آفتابنیوز : آفتاب: هیئتهای نظارت بر انتخابات از سهشنبه كار بررسی صلاحیت نامزدهای هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را آغاز میكنند.
مطابق ماده 50 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، هیئتهای اجرایی مراكز حوزههای انتخابیه موظفند حداكثر ظرف10روز پس از پایان مهلت ثبتنام با توجه به نتایج بدست آمده از بررسیهای لازم در محل و با استفاده از نتایج اعلام شده توسط وزارت كشور صلاحیت داوطلبان در رابطه با صلاحیتهای مذكور در این قانون را مورد رسیدگی قرار داده و نتیجه را كلاً به هیئتهای نظارت اعلام كنند.
هیئتهای اجرایی در سراسر كشور از 22 دی ماه در یك زمان 10 روزه كار بررسی صلاحیت بیش از هفت هزار كاندیدای انتخابات مجلس هشتم را آغاز كردند.
بر اساس قانون انتخابات، رد صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی باید مستند به قانون و براساس مدارك و اسناد معتبر باشد.
مطابق ماده 51 این قانون، فرمانداران و بخشداران مراكز حوزههای انتخابیه مكلفند نظریه رد هیئتهای اجرایی انتخابات را با ذكر استناد قانونی ظرف یك روز به داوطلبان ابلاغ نموده و با سریعترین وسیله به ضمیمه اسناد و مدارك به اطلاع هیئتهای نظارت استان برسانند.
بر اساس تبصره این ماده، كسانی كه صلاحیت آنان مورد تایید قرار نگرفته حق دارند ظرف چهار روز از تاریخ ابلاغ به داوطلب، شكایت خود را مستدلاً به هیئت نظارت استان اعلام كنند.
ماده 52 همین قانون تصریح می ند كه گزارشها و شكایات واصله، ظرف مدت هفت روز پس از پایان مهلت دریافت شكایت در جلسه هیئت نظارت استان رسیدگی و نتیجه صورتجلسه میشود و چنانچه نظر هیئت اجرایی مبنی بر رد صلاحیت داوطلب، مورد تایید هیات نظارت استان نیز باشد، هیات نظارت مذكور موظف است در این خصوص نظر هیات مركزی نظارت را نیز كسب نماید، هیات نظارت استان در مورد صلاحیت سایر داوطلبان نیز نظر خود را به هیات مركزی نظارت اعلام مینماید.
مطابق تبصره یك همین ماده، هیات نظارت استان پس از كسب نظر هیات مركزی نظارت موظف است مراتب تایید یا رد صلاحیت كلیه داوطلبان را با استناد قانونی طی صورتجلسهای به فرماندار یا بخشدار مربوط اعلام نماید.
تبصره 2 ماده 52 قانون انتخابات تصریح می كند: فرماندار یا بخشدار موظف است نظر هیئت مركزی نظارت مبنی بر تایید یا رد صلاحیت داوطلبان را كه از هیئت نظارت استان دریافت نموده است به نامبردگان ابلاغ نماید تا در صورت اعتراض به رد صلاحیت خود كتباً به شورای نگهبان شكایت نمایند.
بر اساس تبصره 3 این ماده، در صورتی كه نظر هیئت مركزی نظارت مبنی بر رد صلاحیت داوطلبانی باشد كه صلاحیت آنان مورد تایید هیئت اجرایی مركز حوزه انتخابیه قرار گرفته است، داوطلبان میتوانند اعتراض خود را به شورای نگهبان تسلیم نمایند و شورای نگهبان بیست روز پس از اظهارنظر هیئت مركزی نظارت، نظر قطعی و نهایی خود را در خصوص تایید یا رد صلاحیت داوطلبان به وزارت كشور اعلام خواهد نمود.
ماده 53 قانون انتخابات نیز تصریح میكند در صورتی كه معتمدین هیئت اجرایی در بررسی صلاحیت داوطلبان و سایر وظایف خود مقررات قانونی انتخابات را رعایت ننمایند، فرماندار یا بخشدار موظف است با اطلاع و تایید هیئت نظارت مركز حوزه انتخابیه و یا اطلاع وزارت كشور نسبت به تعویض هر یك از معتمدین هیئت اجرایی یا به طور كلی تشكیل مجدد هیئت اجرایی اقدام نماید، تعویض بعضی اعضاء و یا تغییر كل هیئت اجرایی حسب مورد طبق مواد (32) و (35) این قانون انجام خواهد شد.
مطابق ماده 54 این قانون، در مواردی كه طبق گزارشها و شكایات و اعتراضات واصله برای شورای نگهبان معلوم گردد كه اعضاء هیئتهای نظارت از قوانین و مقررات تخلف نمودهاند، شورای نگهبان موظف است حسب مورد و متناسب با تخلفات انجام شده برخورد قانونی نماید.