بریتانیاییها به عنوان مردمی که عاشق چای هستند، سالانه بیش از ۶۲ میلیارد فنجان چای مصرف میکنند، ولی با اینکه شاید فکر میکنند چای کیسهای آنها صرفا از چای و کاغذ تشکیل شده است، اما در واقع بسیاری از این چایها حاوی پلیپروپایلن است (مادهای که برای بستن کیسه به کار میرود تا به شکلی که هست باقی بماند).
به گزارش مجله علم و فناوری محیطزیست، محققان دانشگاه مکگیل در پی آن بودند که دریابند آیا چای کیسهای پلاستیکی ممکن است ذرات میکرو و نانوپلاستیک را هنگام دم کردن چای به این نوشیدنی پس بدهد؟
با توجه به اینکه دانشمندان هنوز نمیدانند این ذرات میکروسکوپی برای بدن مضر هستند یا خیر، تیم تحقیق تلاش کرد دریابد که پلاستیک، بر روی موجودات آبی کوچکی به نام «دافینا ماگنا» یا «کنه آبی» چه تاثیری میگذارد. این موجودات غالبا در تحقیقات زیستمحیطی مورد استفاده قرار میگیرند.
محققان برای انجام آزمایشهای خود، بستههایی از چهار مارک مختلف چای کیسهای را که در کیسههای پلاستیکی عرضه میشوند، تهیه کردند. آنها کیسه را باز کردند، چای خشک را از آن بیرون آوردند و کیسه خالی را شستند. سپس کیسهها را داخل ظرف آب جوشاندند تا حالت دم کشیدن شبیهسازی شود.
تیم تحقیق با کمک میکروسکوپ الکترونیکی کشف کرد که یک کیسه پلاستیکی در دمای دم کشیدن حدود ۱۱.۶ میلیارد ذره میکروپلاستیک و ۳.۱ میلیارد ذره نانو پلاستیک در آب آزاد میکند.
محققان اظهار میکنند که این میزان پلاستیک هزاران بار بیشتر از میزانی است که وجود آن پیشتر در سایر غذاها گزارش شده بود.
این محققان در یک آزمایش دیگر، کنههای آبی را در معرض اندازههای مختلفی از میکرولاستیک و نانوپلاستیک حاصل از کیسه چای قرار دادند. به گزارش تیم تحقیق، اگرچه این موجودات زنده ماندند، ولی نشانههایی از ناهنجاریهای آناتومی و رفتاری در آنها دیده شد.
به این ترتیب، نتیجه گرفتند که یافتههای بهدستآمده اگرچه موجب نگرانی است، ولی تحقیقات بیشتری لازم است تا معلوم شود که این پلاستیکها میتوانند روی بدن انسان عوارض کوتاهمدت یا درازمدت داشته باشند یا خیر.