آفتابنیوز : گیتس اخیرا با شرکت در سمیناری در واشنگتن در پاسخ به این سوال که "چه سیاستی باید برای کمک به بخش تکنولوژی آمریکا اتخاد کرد؟" گفت: "باید محدودیت تعداد ویزای کار را برداشت. این آسان ترین تصمیمی است که می توان گرفت." وی افزود: "آمریکا باید به بهترین و باهوشترین متخصصین تکنولوژی خوش آمد بگوید نه اینکه تعداد آنها را محدود کند." اظهارات گیتس موجب خنشودی کمپانی های تکنولوژی در آمریکا شد که همواره از سقف 65 هزار نفری اعطای ویزای کار به متخصصان خارجی علاقه مند به کار در آمریکا شکوه کرده اند.
دولت آمریکا چند روز پس از صحبت های گیتس اعلام کرد که 20 هزار ویزای جدید به متخصصان خارجی اعطا خواهد کرد. اما یک محدودیت جدید و مهمی به این 20 هزار ویزا اضافه نمود: همه متقاضیان باید مدارک عالیه خود را از دانشگاه های آمریکا اخذ کرده باشند.
مدیران تکنولوژی آمریکا از این تصمیم دولت استقبال کرده اما آن را کافی ندانسته و خواستار اقدامات بیشتری شده اند. یکی از مدیران مایکروسافت به واشنگتن پریزم گفت: "اعطای 20 هزار ویزای بیشتر خوب است، اما همچنان بسیار کمتر از سطح تقاضا است."
متخصصان خارجی تکنولوژی که در دانشگاه های غیرآمریکایی تحصیل کرده اند از این تصمیم ناخشنودند. این افراد در چت روم ها و مطالبی که بر روی اینترنت منعکس کرده اند خواسته اند این قانون مشمول فارغ التحصیلان دانشگاه های خارج از آمریکا نیز بشود. یک مهندس نرم افزار از هند نوشت: "مگر مدرک من به اندازه کافی برای آمریکاییها خوب نیست؟"
گیتس که خواستار لغو کامل سقف اعطای ویزای کار شده بعید است که از افزایش صدور ویزا خشنود باشد. وی هفته گذشته گفت: "این سیاست بی معنایی است. پایه ویزای کار این است که نگذارید بیش از حد افراد با هوش وارد کشور شوند. ما با محدود کردن ورود متخصصان خارجی تکنولوژی به آمریکا در واقع در این رقابت جهانی به خود لطمه زده ایم."
حتی روزنامه وال استریت ژورنال در صفحه سرمقالات خود که صفحه محافظه کاری بوده و معمولا با نظرات جرج بوش موافق است، با گیتس موافق بوده و از سیاست آمریکا انتقاد کرده است. این روزنامه نوشت: "سیاست های مهاجرتی که دسترسی به استعدادهای موجود در بازارهای جهانی را محدود کنند، به رهبری علمی و تکنولوژیک آمریکا لطمه می زنند."
شرکت های تکنولوژی آمریکا همواره گفته اند که نظام آموزشی این کشور به اندازه کافی مهندس و دانشمند تربیت نمی کنند. چین همه ساله چهار برابر آمریکا مهندس فارغ التحصیل می کند. ژاپن که نصف آمریکا جمعیت دارد، دو برابر این کشور مهندس تربیت می کند.
موسسه تحقیقاتی تحصیلات عالیه وابسته به دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس اعلام کرده است طی سالهای 2000 تا 2004 تعداد دانشجویان متقاضی علوم کامپیوتر به میزان 60 درصد کاهش داشته است. به همین علت بسیاری از شرکت های آمریکایی نظیر مایکروسافت، اینتل و آی بی ام بخش هایی برای تحقیقات در هند و چین ایجاد کرده اند.
اما جرالد کوهن رئیس انجمن صنعت نرم افزار نیویورک اظهارات گیتس را رد کرده و گفته است تعداد مهندس در آمریکا کم نیست. وی در مصاحبه با نشریه کامپیوتر وورلد گفت: "گیتس برای نیروی ارزان به چین و هند می رود. او می تواند هر چه مهندس احتیاج دارد در آمریکا پیدا کند."