قبل از اینکه بدانیم برای تازه نگه داشتن میوه ها چیکار کنیم ؟ لازم است مهم ترین عامل خراب شدن میوه ها را بشناسیم. عامل اصلی خراب شدن میوه و سبزی گاز اتیلن است که بعضی از میوه ها و سبزی ها تولید میکنند. میوههایی از قبیل موز، زردآلو، آووکادو، خرمالو و انگور و سبزیجاتی مثل گوجه فرنگی تولید کنندهی بالای گاز اتلین هستند که موجب خراب شدن خودشان و میوههایی که در مجاورتشان هستند، میشوند.
بنابراین این میوه ها را بصورت جدا بسته بندی کنید. و برای جلوگیری از تولید گاز اتلین آنها را در جاهای به دور از نور، رطوبت و گرما قرار دهید. میوه ها را در نزدیکی اجاق گاز نگه ندارید. چراکه گرمای گاز موجب افزایش تولید گاز اتلین میشود. سبزیها نسبت به گاز اتلین حساستر هستند. بنابراین اگر ظرف سیب زمینی یا پیاز شما نزدیک اجاق گاز است؛ آن را جابجا کنید.
برخی از میوه ها و سبزی ها به گاز اتلین حساستر هستند. میوههای مثل توت فرنگی، هندوانه، تمشک و سبزیجاتی مثل بادمجان، خیار، سیب زمینی، کلم بروکلی و … بنابراین آنها را در کنار میوه هایی که گاز اتلین تولید میکنند؛ قرار ندهید و سعی کنید بجای اینکه میوهها را قاطی در جا میوه ای بریزید؛ برای تازه ماندن بیشتر میوه ها آنها را در ظرفهای سر بسته جدا قرار دهید.
دیگر نکتهای که برای تازه نگه داشتن میوه و سبزی باید رعایت کنید این است که: یخچال خود را هر چند وقت یکبار تمیز کنید و میوه ها و سبزیجات خراب و پلاسیده را از بقیه میوهها جدا کنید. چراکه میوههای خراب شده باعث میشوند میوه های سالم زودتر خراب شوند.
بطور کلی گفتیم برای اینکه میوه ها دیرتر خراب شوند باید از نور، رطوبت و گرما دور باشند. اما در ادامه برای تعدادی از میوه ها و سبزی های بصورت جدا به این سوال یعنی برای تازه نگه داشتن میوه ها چیکار کنیم ؟ پاسخ میدهیم.
روش تازه نگه داشتن انواع توت :
ما معمولاً شنیدهایم که برای اینکه میوهها زمان بیشتری تازه بمانند، باید آنها را نشسته داخل یخچال قرار دهیم! بله درست است. اما برای توت ها مثل توت فرنگی این موضوع برعکس است و باید آنها را بشوریم و بعد داخل یخچال قرار دهیم. برای تازه نگه داشتن انواع توت از جمله توت فرنگی با مخلوط ۱ به ۱۰ سرکه و آب آنها را بشورید . مخلوط آب و سرکه، علاوه بر اینکه آنها را ضدغفونی میکند و انواع افتکشها ار از روی آنها پاک میکند؛ همچنین باعث میشود تا مدت زمان بیشتری توتها تازه بمانند.
روش تازه نگه داشتن آووکادو :
شاید با خرید آووکادو بیشتر به دنبال این سوال باشید که برای تازه نگه داشتن میوه ها چیکار کنیم ؟ چرا که آووکادو حاوی آنزیمهایی است که وقتی در معرض اکسیژن قرار میگیرند، روی پوست آن رنگدانههای قهوهای ایجاد میشود، به همین دلیل است که آوواکادو به سرعت پوستش لک شده و خراب میشود. برای جلوگیری از خراب شدن آووکادو روی پوست آن را آبلیمو بزنید و آن را در کیسه فریزر قرار دهید و در یخچال بگذارید.
اسید سیتریک موجود در آبلیمو حداقل یک روز به جلوگیری از لک شدن و قهوهای شدن آووکادو کمک میکند. یک راه دیگر برای تازه نگه داشتن آووکادو این است که آووکادویی که برش نخورده را با پیازی که نصف کردهاید؛ در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و در یخچال قرار دهید. گازهای موجود در پیاز مانع خراب شدن و سیاه شدن آووکادو میشود. البته آووکادو حتما برش نخورده باشد تا بوی پیاز نگیرد.
روش تازه نگه داشتن هویج :
برای تازه نگه داشتن هویج باید سر و ته هویج را کمی ببرید و آنها را اگر مرطوب است، خشک کنید و نشسته داخل نایلون بگذارید و در یخچال نگهداری کنید. با این روش حدود یک ماه میتوانید هویج را تازه نگه دارید.
روش تازه نگه داشتن موز :
موز تولید کننده گاز اتلین به میزان زیاد است. بنابراین زود خراب و سیاه میشود. برای نگه درای طولانی مدت موز سعی کنید هنگام خرید موزهای سفت را انتخاب کنید و بلافاصله بعد از خرید آنها را دانه دانه کرده و ته هرکدام را مانند تصویر زیر پلاستیک بپیچید و در یخچال قرار دهید. موز را در داخل کیسه فریزر قرار ندهید. گفته میشود قرار دادن موز در یخچال موجب سیاه شدن آن میشود! بله این درست است قرار دادن موز در یخچال پوست موز را سیاه میکند اما به خود میوه موز آسیب نمیرساند و میوه آن را سالم نگه میدارد. البته با روشی که ما گفتیم میتوانید حداقل برای ۵ روز موز را تازه نگه دارید و جلوی سیاه شدن آن را بگیرید.
روش تازه نگه داشتن پیاز :
اگر مقدار زیادی پیاز تهیه کردهاید؛ برای تازه نگه داشتن آنها کافی است از جوراب شلواریهایی که دیگر استفاده نمیکنید، استفاده کنید. پیازها را یکی یکی داخل جوراب شلواری قرار دهید؛ یک گره بزنید و پیاز بعدی را داخل جوارب بگذارید و بعد آنها را آویزان کنید. با این ترفند ساده میتوانید پیاز را تا ۸ ماه تازه نگه دارید. این ترفند را برای سیر نیز میتوانید استفاده کنید.
روش تازه نگه داشتن سالاد :
برای تازه نگه داشتن سالاد سعی کنید گوجه را به سالاد اضافه نکنید. اگر شب قبل سالاد را آماده کردهاید. گوجه را وقتی میخواهید از سالاد استفاده کنید به سالاد اضافه کنید. گوجه آب میاندازد و همچنین تولید گاز اتلین میکند که موجب خراب شدن و بد مزه شدن سالاد میشود. همچنین برای اینکه سالاد را در یخچال قرار دهید، روی آن را دستمال کاغذی بکشید و بعد با سلفون یا پلاستیک روی آن را بپوشانید تا رطوبت آنها را سیاه و خراب نکند.
روش تازه نگه داشتن قارچ :
قارچ بسیار به رطوبت حساس است و کوچکترین رطوبتی آن را سیاه و خراب میکند. برای جلوگیری از خراب شدن قارچها، آنها را داخل کیسه کاغذی بریزد یا اگر کیسه کاغذی ندارید، ته کیسه پلاستیکی خود را دستمال کاغذی پهن کنید و در یخچال و محل خشک و خنک آنها را نگهداری کنید. البته بهترین روش نگهداری قارچ فریز کردن آن است.
روش تازه نگه داشتن خیار :
برای تازه نگه داشتن خیار سبز آنها را نشسته داخل قابلمه رویی یا همان نیکلی بریزید؛ درب قابلمه را ببندید و در یخچال قرار دهید. خواهی دید مدت طولانیتری تازه میمانند.
نکته: تا میتوانید از ظروف دردار استفاده کنید و از نایلونها بخصوص نایلونهای رنگی برای نگهداری از میوه ها و سبزی ها استفاده نکنید. چراکه کیسه های پلاستیکی دارای مواد شیمیای مضر هستند.
منبع:چاره دان