نهادن ماهی قرمز ، این میهمان همه ساله سفره هفت سین بسیاری از خانوادههای ایرانی که کوچکتر ها خیلی به آن علاقه دارند، بر سفره هفتسین بنیانی فرهنگی دارد. ماهی قرمز، تاریخی چند هزارساله را پشت سر نهاد تا به عنوان قدیمیترین ماهی خانگی یا زینتی به حوض خانههای مردم و آب نماهای عمومی راه یافته است و مهمان کوچک نوروزی سفرههای هفتسین ایرانیان شده است.
تاکنون تصور میشد که این ماهی برای نخستینبار در شرق آسیا و در کشورهای چین و ژاپن پرورش داده شد آثار تاریخی به دست آمده در مرزهای پهناور ایران فرهنگی که امروز در موزههای بزرگ جهان نگهداری میشوند، نشان میدهند که مردمان ساکن در فلات ایران هزاران سال است که با گونههای مختلف ماهی به ویژه ماهی قرمز آشنایی داشتهاند و بر خلاف تصور رایج، به احتمال زیاد این ماهیان از ایران و میانرودان به چین رفتهاند.
هرسال بالغ بر ۲۵۰ میلیون قطعه ماهی زینتی در کشور تولید میشود،بیش از ۸۰ درصد این ماهیان زینتی در داخل کشور تولید و کمتر از ۲۰ درصد که آن هم گونههای خاصی هستند از سایر کشورها وارد می شوند. وهر سال بیش از حدود ۷ میلیون قطعه ماهی قرمز در ایام نوروز میمیرند.