کد خبر: ۷۹۳۷۵۷
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۰:۰۲

چطور میوه‌ها و سبزی‌ها را ضدعفونی کنیم؟

یک پزشک با اشاره به شیوع عفونت‌های انگلی به دلیل مصرف سبزی‌ها و میوه‌های آلوده در کشور، گفت: میوه‌ها و سبزی‌ها قبل از مصرف باید حتماً در ۴ مرحله پاک‌سازی، انگل زدایی، ضدعفونی و شست‌وشو باید ضدعفونی شود.
چطور میوه‌ها و سبزی‌ها را ضدعفونی کنیم؟
آفتاب‌‌نیوز :

سینا قلم‌کاری در مورد اصول ضدعفونی سبزی‌ها و میوه‌ها، اظهار کرد: عفونت‌های انگلی به دلیل مصرف سبزی‌ها و میوه‌های آلوده در کشور ما بسیار شایع است، چراکه در کشور ما معمولاً سبزی‌ها و میوه‌ها با آب‌های آلوده و آبهای فاضلاب و کودهای حیوانی آبیاری می‌شود که میتواند منبع اصلی عفونت‌های انگلی باشد.

وی با اشاره به پروتکل ضدعفونی میوه‌ها و سبزی‌ها در کشور ما، گفت: ضدعفونی میوه‌ها و سبزی‌ها در ۴ مرحله انجام می‌شود؛ پاک‌سازی، انگل زدایی، ضدعفونی و شست‌وشو. مرحله اول پاک‌سازی است که هرگونه جسم خارجی روی سطح میوه و سبزی را باید پاک کرد. برای سبزی‌ها این گل‌ولای را باید به‌صورت دستی پاک کرد، اما برای سبزی‌ها و صیفی‌جات سخت مثل هویج، سیب‌زمینی، خیار، هندوانه و طالبی بهتر است از برس استفاده کرد.

این پزشک مرحله دوم ضدعفونی میوه‌ها و سبزی‌ها را انگل زدایی عنوان کرد و افزود: در این مرحله باید ۳ تا ۵ قطره مایع ظرف‌شویی به ازای هر لیتر آب داخل ظرف موردنظر ریخته و کف آب تشکیل دهید. برای سبزی‌ها ۳ دقیقه و برای میوه‌ها ۵ دقیقه در آب ماندن کفایت می‌کند. بعد سبزی و میوه را از روی آب برداشته و آب می‌کشید.

وی ادامه داد: آبی که در ظرف مانده را حتماً باید بیرون ریخت و ظرف یا محیط سینک را ضدعفونی کرد، اما به‌هیچ‌عنوان این آب نباید مجددا روی سبزی و میوه شسته شده ریخته شود، چرا که تخم انگل سنگین است و با خیس شدن و تماس با مایع ظرفشویی از سبزی جدا شده و در ظرف یا سینک ته نشین می‌شود، اما اگر دوباره آب را روی سبزی و میوه شسته شده بریزید ممکن است انگل‌های جدا شده را مجددا وارد سبزیجات کنید.

قلم‌کاری مرحله سوم را ضدعفونی میوه‌ها و سبزی‌ها دانست و افزود: ضدعفونی باید به‌وسیله محلول‌ها یا پودرهای ضدعفونی انجام شود، مثل پودر پرکلرین که به ازای هر ۵ لیتر آب باید یک گرم یا یک قاشق چای‌خوری در آب ریخت و سبزی و میوه ۵ دقیقه بماند و دوباره کاملاً آب‌کشی کرد. هر محلول یا پودری را می‌توان از داروخانه یا سوپرمارکت خریداری و استفاده کرد، اما هر محل ضدعفونی دستور خودش را دارد و حتماً باید طبق دستور خودش انجام شود.

وی مرحله آخر را شست‌وشو یا آبکشی کامل سبزی و میوه عنوان کرد و افزود: در این مرحله تمام موادی که زده‌ایم باید با شست‌وشو از بین برود و میوه و سبزی کاملاً شسته شود. بهتر است برای سبزی‌هایی مثل کاهو و کلم حتماً ساقه انتهایی گرفته شود، برگ برگ و سپس شسته شود.

این پزشک با بیان اینکه میوه‌ها و سبزی‌ها باید بعد از شست‌وشو حتماً خشک شود، تصریح کرد: نگذارید رطوبت روی میوه و سبزی باقی بماند، به این علت که سطوح مرطوب می‌تواند محیط مناسب رشد میکروب‌ها باشد.

وی در مورد نگرانی برخی افراد از جذب مایع ظرف‌شویی به میوه و سبزی‌ها نیز گفت: حجم سه قطره در یک لیتر این‌قدر کم است که جذب نمی‌شود، ضمن اینکه مدت زمان ۳ تا ۵ دقیقه هم برای جذب کم است، همچنین این مواد با آبکشی صحیح کاملاً از بین می‌رود.

قلم‌کاری یادآور شد: نمک به‌هیچ‌عنوان خاصیت انگل‌زدایی یا ضدعفونی ندارد و نباید نمک را جایگزین محلول‌های ضدعفونی کنید.

همچنین استفاده از محلول سرکه به عنوان انگل زدا هیچگاه به تنهایی کفایت نمی‌کند و توانایی از بین بردن تخم انگل‌ها را ندارد، اما سرکه می‌تواند به‌عنوان بخش کمکی در جدا کردن تخم انگل‌ها به پروسه ضدعفونی کمک کند و در کنار سایر محلول‌های ضدعفونی کننده استفاده شود.

این پزشک همچنین با اشاره به اینکه در دستورالعمل‌هایی است که در کشورهای آمریکایی و اروپایی استفاده می‌شود، شست‌وشوی میوه و سبزی فقط با آب توصیه شده، تصریح کرد: در این کشورها توصیه شده از هیچ ماده ضدعفونی کننده‌ای استفاده نشود، چون متولیان بهداشت این کشورها به مردم اطمینان می‌دهند هیچ انگلی از طریق میوه و سبزی منتقل نمی‌شود، درحالی‌که در کشورمان چنین اطمینانی وجود ندارد و بر آبیاری نظارت نمی‌شود، به همین دلیل عفونت‌های انگلی بسیار شایع است، بنابراین حتماً دستورالعملی که گفته شد باید رعایت شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین