حین و بعد از پختن و آماده کردن غذا
پیش از غذا خوردن
پیش و پس از تماس با فردی که دچار اسهال و استفراغ است
پیش و پس از پانسمان کردن زخمها
پس از استفاده از توالت
پس از گرفتن بینی، سرفه و عطسه
پس از لمس حیوانات، غذا دادن به آنها یا دست زدن به مدفوع حیوانات
پس از لمس زباله یا کیسه زباله
چگونه دستان خود را بشوئیم؟
دستان خود را با آب تمیز و روان خیس کنید، شیر آب را ببندید و صابون جامد را به دستانتان بمالید یا صابون مایع را در کف دست خود بریزید
کف دستانتان، بین انگشتان، پشت دستها، انگشت شصت و زیر ناخنها را به خوبی به صابون آغشته کرده و تمیز کنید
دستکم بیست ثانیه دستانتان را خوب با صابون بشوئید
آب را باز کنید و خوب دستهایتان را آب بکشید
دستانتان را با حوله تمیز خشک کنید