سبزیجات نقش مهمی در تغذیه انسان ایفا میکنند. میوهها و سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم هستند و افزایش مصرف آنها از عوامل مهم بهبود وضعیت تغذیه و کاهش خطر بیماریها و ارتقاء سلامت تلقی میشود.
سلامت محصولات کشاورزی در دهههای اخیر به دلیل مصرف بیرویه انواع علفکشها، سموم، آفتکشها و هورمونها مورد تهدید قرار گرفته است که منجر به تشدید مرگ و میر و کاهش متوسط عمر جمعیت انسانی دنیا با بروز انواع بیماریها و آلودگیهای زیستمحیطی شده است.
با توجه به این مسئله پژوهشگران با انجام یک مطالعه میزان نیترات و فلزات سنگین (سرب و کادمیوم) در محصولات کشاورزی عرضه شده در سطح شهر اراک را مورد بررسی قرار دادند.
بررسی های انجام شده نشان داد که بیشترین میزان تجمیع سرب در سبزیجات برگی (۶.۶۱) است و میزان کادمیوم در تمام محصولات مجاز بود. میزان تجمیع فلزات سنگین در فصلهای گرم سال (سرب: ۰.۰۲± ۱۲.۴۴) بیشتر است. همچنین پتانسیل خطرپذیری بیماریهای غیرسرطانی مرتبط با سرب و کادمیوم پایین است.
در خصوص آلایندگی به نیترات نیز بیشترین میزان تجمع نیترات در محصولات برگی (۵.۲۱± ۷۴.۱۲۹) و بیشترین غلظت نیترات در محصولات کشت شده در شمال ایران (۶.۱۷±۷۸.۱۰۶) بود.
بیشترین خطربیماریزایی غیر سرطانی ناشی از مصرف اسفناج، سبزی خوردن، گندم، برنج و سیبزمینی بود که قوت غالب مردم ایران است.
نتایج این پروژه تحقیقاتی با عنوان «بررسی میزان نیترات و فلزات سنگین (سرب و کادمیوم) در محصولات کشاورزی عرضه شده در سطح شهر اراک در فصول مختلف سال ۱۳۹۸» در پایگاه نتایج پژوهشهای سلامت کشور منتشر شده و دکتر رضا تاجیک، دکتر عباس علیمرادیان، محدثه آصفری، دکتر سید محمد جمالیان، دکتر رحمتاله مرادزاده و دکتر محسن شمسی؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اراک در انجام این مطالعه مشارکت داشتند.