آفتابنیوز : آفتاب: مؤسسه تحقیقاتی داریوش امروز با ارائه جدیدترین آمار معتادان كشور تعداد این افراد را بین 800 هزار تا یك میلیون و 700 هزار نفر اعلام كرد.
تریاك با 33 درصد بیشترین ماده مصرفی كشور است. آمار جالب دیگر میانگین 125 مترمربعی مساحت خانه معتادان كشور است. اين نتايج همچنين نشان داد، معتادان ايرانی سالانه دو تريليون و 687 ميليارد و 990 ميليون و 922 هزار تومان معادل سه ميليارد دلار يعنی 15 درصد از درآمد نفتی كشور در شرايط عادی را صرف مواد مخدر میكنند.
حسن رفیعی، رئیس سابق مؤسسه تحقیقاتی داریوش وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی، روز دوشنبه در سالن تلاش وزارت كار در مراسمی كه با دعوت ستاد مبارزه با مواد مخدر و حضور دبیر كل این ستاد انجام شده بود، به ارائه نتایج ارزیابی سریع وضعیت اعتیاد در ایران در سال 86 پرداخت و گفت: حجم نمونه این تحقیق 7 هزار و 914 نفر از بین معتادان خیابانی، زندانی، مراجعه كننده به مراكز درمان دولتی، خصوصی، مردمی و دادگستری انتخاب بود و با نسبت بر قرار كردن وضعیت هر معتاد با آمار هر یك از این مراكز به روش «ماهی علامتدار» به طور نسبی به ارزیابی از وضعیت سوء مصرف مواد مخدر در كشور پرداختیم.
وی ادامه داد: بر اساس نتایج این تحقیق در خوشبینانهترین حالت تعداد معتادان كشور 800 هزار نفر و در بدبینانهترین حالت تعداد معتادان كشور یك میلیون و 700 هزار نفر است كه به طور میانگین میتوانیم تعداد معتادان كشور را یك میلیون و 200 هزار نفر اعلام كنیم. البته این آمار مصرف كنندگان تفننی مواد را در كشور نشان نمیدهد.
رئیس سابق مؤسسه تحقیقاتی داریوش وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی اضافه كرد: با در نظر گرفتن جمعیت 70 میلیونی كشور 7/1 درصد جمعیت كشور معتادند كه بر اساس نتایج این تحقیق 95درصد آنها مرد و 5 درصد زن هستند در حالی همین تحقیق در سال 83 میزان زنان معتاد را 7 درصد كل معتادان نشان میداد.
وی گفت: این تحقیق فقط در شهرها انجام شده است به همین علت 93 درصد معتادان نمونه، خود را شهری معرفی كردند، نتایج این تحقیق همچنین نشان داد كه میانگین سنی معتادان كشور نیز نسبت به سال 83 بالاتر رفته و جمعیت معتاد زیر 20 سال از 5 درصد كل به 3 درصد كاهش یافته است در گروه سنی 20 تا 24 سال نیز 15 درصد كل معتادان كشور وجود دارد كه نسبت به گذشته كه 18درصد بود، كمتر است.
رفیعی افزود: میانگین سنی معتادان كشور در سال 77 حدود 6/33 سال بود كه در سال 83 حدود 38/32 سال ارزیابی شد و امسال این میانگین 72/32 ثبت شد كه بالاتر از گذشته است و جای خوشحالی دارد.
وی گفت: 3/47 درصد معتادان بر اساس نتایج این تحقیق متأهل هستند،20 درصد خانه شخصی دارند، 27 درصد در خانه اجارهای زندگی میكنند و 42 درصد معتادان كشور در خانه پدری هستند و نكته قابل توجه این است كه میانگین زیربنای خانه معتادان كشور 125 متربع است.
به گفته این محقق، متوسط درآمد معتادان كشور 362 هزار و 426 تومان است و متوسط بعد خانوار آنها 57/4 نفر است، متوسط اجاره مسكن آنها نیز 116 هزار تومان است.
وی اضافه كرد: 30 درصد معتادان بدون شغل هستند اما 70 درصد معتادان بدون شغل، واقعاً بیكارند، 7 درصد معتادان كشور شغل دولتی، 5/26 درصد شغل غیر دولتی دارند و فقط 16 درصد معتادان كشور از خرید و فروش مواد مخدر كسب درآمد میكنند. بنابراین برخورد بامعتادان خرده فروش برای مقابله با عرضه مواد كارساز نیست.
رفیعی گفت: نتایج این تحقیق نشان داد كه تریاك با 8/32 درصد پر مصرفترین ماده مخدر كشور است و بعد از آن كراك ایرانی كه هروئین فشرده است با 7/25 درصد و هروئین با 8/18 درصد قرار دارند، شیره تریاك، سوخته تریاك، نورجیزك، شیشه، حشیش، اكستازی، الكل، داروهای مخدر در ردههای پائینتر قرار دارند اما 84 درصد معتادان كشور سیگاری هستند.
وی افزود: 65 درصد معتادان كشور به روش دودی استعمال میكنند و 18 درصد تزریقی هستند، 38 درصد هروئینیها تزریقی هستند و 20 درصد مصرفكنندگان كراك ایرانی یا هروئین فشرده نیز تزریقی هستند و حتی 20 درصد مصرف كنندگان شیشه نیز این ماده شیمیایی را تزریق میكنند.
رئیس سابق مؤسسه داریوش گفت: این تحقیق میانگین مصرف و مبلغ هزینه كرد برای هر یك از مواد را نشان داد كه در مجموع مشخص شد هر معتاد به طور متوسط هر ماه 186 هزار تومان برای مواد هزینه میكنند اما این میزان از هزار تومان تا 5 میلیون تومان متغیر است.
وی در خصوص دلایل اعتیاد افراد جامعه گفت: نخستین مصرف مواد در 2/33 درصد موارد در كنار دوست ناباب بوده است، 18 درصد برای نخستین بار در منزل خودشان مصرف كردهاند و 10 درصد در محل كار برای نخستین بار مصرف مواد را تجربه كردهاند. 43 درصد معتادان نیز در محافل دوستانه این مواد را برای نخستین بار تجربه كردهاند.
وی مشکلات خانوادگی را از دیگر دلایل اعتیاد دانست و افزود: مشكلات خانوادگی عامل گرایش 18 درصد معتادان در این تحقیق ذكر شده است، 14 درصد مشكلات كاری را عنوان كردهاند اما 54 درصد هیچ دلیلی برای گرایش به سمت مصرف مواد نداشتند كه به نظر میرسد با آموزش و پیشگیری بتوان از اعتیاد این دسته جلوگیری كرد. 22 درصد كنجكاوی و 18درصد مشكل جنسی را علت مصرف مواد اعلام كردند.
رفیعی همچنین با بیان اینکه « تعداد معتادان دستگیر شده توسط نیروی انتظامی از 43 درصد به 38 درصد كاهش یافته» گفت: این امر نشانه رویكرد درمان مداری اعتیاد در كشور است، 75 درصد معتادان برای درمان اقدام میكنند كه این میزان در سال 83، حدود 61 درصد بود. 50 درصد معتادان خودشان به روش سقوط آزاد اقدام به ترك میكنند كه دولت باید برای تحت پوشش قرار دادن درمان آنان برنامهریزی كند.
رئیس سابق مؤسسه داریوش افزود: هزینه مستقیم اعتیاد در كشور حدود 2 هزار و 687 میلیارد و 990 میلیون و 922 هزار تومان یا نزدیك به 3 میلیارد دلار است كه معادل 15 درصد درآمد نفتی كشور در شرایط عادی و 5 درصد درآمد نفت در شرایط استثنایی فعلی است و البته 45 برابر بودجه ستاد مبارزه با مواد مخدر است.
به گفته وی گر چه شیوع اعتیاد در كشور رو به كاهش است اما شدت آن افزایش یافته است.