فرامرز خدائیان، مدیرکل امور فراوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه سالهاست محصولات کشاورزی به کشورهای مختلف صادر میشود، گفت: هر کشور قوانین و استانداردهای خاصی درمورد محصولات کشاورزی وارداتی دارد که ممکن است با کشورهای دیگر متفاوت باشد، در این راستا کشور روسیه و اوراسیا نیز استاندارد و قوانین خود را دارند که به تازگی شرایط تغییر کرده است.
وی افزود: درمورد فلفل دلمهای و فلفلهای رنگی ۴ نوع سم که در گلخانههای ایران مورد استفاده قرار میگرفت در کشور روسیه ثبت نشده بود.
مدیرکل غذای سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه در قانون مسئول صدور گواهی بهداشتی (آفات، بیماریها و علفهای هرز) به عهده سازمان حفظ نباتات و صدور گواهی ایمنی (باقی مانده سموم، فلزات سنگین و نیترات) به عهده وزارت بهداشت است.
وی با اشاره به اینکه تا پیش از این تنها مولفهای که صادرکننده باید آن را رعایت میکرد، ارائه گواهی بهداشتی بود و الزامی برای گواهی ایمنی وجود نداشت، عنوان کرد: با توجه به اینکه پروتکل کشوره روسیه تغییر و گواهی ایمنی را نیز الزامی کرده است، جلسات مختلفی برگزار شد که براساس تفاهم بین دو کشور مقرر شد با بازدید و بررسی بسترهای کشت محصولات موضوع رفع شود.
خدائیان با بیان اینکه گواهی ایمنی محصولات در همه کشورها وجود دارد و درجه اهمیت موضوع در برخی کشورها متفاوت است، گفت: براساس قوانین کشور، همه محصولات کشاورزی و غیرکشاورزی برای واردات رصد و سپس مجوز ترخیص را صادر میکند.
وی با اشاره به اینکه هر کشوری مطابق قوانین خود درمورد محصوالات وارداتی اقدام میکند، اظهار کرد: شاخص باقی مانده سموم MRL نام دارد که بیشترین میزان حد مجاز باقی مانده سموم را تعیین کمی کند که ممکن است شاخص هر کشوری به نسبت کشور دیگر سخت گیرانهتر و یا راحتتر باشد.
مدیرکل غذای سازمان غذا و دارو ادامه داد: بر اساس اعلام مسئولین مربوطه، برگشت اخیر محصولات کشاورزی از کشورهای مختلف به خاطر وجود سموم و آلایندهها نبوده است و بحث آفات و بیماریهای گیاهی مطرح بوده است که در حال رایزنی با کشورهای هدف صادرات هستند.
وی اطمینان خاطر داد که مردم نگرانی از بابت سلامت محصولات غذایی موجود در داخل نداشته باشند و همکاران ما در سازمان غذا ودارو در تعامل با سازمانهای مربوطه، پایشهای کیفی لازم را انجام میدهند. این موضوع را نه تنها برای مردم خودمان، بلکه برای مردم کشورهای دیگر نیز حساسیت داریم.